Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Terjed a nyomor

JEGYZET - "Akinek kenyérre és krumplira is alig futja, nem fog salátát, gyümölcsöt és fitneszbérletet vásárolni."
Csak köhögök, abba még senki nem halt bele – legyintett a férfi, amikor aggódó családtagjai orvoshoz küldték. Pár év múlva a boncasztalon diagnosztizálták: tbc-s volt. Még ma is élhetne, ha kicsit többet foglalkozik az egészségével. Nem méregdrága szűrésre kellett volna elmennie – évente egyszer minden 40 év feletti számára ingyenes a vizsgálat. Nem fájdalmas procedúrát kell vállalni – mindössze egy röntgenfelvétel készül. Csupán időt kellett volna szánni arra, hogy kérjen egy beutalót, majd a megadott időpontban elmenni. De nem ő volt az egyetlen, akinek ez nem fért bele az életébe. Megyénkben például átlagosan 30 százalékos az átszűrtség, vagyis alig minden harmadik jogosult veszi igénybe ezt a lehetőséget.

Valahogy nagyon jellemző ránk, magyarokra ez a mentalitás: orvost ne lássunk, amíg nincs baj, de ha már az van, tegyen csodát. Ha pedig ez nem sikerül, a felelősök keresése közben még véletlenül sem nézünk tükörbe. Saját egészségünkért tegyenek mások, felesleges vizsgálatokra pedig járjanak azok, akiknek rengeteg szabadidejük van.
Persze amíg a megelőzéssel kapcsolatosan is azt halljuk legtöbbször: táplálkozzunk egészségesen, éljünk stresszmentesen, és sportoljunk sokat, addig nem csoda, ha a zsigeri ellenszenv és elutasítás az első reakció. Akinek kenyérre és krumplira is alig futja, nem fog salátát, gyümölcsöt és fitneszbérletet vásárolni „Fő az egészség!" felkiáltással.

A tbc a nyomor betegsége – kiváló mutatója az elszegényedésnek, a rossz szociális körülmények között élő réteg növekedésének. Terjed a fertőzés – tehát terjed a nyomor. A jóléti társadalomban eltűnt betegség ismét felütötte a fejét. Ha tehetünk ellene valamivel, ami semmibe nem kerül, talán érdemes. Ha felelőst keresünk, mutogathatunk másra – de a boncasztalon nem ők fekszenek.

Olvasóink írták

  • 3. anya57 2012. május 31. 11:34
    „MIÉRT NINCS MOZGÓ TÜDÖSZÜRÉS ,MÉRT SZÜNTETTÉK BE ? KÖTELEZŐ LEGYEN ÚJRA KI HELYEZETT FALUBA 1.-2 HÉTIG ÉS A MUNKAHELYEKEN IS MINT RÉGEBBEN VOLT .AKI NEM MENT EL AZT MEG BÜNTETÉK 1- FELSZÓLÍTÁS UTÁN !!!!!!”
  • 2. füzy 2012. május 31. 10:45
    „Újra kötelezőnek kellene lenni a szűrésnek, és a gyógykezelésnek. Ellenkező esetben igen gyorsan terjedni fog a betegség, és már nem csak a "nyomorban élők" fognak megbetegedni!”
  • 1. domokosferenc 2012. május 30. 22:33
    „kik a felelosek a halalaert , azt szerintem mindenki nagyon jol tudja. ebben az orszagban mar mindenki nagyon kozel all az ehen halalhoz!eljen a magyar kormany”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönös bizalmatlanság

„A legtöbben úgy érzik, az állam mind több és több bőrt igyekszik lenyúzni róluk." Tovább olvasom