Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Tiszta forradalom

"Ha az intézményesült társadalmi keretek nem követik a tényleges társadalmi változásokat; ha a forma még régi, a tartalom már új; ha a békés változtatási törekvéseknek a hatalmon lévő réteg ellenáll – jön evolúció helyett a revolúció, jön a forradalom."
Ha az intézményesült társadalmi keretek nem követik a tényleges társadalmi változásokat; ha a forma még régi, a tartalom már új; ha a békés változtatási törekvéseknek a hatalmon lévő réteg ellenáll – jön evolúció helyett a revolúció, jön a forradalom. Az Európán 1848–49-ben végigsöprő forradalmi hullám is ilyen volt, és bár leverték, ha nem lett volna – tán máig sem történik meg a jobbágyfölszabadítás.

Persze forradalom sokféle akad, még akár győztes is, és ez esetben egészen meghökkentő metamorfózison mehet keresztül. Akkor már nem is tartja a rokonságot az őt kinevelő forradalommal – mindösszesen meghódítja Európa felét. (Aztán elveszti, persze.) Vagy – ez már másik eset –, ha tartja is a rokonságot, mi több, folyvást hivatkozik is rá, voltaképpen köze nincsen hozzá, hatalmi harc csupán. A mozgolódó ifjúságból ifjúsági mozgalom lesz – vajon az új generációk érzékelik-e a két, említett szókapcsolat jelentése között mutatkozó különbözetet? Szóval nagyon kell vigyázni: a forradalom megmaradjon forradalomnak, ne keletkezzék belőle valami egészen más.

Effajta átalakulásra a magyar forradalomnak és a hozzá kapcsolódó szabadságharcnak, persze nem volt lehetősége. Túl gyorsan leverték ahhoz, hogy ilyesmi egyáltalán fölmerüljön. És – a világtörténelemben valószínűleg egyetlenként – ha lett volna rá módja, akkor is megmarad annak, ami: tiszta forradalomnak, és tiszta szabadságharcnak. Hisz amikor – mondhatni, pár pillanatig – volt lehetősége arra, hogy az ellenség területére helyezze a hadműveleteket, akkor is habozott: most akkor ez törvényes dolog, vagy esetleg mégsem törvényes? Az ellenfél feltételei betartásával akart győzni – fából vaskarika.

Talán épp ezt tanulták meg a mai magyar közélet némely résztvevői – túlontúl is jól? Lehet. Csakhogy mindkét fél átnézhetne a túloldal térfelére. Kik vannak ott? Ott is magyarok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrádaöröm

"Aki mérsékelt hangvételű, szikár tényeket soroló írást szeretne most e jegyzetnek fenntartott… Tovább olvasom