Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Terelnek

JEGYZET - ˝Csodatevő póniszőr, fickosító párnahuzat.˝
Örvendetesebb hír aligha akadt a héten a honi sajtóban, mint hogy juhászképzés indul három magyar egyetemen. Közéletünk vagy saját elmém problémáit jelzi-e, nem tudom, de először sajnos Hofi jutott eszembe: „titeket terelnek, de vadul".

Tyúktojásba légylárvát csempészett egy „jós", így csalt ki több száz ezer forintot egy pórul járt szegedi családtól. Nem nehéz beleakadni e szakterület képviselőibe: az internet tele van látók, mesterek, gyógyítók elérhetőségeivel és csodás tetteivel.

Kevés visszataszítóbb bűncselekmény van, mint visszaélni mások naivitásával, kiszolgáltatottságával. Nagy felelőssége van a sajtónak: nem teheti nevetségessé az áldozatokat, de be kell mutatnia történetüket, hogy mások okulni tudjanak belőle. Túl sokan és sokat hallunk trükkös tolvajokról, fogyasztói csoportokról, a termékbemutatók meseszerű világáról.

Amelyben minden szép, egyedi és kivételes, és éppen most akciós is. Mint a 140 ezer forintért kínált, gyógyhatásúnak mondott infralepedő, amelynek megszerzéséért egy korábban bemutatott olvasónk még áruhitelt is felvett. Csak a teljes ár kifizetése után szembesült azzal, hogy megadott személyes adataival valaki visszaélt, a futamidőt önkényesen 36 hónapra változtatták, és a hitelt egy vadidegen bank finanszírozta.

Amikor persze a termékbemutató helyszínéről kocsival visznek a bankba, majd az árukkal együtt hazafuvaroznak, nehéz tisztán gondolkodni. Máris elkelt a csodatevő póniszőr, a fickósító párnahuzat.

E történeteket néhányan elintézhetik annyival: hülyének lenni állampolgári jog. De mi van, ha jön egy simabeszédű, akinek valahol, valamikor ők is benyalják a szavait? Hiszen látók, kuruzslók, termékbemutatók mindig lesznek. És akkor a politika nagy sámánjairól még nem is beszéltem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vírusirtók

˝A pánik csak növelheti a bajt.˝ Tovább olvasom