Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Teremőrök tele

JEGYZET - "Egy baj van: az, hogy a közfoglalkoztatásnak jövő áprilisban vége szakad."
Száraz és meleg helyeken dolgozhatnak a télen a kulturális közmunkások: múzeumokban, könyvtárakban, archívumokban, alapítványoknál, civilszervezeteknél. Fűtenek rájuk, sőt még fizetést is kapnak, a nettójuk hajszál híján eléri a minimálbért, a havi 64 ezer forintot.

A november 1-jével elindított téli közmunkaprogramban 200 ezren dolgoznak majd, egytizedük lehet úgynevezett kulturális közmunkás. Ilyen még tényleg nem volt: akár érettségivel, akár több diplomával és nyelvvizsgával is lehet jelentkezni fénymásolásra, múzeumi terem őrzésére, iratok rendszerezésére, dokumentumok digitalizálására.

Jobb, mint a semmi, jobb annál, mint otthon ülni, nézni ki az ablakon, vagy nézegetni a számítógép monitorját, és beadni a kétszázezredik jelentkezést. Egy baj van: az, hogy a közfoglalkoztatásnak jövő áprilisban vége szakad. Karácsonyig még mindenki tele van optimizmussal, az új seprű még jól is seper az új munkahelyen, igyekszik fogásokat ellesni, munkatársakkal jópofizni. Lehet reménykedni abban is, hogy valaki a környezetében kiesik a munkából, vagy nagy hibát követ el, ami miatt kirúgják, és ő lesz a munkaerő pótlására a legkézenfekvőbb megoldás. A forralt boros adventi időszak és a legszebb családi ünnep után azonban jön a „leáll az élet" hónapja, a január, majd kezd egyre vészesebben közeledni a határozott idejű szerződés végének dátuma. Vele együtt újra jönnek az álmatlan éjszakák, a nagy kérdéssel: hogyan tovább májustól?

Éppen ezeket a sorokat írtam, amikor megjelent az egyik internetes portálon a legfeleslegesebb diplomák toplistája. Az asszisztens vezeti a rangsort, de előkelő helyen szerepel rajta a szociális munkás, a mezőgazdász, a rekreációs és a könyvtáros is – pont ezeket az ismereteket oktatják majd a téli közmunkaprogram során. A kettő között persze nincs közvetlen összefüggés, a toplista azt feszegette, minek méregdrága diplomát „vetetni" olyan szakmákhoz, amelyeket OKJ-s tanfolyamokon is el lehet sajátítani. A két téma azonban valahol összeér: ez a mai munkaerőpiac, amelyik a gazdaság jelenlegi állapotában nem kínálja állások tömkelegét, még a nélkülözhetetlen ápolóknak, szociális munkásoknak sem. A fénymásolókról, teremőrökről nem is beszélve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirakat

"A közlekedési morál a társadalom lenyomata." Tovább olvasom