Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Tiszta víz a pohárban

"Veszélyes dolog olyan helyre nősülni, ahol magas az ivóvíz arzéntartalma."
A napokban éppen háttérrádióztam, amikor az ütötte meg a fülemet, hogy az egyik kutatóintézet felmérése szerint mindenből kevesebbet fogyasztottunk, mint a korábbi év hasonló időszakában. Kivéve egy cikket, az ásványvizet. Ásványvízből, ha jól emlékszem, 20 százalékkal többet ittunk, mint egy esztendővel ezelőtt.

Ezen a bejelentésen elgondolkodtam, és azt mondtam magamban, lehet benne valami. Az emberek manapság úgy járkálnak az utcán, hogy az egyik kezükben a táskájukat viszik, a másikban az ásványvizes flakont. Így mennek be a munkahelyükre, ülnek fel a buszra, vonatra, ásványvizet hurcolnak be magukkal a moziba is. Nem csapvizet töltenek az egyszer már kiürült flakonba, mert úgy gondolják, jobb a szervezetüknek a gyári buborékos vagy mentes. Tényleg jól mehet az ásványvízgyártó cégeknek.

És jól mehet mellesleg azoknak a cégeknek is, amelyek az uniós szabvány miatti vízminőség-javító beruházásokban részt vesznek. Az ivóvíz arzénmentesítése ugyanis drága beruházásokkal jár, persze, hogy berzenkednek a költségek miatt a kisebb települések vezetői. Hiszen hogyan, honnan gazdálkodják ki a szükséges összegeket?

Nem csoda, ha megszólalnak olyan hangok is, amelyek lobbit gyanítanak az arzénmentesítés mögött. „Az arzénes vizet őseink is itták, mégis 100 évig éltek!" – ezt a szöveget az interneten találtam. A szerző egyik egyetemi professzorára hivatkozott, akinek emlékezetes mondása volt: veszélyes dolog olyan helyre nősülni, ahol magas az ivóvíz arzéntartalma, mert könnyen lehet, hogy az anyós túl fog élni bennünket. Az a szervezet ugyanis, amelyik nem szokott hozzá, sokkal hamarabb megbetegszik, a generációkon keresztül ott élők azonban már megszokták a helyi körülményeket, rájuk kevésbé hatnak a káros anyagok.

Hát akkor most mi az igazság?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Struccpolitika

"Sajnálatos, hogy az orvosok egy része is szakirodalom helyett a médiából szerzi téves ismereteit." Tovább olvasom