Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tilosban

JEGYZET - "Micsoda lehetetlen közlekedési helyzet: gyalogosok slattyognak át a piroson, az autós meg a saját zöldjénél szépen, türelmesen vár."
Ha egy autós áthajt a piroson, és a rendőrök lefülelik, akkor 100 ezer forintos közigazgatási bírságra kezdheti gyűjteni a pénzét. A mai lapunkban megjelent riportból kiderült, ha valaki átgyalogol a piroson, és belesétál a rendőrök karjaiba, akár figyelmeztetéssel is megúszhatja, egyébként 3 és 20 ezer forint között mozog a büntetés tétele. Egyikük se járjon tilosban – ez nem kérdés. Az autós anyagilag a 100 ezerbe rokkanhat bele, a gyalogos meg abba, ha elütik. Persze ez utóbbiba a járművezető is belerokkan – lelkileg.

És milyen nevetséges kifogással élnek az emberek, amikor megkérdezik tőlük, miért kockáztattak, szabálytalankodtak. Mindenki siet a dolgára, mert megy a busz, mert késésben van, mert miért ne. Pedig bizonyára nem fél, egy percen múlnak a dolgok.

Autósként mindig félve közelítem meg a zöld hullámmal sodródva Szegeden a Centrum Áruház előtti zebrát. Keskeny az út, viszont szinte mindig akad gyalogos, aki úgy érzi, megéri kockáztatni, ő akkor is átfut a tiloson, ha fene fenét eszik. Ha meg gyalogosként járok arra, még én érzem magam hülyén, miért nem tartok a szabálytalankodókkal, mikor nem is jön semmi.

Micsoda lehetetlen közlekedési helyzet: gyalogosok slattyognak át a piroson, az autós meg a saját zöldjénél szépen, türelmesen vár. A járművezetők megértők, amikor látják, hogy  rövidre szabták a zebránál az átkelés idejét, vagy idős ember küzd az átjutással. Egyéb esetben már nem annyira.

Áprilistól emelik a szabálytalankodó gyalogosok büntetési tételét: 5000-nél indul, és akár 50 ezer is lehet. Ez kellene ahhoz, hogy betartsák az emberek a közlekedési szabályokat, amelyeket egyébként jól ismernek? (Ha piros, akkor tilos! – ezt már ovisként fejbe vésik.) Vélhetően igen, talán a pénztárcán keresztül lehet eredményesen nevelni a gyalogosokat is.

Olvasóink írták

 • 4. balihoho 2012. március 02. 17:14
  „Bocsánat, de minden szabály annyit ér, amennyit be tudnak tartatni. Hiába hoznak szabályt, hogy ötvenezres bírság, ha senkit se fognak ennyire büntetni. Sajnálatosan rossz az emberi önfegyelem. leszállok a kerékpáromról a zebránál, mert nincs mellette kerékpárossáv, erre kis híján elgázol egy másik kerekes, aki nem száll le, mert az egy fáradtságos mutatvány. Csak azt nem értem, ha én nem vagyok rest hatvan évesen leszállni, akkor a húszéves miért rest?”
 • 3. t680822g 2012. március 02. 00:01
  „Már elnézést, de le se lépek a lámpás zebrák 80 %-ról és máris villog a zöld, és pirosra vált a lámpa, pedig relatíve jó a lábam!!! Akkor mi itt a kérdés??”
 • 2. muhelyiek 2012. március 01. 16:42
  „A szabálytalankodó gyalogosokat is büntetni kellene,de nem csak őket,hanem a zebrán őrült módon áttekerő bicikliseket is,akik fittyet hánynak a Kreszre.Egy"polgártárs" szerint az azért van,mert"valaki HÜLYE!!!! kitalálta".”
 • 1. papagalya 2012. március 01. 14:14
  „Nem kivétel a Régi híd kerékpáros járdája sem, minden nap, minden órában van gyalogos, aki így akar pár másodpercet spórolni, és megy ide s tova nyugodtan.
  Múltkoriban a Tömörkény előtt kb. 5 métert kerékpároztam, és nem vettem észre a rendőrpárost. 3000 Ft-om bánta. Hiába mondtam, hogy menjenek a Hídra, ott több szabálytalankodót foghatnak. Az volt a válasz, hogy oda nem mennek, mert nem tudnak leparkolni. Tehát, ahol nincs rendőr-parkolási lehetőség, ott nyugodtan szabálytalankodhatunk, gyalogrendőr nincs.
  Igaz, bosszúból néhány biciklis meg a gyalogjárdán kergeti a gyalogosokat, meg a babakocsisokat.
  Aki szabálytalankodni akar irány a Régi híd!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fapados

„Közösségi közlekedésünk ugyanolyan állapotban van, mint az ország: balkanizálódik." Tovább olvasom