Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Tiszta vizet mindenkinek!

JEGYZET - "Néhány évtized múlva bizonyos térségekben ivóvízért háborúznak majd."
"Egy 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencián született meg a víz ünneplésének gondolata. Azóta eltelt 21 év, mi pedig 19 éve emlékezünk meg hivatalosan is a víz világnapjáról. De tegyük fel magunknak a kérdést: mit is jelent számunkra a víz, emlékeztet-e bármire ez a nap? Elzárjuk-e például a csapot fogmosás közben, továbbra is bent felejtjük-e magunkat a zuhany alatt, megisszuk-e délután a vizet, amit reggel töltöttünk a pohárba, vagy tudjuk-e egyáltalán, milyen készletekkel rendelkezik Magyarország? Ez utóbbi nagy valószínűséggel csak akkor jut eszünkbe, ha valamilyen rendszerhiba miatt fél napig nem folyik semmi a csapból. Olyankor bosszankodunk egy kicsit, vagy rosszabb napokon nagyon, de a rend gyorsan visszaáll, és estére már megy is minden a rendes kerékvágásban. A többivel szintén nem foglalkozunk, vagy ha igen, az a spórolás miatt van.

Ez az év a vízügyi együttműködés éve. „Jusson a Földön mindenkinek tiszta ivóvíz!" – hirdeti a szlogen. Nem egyszerű. Afrikában például különösen rosszak a tiszta vízhez jutás esélyei, pedig – európai ember számára meghökkentő lehet – alapvető emberi jog a tiszta vízhez való hozzáférés joga. Csakúgy, mint az élethez, a méltósághoz és a személyi szabadsághoz fűződő jogunk.

Ehhez képest évente négymillióan halnak meg szennyezett víz vagy vízhiány miatt, és jelenleg a Föld több mint egymilliárd lakosa nem jut tiszta ivóvízhez. 2025-re ez a szám a népesség kétharmadára bővül, és néhány évtized múlva bizonyos térségekben ivóvízért háborúznak majd.
Szinte hihetetlen jövőkép, az pedig meglepő, hogy az Európai Bizottság szerint mi sem állunk a helyzet magaslatán. 2015-re az EU teljes vízkészletét – a folyókat, tengereket, tavakat, és a talajvizet is – „egészséges, tiszta és jó" állapotba kellene hoznunk, viszont több uniós állam, köztük Magyarország is, messze elmarad a követelményektől.
Nem kérdés, hogy lépni kell. Egy ilyen átalakuláshoz azonban nem lesz elég, ha ősszel vízgazdálkodási világkonferencián tanácskoznak majd a fejesek Budapesten. Valamennyiünknek akarnunk kell a változást – akkor is, ha kisebb bajunk is nagyobb annál, hogy mi történik a világ vizeivel. Mert ennél is később észhez térni sokkal drágább mulatság lesz, mint képzelnénk."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomás alatt

"A rendőrségnek a nyomozásra jelenleg 2 év áll rendelkezésére. Hogy ez sok vagy kevés, azt nehéz eldönteni." Tovább olvasom