Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Tiszta szívből

"Megcsinálták azt, amire csupán néhány kivételezett fővárosi orvosnak van lehetősége."
Végszükségből hajtott végre bravúrt öt évvel ezelőtt egy szegedi orvoscsoport: már nem volt szállítható, az azonnali szívbeültetés nélkül ma nem mosolyogna a gyermekeire Kónya Mária, aki a kritikus öt esztendő leteltével is jól van, és leszámítva, hogy nem dolgozhat pedagógusként, mert közösségben állandó fertőzésveszélynek volna kitéve, teljes életet él.

A történet tehát happy enddel végződött – gondolhatnánk, ha nem hallanánk egyúttal azt is, hogy hiába derült ki, a csongrádi megyeszékhelyen minden adott a hasonló műtétek elvégzésére, azóta sem került sor hasonlóra sem itt, sem sehol másutt a fővároson kívül. A műtétet végző Bogáts Gábor egyetemi docens úgy fogalmazott: megcsinálták azt, amire csupán néhány kivételezett fővárosi orvosnak van lehetősége.

Kérdés, hogy miért csak nekik. Bizonyára sorjáznának a szigorúan szakmai indokok, ha rákérdeznénk, csakhogy itt az élő cáfolat, a negyvenesztendős édesanya. Akinek operációja után – ki tudja, miért – a Budapesten végzett műtétek száma a statisztikák tanúsága szerint hirtelen megugrott. Hogy így történt volna-e a szegedi bravúr nélkül is, nem tudni, mint ahogy arról is nyilván lehetne vitatkozni, elegendő-e ennyi műtét, nem lehetne-e több életet megmenteni, ha az úgymond vidéki orvoscsoportok is bizonyíthatnák felkészültségüket.

A főváros és a vidék örök ellentétéről volna szó, netán orvosok presztízsharcáról, vagy egészen másról? Talán sosem derül ki igazából. Ami tény: egy édesanya életét öt éve megmentette egy kiváló szegedi csapat, és ennek, legyen bármi is a válasz a kérdésekre, lehet örülni – tiszta szívből.

Olvasóink írták

 • 2. macs 2010. május 26. 21:41
  „Szükség törvénybont, de amikor a 3 hetes gyerekemnek szívkatétert kellett csinálni, olyan orvost kerestem, akinek ebben már gyakorlata volt.”
 • 1. Arnika 2010. május 26. 19:28
  „Természetesen a orvosok presztízsharcáról van szó.
  Miért lennének gyengébb felkészültségüek a vidéki orvosok?
  Valszeg arra hivatkoznak hogy a fővárosban nagyobb a gyakorlati tapasztalat, de ha csak ők vannak kiváltságos helyzetben akik műtétet végezhetnek, akkor egy kissé abszurd.
  Pécsen és Szegeden is van orvosi egyetem, mindkét helyen sok jó (kiváló) orvos dolgozik be kellene már fejezni a főváros központúságot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rabosított bizalom

"Ha valakit évekig rettegésben tartanak, annak vannak árulkodói jelei. De ezeket észre kell(ene) venni." Tovább olvasom