Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Testvérgyár

JEGYZET - ˝Azt hittem, gyereket vállalni felelősség.˝
Képzeld, Ödönke, testvéred lesz! Igen, tudom, hogy már iskolás nagyfiú vagy, és nem épp most vágytál volna játszópajtásra. Van egy rossz hírem: nem is lesz már igazi társad, hiszen nagy köztetek a korkülönbség. De nem is a te kedvedért lesz. Őszinte leszek: nem is az enyémért.

Tudod, Ödönke, anyának volt magán-nyugdíjpénztári megtakarítása, de azt felajánlotta a nagy közös pénztárcába. De állam bácsi most újabb feltételt szabott: ha nem lesz legalább még egy testvéred, anya éhen hal öregkorában. Leginkább két testvéred kéne, hogy legyen, valószínűleg akkor kapom majd meg azt a pénzt, amiből most a nagyinak – tudod – kenyérre is alig futja.

Elárulom, Ödönke, mindig büszke voltam arra, hogy fiatal anyukád van. Hát, a testvéreidnek nem lesz, sajnos. Majdnem hatvan leszek, mire lediplomáznak. Mert lediplomáznak, különben szintén nem kapok elég nyugdíjat. Te is diplomás leszel, fiam, méghozzá summa cum laude. Meg ne tudjam szeptembertől, hogy hármast hozol haza! Gondolj szegény anyádra! Én is gondoltam rád – ezért voltál eddig egyke.

Azt hittem, gyereket vállalni felelősség. Ennek alapján pedig úgy éreztem, az én lehetőségeim csak egy gyerek felneveléséhez adottak: a fizetésemből téged tudlak biztonsággal etetni, ruházni. Ráadásul féltem, ha újra évekre kiesem a munkából, már nem lesz hová visszamennem dolgozni. Most viszont kénytelen vagyok eltekinteni minden észérvtől, mert most sem élünk nagy lábon, nem tudok takarékoskodni öregkoromra. Ha viszont nem lesz nyugdíjam, te pedig elmész külföldre – mert nyilván elmész, hülye lennél itt maradni –, akár le is húzhatom a rolót, amikor a legkisebb testvéred is átvette a diplomáját. Bár végül is, úgy tűnik, úgyis csak addig kellek a társadalomnak, amíg népességnövelő droidként működöm.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befűtenek

˝A számla végösszege kiszámítható.˝ Tovább olvasom