Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Tiszták vagyunk

"Igyunk vagy ne igyunk – ez itt nem kérdés. Úgy látszik. A médiumok – köztük lapunk – rögtönzött véleménykutatásai szerint ugyanis nincs ember Magyarországon, aki érveket kockáztatna meg az ivás utáni autóvezetés mellett. Vajon miért?"
Igyunk vagy ne igyunk – ez itt nem kérdés. Úgy látszik. A médiumok – köztük lapunk – rögtönzött véleménykutatásai szerint ugyanis nincs ember Magyarországon, aki érveket kockáztatna meg az ivás utáni autóvezetés mellett. Vajon miért?

Hiszen tapasztalati tény, hogy viszonylag sok a gyakorlott vezető, aki egyszersmind gyakorló ivó. Mindennapos a magyar életkép: vendégségbe, strandra, színházba autóval jár fű-fa-virág, csupa olyan helyre, ahol szinte illik inni. Ha mást nem, egy nyelet sört vagy egy pohár pezsgőt. És ki látott már olyat, hogy a színházi parkolóban hagyjuk az autót másnapig? Mert ittunk? Senki.

Más a helyzete a notórius fogadásra járók közül azoknak, akiket hivatásos sofőr visz. Nekik nincs problematikájuk, számukra ez nem téma. A pofavizitekre (el)kötelezettek közül a mezeibb jellegű sofőr nélküliek viszont valódi bajban vannak – kivéve, ha elsajátították az „úgy tenni, mintha vedelnél, de mégse" nevezetű tudományt. Ez a multifunkcionális magatartás több előnnyel jár. Úgymint: színjózan maradsz, tehát könnyen megjegyzed a körülötted elázottak fékevesztett szövegeit – az ember sose tudhatja; ajkad a sűrűn ismételt lébe mártogatástól izgalmas-nedvesen csillog, fokozva (legalább) verbális képességeid akadálytalan érvényesítése közben partnered érzéki élményét; örökké tele poharad azt a nálunk sokat érő képzetet kelti, hogy egy felszabadult-könnyed, kedves-aranyos ember vagy, aki jól bírja az italt. Ráadásul. Egyéb jó tulajdonságaid mellett. Nyilván.

Minderre és egyéb megfontolásokra fittyet hányva jött a társadalom gyors reakciója: naná, hogy zéró tolerancia, magyarul nulla ital, semmi pityóka, no tinta. A kormány SMS-kampányának második kérdéséből éppúgy nem lesz társadalmi vita, mint a jövő évi költségvetésből – amit az ittasügy helyett az ellenzék javasolt.

És így lesz az, hogy a gyalogosok meg a mindig tiszták akár egyenrangú állampolgároknak érezhetik magukat. Ha nincs vita, akkor nem föltűnőbb, mint máskor, hogy róluk megint úgy nem beszél senki, mint máskor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenet a Hágiról

"A néhány éve még városképi jelentőségű vendéglátó hely felé nagyon sok régebben Szegeden járt veszi… Tovább olvasom