Délmagyar logó

2018. 06. 17. vasárnap - Laura, Alida 17°C | 28°C Még több cikk.

Teljesítmény

"A válság Magyarországon megtakarítások nélküli, hiteleiket nyögő embereket talált."
Nem is kerülhetett volna két hír kiáltóbban egymás mellé, mint a szociális kiadások harmadára csökkentésének terve és az állami vezetők fizetésének nyilvánosságra hozatala. Hamar írjam ide: a teljesítmény mértékével arányban semmi problémát nem látok a magas fizetésekkel és juttatásokkal szemben, hiszen a magánszféra hatékonyságának is ez az egyik kulcsa. Az ellentét valójában a politikavezérelt állami szektornak azoknál a vállalatainál kiáltó, amelyek rossz teljesítményűek, s ráadásul magas végkielégítésekkel lépnek le a vezetői. Valóban van abban valami ingerlő, hogy a gazdaságpolitikai kudarcoknak nincs felelőse, az ország az IMF hiteléből él, és eközben az állami vezetői fizetések nem valós teljesítményeket tükröznek.

Méltányos vagy nem, a válság által széteséssel fenyegetett közösségekben az emberek egymás pénztárcáját lesik. Ha valaki hitelesen ajánlhatná nekik, hogy egy ideig hazafias tűréssel fogadják szociális juttatásuk csökkenését, vagy egy szép szeptemberi naplementében gyönyörködjenek inkább, mert úgy ingyen lesz, az megoldaná a problémát. Hitelesen azonban nincs, aki ilyesmit ajánljon. Az államszocializmus vége felé volt hasonló elitellenesség az emberek körében: akkor látták ennyire teljesítmény nélkülinek az államot vezető elitet.

Bizakodóbb lennék azonban, ha az ország polgárai saját életükben is a teljesítmény szerinti boldogulást látnák sikeresnek. Hiszen éppen a válság mutatott rá arra, hogy az állampolgárok is valós teljesítményükön felül adósodtak el. Majdnem mindegy, hogy az a bankok vonzó hitelajánlatai miatt történt, vagy csak a jobb élet iránti türelmetlenségből. A válság Magyarországon megtakarítások nélküli, hiteleiket nyögő embereket talált. Akik valamit félreértettek a kapitalizmusból, mert olyan illúziót ringattak, amelyért többen és többet kellett volna dolgozni. Mellettük pedig ott vannak azok, akik semmit sem értettek félre, és nem is foglalkoztak a kapitalizmussal, szegények voltak már az átkosban is, de a rendszerváltozás utáni világ teljesítményközpontúságának nem tudtak, s lehet, hogy már nem is akarnak megfelelni.

Sokan kérdezik, miért van, hogy Szlovénia vagy Szlovákia túl tudott lépni ezen a csapdán? Vajon a két új államiságú országban inkább voltak készek az erőfeszítésre? Vajon nem lenne itt az ideje, hogy Magyarországon mind az állam elitje, mind annak polgára a tényleges teljesítményben lássa az ország boldogulását?

Olvasóink írták

 • 5. deszkás 2011. június 25. 00:02
  „THESEUS! Már már üldözési mániád ez a komcsizás? Baszki csak ők voltak, vannak hatalmon? AS TOP100-ban hány komcsi van? Nos? ACHILLEUS legalább tud(!) indokolni te még azt sem teszed.”
 • 4. Rozsdás 2009. szeptember 21. 21:39
  „"A válság Magyarországon megtakarítások nélküli, hiteleiket nyögő embereket talált. Akik valamit félreértettek a kapitalizmusból, mert olyan illúziót ringattak, amelyért többen és többet kellett volna dolgozni. Mellettük pedig ott vannak azok, akik semmit sem értettek félre, és nem is foglalkoztak a kapitalizmussal, szegények voltak már az átkosban is, de a rendszerváltozás utáni világ teljesítményközpontúságának nem tudtak, s lehet, hogy már nem is akarnak megfelelni."

  Ez azért megérne egy misét!Ezen emberek alól "kilopták" a munkahelyet megszüntették a megélhetésüket modernizálás helyett!!Beszűkitették lehetetlenné tették a magyar termékek árúk piacát,emmiat ma is 564000 munkaképes embernek nincs munkája!!Soroljam még????”
 • 3. theseus 2009. szeptember 21. 17:50
  „"Az államszocializmus vége felé volt hasonló elitellenesség az emberek körében: akkor látták ennyire teljesítmény nélkülinek az államot vezető elitet."

  Ez nem véletlen, hiszen akkor is nagyrészt ugyanazok vitték csődbe az országot, mint most. Az MSZP az MSZMP utódpártja, bár sokan a KISZ-vezetésből jöttek, egykutya.
  Az elit kifjezés egyébként helytelen és félrevezető: egyrészt általánosít, másrészt ezek legfeljebb a nevükben elitek, valójában nem sok mindenhez értenek a politikai hatalom megszerzésén kívül.”
 • 2. jq 2009. szeptember 21. 13:14
  „Továbbá Szlovákiában 25000 rokkantnyugdíjas van (5 milliós lakosság mellett) nálunk meg kb hússzor annyi (10 milliós lakosság mellett)”
 • 1. Csirén 2009. szeptember 21. 12:01
  „Szlovákia a szociális juttatásokat drasztikusan lefaragta. Nincs GYES, GYED, a családi pótlékot három éve befagyasztotta. A minimálbért szintén.
  Nálunk a magzati kedvezménytől ( ami iszonyúan irritáló, mivel a meg sem született gyerekre fizetünk )kezdve, a családi pótlék befagyasztásáig mindenért cirkuszolunk, és boldog-boldogtalan munka nélkül akar jövedelemhez jutni, szociális járadék, rokkant nyugdíj, vagy más formában.
  Az a 2,5 3 millió adó és járulékfizető, pedig dolgozik, és az általa megtermelt jövedelem ezeknek az ingyenélőknek a zsebébe vándorol. Itt nem az a kirívó néhány tíz, vagy száz szemét ember 100 milliója a tétel, hanem ezek a látszólag apró jövedelmek, amik rendszeresen és évek óta vándorolnak a naplopók zsebébe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármester-pukkasztás

"Fotókkal, hanggal, videóval méltóbb emléket állíthattak volna ennek a három férfiúnak." Tovább olvasom