Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Tiszta politika

"A falusi polgármesterek – más politikusokkal ellentétben – ismerik a szavak igazi súlyát."
Nem jut messzire, aki azt kezdi el firtatni, így együtt melyik oldalhoz állnak közelebb azok a független polgármesterek, akik az újság tegnapi, 7. oldalán egész oldalas hirdetésben üzennek a miniszterelnöknek. Mert akad a tizenöt ember között olyan faluvezető, aki már az elmúlt rendszerben is tanácselnök volt, és azóta is mindig újraválasztották. Egyikük a megyei közgyűlésben gyakran szavaz együtt a polgári frakcióval, a másik meg az előző ciklusban volt megyei képviselő, ő a szocikkal szavazott, többnyire – de nem mindig. Másvalaki azért lépett ki a pártjából, mert szakmai természetű konfliktusba keveredett legközelebbi felettesével. Vajon akkor ő most ellenzéki vagy kormánypárti? Van közöttük olyan is, aki németországi atomerőművek minőségbiztosításán dolgozott, amikor itthon épp alakult az új közélet. Bár ottani kollégái azt mondták neki, hogy butaságra készül, döntött, hazatért. Mert úgy látta, jó ötletekkel és jó szándékkal lehet javítani egy település életén. Vagy legalábbis lehetne. Nem vitte föl az Isten a dolgát azzal, hogy polgármesterré választották.

Olyan politikusok kérik Bajnai Gordontól, hogy gondolja át még egyszer a költségvetést, akik ritkán dumálnak bele a nagypolitikába, mert megtanulták, hogy a jó önkormányzat lojális a mindenkori kormánnyal. Akkor is, ha az folyton csak feladatot ad, pénz elfelejt hozzárendelni. Most megszólaltak: romos ház, szomorkodó család, nyugdíjas, kisgyerek a fotón, a szöveg pedig mintha a választási kampányok nyelvén próbálna szólni, vagyis az érzelmekre hatva. Miben más ez, mint amikor az ellenzék embere eldarálja a tévében, hogy minden mennyire rossz? Abban, hogy a falusi polgármesterek – más politikusokkal ellentétben – ismerik a szavak igazi súlyát. Tényleg közelről látnak olyan embereket, akiknek családjában húszezer forint jut egy főre, akiknél kikapcsolták az áramot. Ők látják azt is, egy-egy ilyen csődért mennyire hibás az egyén, és mennyire „a körülmények sora".

Ne akarjon a beszedésben találékonyabb lenni a kormány, ha közben nem próbál ügyesebb lenni az elosztásban – ennyi lenne az üzenet röviden, a polgármesterek mégis hosszan és illedelmesen mondják. Nyilván hiába, mert ha változik is valami a költségvetés tervezetében, az nem ennek a levélnek lesz köszönhető. Legföljebb annyi derül ki, hogy ma a politika mesterségét az ő szintjükön még tisztán és őszintén lehet művelni – nem, nem űzni – Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 4. vmagdi 2009. szeptember 29. 20:12
  „A koltsegvetes, normal esetben gazdalkodasi terv. Gazdalkodni csak a vanbol lehet, tegyuk fol hogy van valamennyi jovedelmed, ebbol van valamennyikiadasod, mazlista vagy ha jatszani is marad.
  Par evvel ezelott egy ujsagiro vegigkerdezte a politikusokat nehany dolog ararol, 1kg krumpli, egy buszjegy, kenyer, 1m3 melevíz vonatjegy x-bol y-ba,uzemanyag arak, egy km3 szemet elszallitasanak dija, egy muzeumi belepo, i percnyi telefonalas, egy szappan, egy konyv, egy ujsag, tv elofizetes, mennyi a nyugdijminimum stb. Az eredmeny igen siralmas volt, volt aki szerint egy buszjegy 5 azaz ot Ft. Voltak harman aki tudtak az uzemanyag arakat es egy kozuluk tudta, hogy mennyi egy kg kenyer, mert elotte nap a nagymamaja megmondta. A legtobbjuk nagysagrendeket tevedett. Nem mondom, hogy mindent tudniuk kell. De miert nem tudnak semit? Mert nincs ra szukseguk. A valaszok minden szamlajukat nagyvonaloan alljak, hogy ne kelljen piszlicsare dolgokkal foglalkozniuk. Igen am, de a nyugdijminimumot ok hatarozzak meg, es hogyan donthet az jol barmirol, ha fogalma sincs a dolgok allasarol. Az a polgarmester, aki a testkozelben van a valasztoival es nem kordonok mogul vizslatja oket, kicsit jobban tudja a mi mennyi, mi hogyan, mert az o eloszobaikban igazi emberek ulnek, igazi elettel, a tobbi csak muanyag.”
 • 3. Bonaparte 2009. szeptember 29. 18:45
  „Nem értek egyet a cikk írójával. Egy nyílt levél nem tartalmaz fényképeket omladozó viskóról és szomorú arcokról. Sem óriásbetűs jelmondatot piros háttérrel. (Inkább a propaganda szokott ilyen stílusjegyeket viselni.) Nekem inkább úgy tűnik: a hirdetés feladóinak könnyebb külső önigazolást keresni, mintsem valódi válaszokat adni. Ha mégsem nekem van igazam, szeretném megkérdezni a többi kistelepülés vezetőit, hogy miért nem írták alá ezt a "nyílt levelet"?”
 • 2. vmagdi 2009. szeptember 29. 15:29
  „hogy ne mindig fikazzak: ez egy jo. Velemenyem szerint egy ujsagironak erzekenynek kell lenni a tendenciakra, ez most olyan.”
 • 1. Léni 2009. szeptember 29. 13:58
  „Sok igazság van ebben a cikkben! Faluban a polgármester szinte mindenkit ismer, tudja a családok,
  egyének személyes sorsát, az emberek milyenségét. Őket jobban megviseli az a helyzet lelkileg ami most sajnos
  az országban van, mert a falu lakosai nem csak 1-1 ember, hanem barát, rokon, jó ismerős számára.
  Reménykedjünk, bizakodjunk, hogy jó irányba alakulnak a dolgok itthon is és a Világban is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Város a városban

"Ha ide kerül az ELI, a támogatást szupereredményekkel hálája meg az egyetem." Tovább olvasom