Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

TitkÓs múlt

"Nem jó a szőnyeg alá söpört gazság és hazugság, mert korrumpál. A titkok a lelkünket fertőzik meg."
Ebben az országban két évtized nem volt elég a Horthy-rendszer és a kommunista diktatúra bűneinek kibeszélésére. Az elmúlt húsz évben újabb és újabb ügynökbotrányok hökkentették meg a közvéleményt, és az a gyanúm, hogy a következő húsz év is tele lesz ilyen jellegű ügyekkel.

Szerintem a németek jártak el a legjobban, akik az összes Stasi-aktát nyilvánosságra hozták, tisztázva ezzel az egykori NDK-s múltat. Az ottani politika támogatott egyfajta társadalmi katarzist, aminek köszönhetően a németek szembe tudtak nézni saját – nem éppen dicsőséges – múltjukkal.

Bár a magyar állambiztonság is több millió embert tartott nyilván, akikről több százezernyi dossziét vezetett. Ezeknek az iratoknak a nagy részét azonban hosszú évtizedekre titkosították.

Hódmezővásárhelyen négy ilyen titkos minősítésű rendőrségi jegyzetfüzet került az Emlékpont Múzeum birtokába. A jegyzetfüzetbe még az 1970-es években a rendőrség munkatársai készítettek feljegyzéseket a számukra tartott eligazításokról. Az egyik jegyzetfüzetre valamelyikük gondosan rá is írta: „titkós", így, hosszú „ó"-val.

A tollal írt jegyzetfüzeteknek köszönhetően a történészek bepillanthattak a 70-es évek „titkós" világába. Ízelítőt nyerhettek, hogyan is gondolkodtak a rendőrség vezetői, és miként próbálták meg „politikailag korrekt" irányba terelni beosztottaikat.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy az egykori belügy hogyan gondolkodott a kapitalista országokból érkezett külföldiekről, akikre jobban oda kellett figyelni, és minden kémkedésre utaló jelenséget fel kellett jegyezni – különös tekintettel a gyanús gépkocsik rendszámát.

Magyarország húsz éve tolja maga előtt a maga „titkós" múltját. Besúgók, ügynöklisták, tartótisztek, hatos karton – az ilyen és hasonló kifejezéseket már a gyerekek is ismerik. A politika azonban inkább gátja a múlt tisztázásának. A sajtóban nemrég az látott napvilágot, hogy heteken belül kormányszintű döntés születik az egykori, máig titkos állambiztonsági iratok sorsáról. Legalábbis ezt ígéri Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter. Hisszük, ha látjuk.

De miért fontos a múlt megismerése? Csak. Igaz, ettől nem lehet jóllakni, de valahogy mégis élhetőbb lenne ez az ország. Nem jó a szőnyeg alá söpört gazság és hazugság, mert korrumpál. A titkok a lelkünket fertőzik meg.

Olvasóink írták

 • 6. No.6-Sy 2009. február 01. 19:42
  „"...Szerintem a németek jártak el a legjobban, akik az összes Stasi-aktát nyilvánosságra hozták, tisztázva ezzel az egykori NDK-s múltat. Az ottani politika támogatott egyfajta társadalmi katarzist, aminek köszönhetően a németek szembe tudtak nézni saját - nem éppen dicsőséges - múltjukkal."

  A Német Múlt - úgy zusammen - korántsem dicstelen. Amit "nem éppen dicsőséges múltnak" szoktak hívni, az meglehetősen rövid időszakot ölel fel a történelemben.”
 • 5. kreatív 2009. február 01. 17:43
  „Kedves Kunst!

  Szeretném azt is megkérdezni Öntől: -Mit tart Ön " mi ügyünk"-nek? Remélem nem nagy kunszt beláttatni Önnel, hogy a XX. és XXI. század legigazságtalanabb nemzetközi megítélésű konfliktusával szemben, amely többek között az 1972-es müncheni és 2001-es new-york-i tragédiához vezett, nem lehetünk közömbösek! Salamon királynak nem volt mindenben igaza! Vajon hogyan vélekedik majd Ön arról, ha a gázai mészárlást követően fellángoló terrorista akcióknak magyar áldozatai is lesznek? A tollforgatás felelősségteljes hivatás! Őszintén, PÁRTATLANUL, a tények és történelmi háttér pontos ismerete alapján szabad véleményt alkotni! Ennek hiányában az objektív informálás marad az egyetlen közlésforma az újságíró számára! Az Ön cikke a radikális párt tüntetéséről, -amelyet sok szempontból én sem tartok helyesnek- nem felel meg a fenti kritériumoknak!”
 • 4. kreatív 2009. február 01. 17:23
  „A főszerkesztő figyelmébe: Egy publikációra érett újságíró fő jellemzői, a korábbiakon kívül: a tárgyilagosság, az elfogulatlanság . Kunstár Csaba: "-Nem jó a szőnyeg alá söpört gazság és hazugság, mert korrumpál. " - közli ezt a cikkíró. Vajon figyelembe vette-e ezeket a fontos morális szempontokat múltkori esszéjében, egy radikális párt tiltakozó megemlékezéről készített riportjában?
  Bizony, bizony: tárgyilagosság, elfogulatlanság !
  Még egy gondolat!Aki olyan komoly publicisztikai múlttal rendelkező újságíró, mint Ön, - talán könnyű meggyőznöm, hogy politikailag és ideológiailag nem a legkiegyensúlyozottabb!”
 • 3. kunst 2009. február 01. 09:50
  „Kedves kreatív,

  nem értem mire céloz. Ami a hitelességet és a következetességet illeti, döntse el ön, mit gondol rólam! Ami pedig a szélsőségeket illeti, nézzen utána, hogy az ÉS-ben, a Népszabadságban vagy a Magyar Hírlapban miket írtam 8-10 évvel ezelőtt. Ma is vállalom, sőt!
  ha pedig bejegyzése Izraelre vonatkozik (tudniilik: a zsidók lerohanták Gázát), akkor most is megismétlem: ez nem a mi ügyünk. Salamon király a Bibliában azt írja: aki más ügyébe avatkozik, kóbór kutyát ragad fülön. Nos, a Jobbiknak és társaiknak ez sikerült.

  Kunstár Csaba”
 • 2. .suhym. 2009. január 31. 17:37
  „"...Nem jó a szőnyeg alá söpört gazság és hazugság, mert korrumpál. A titkok a lelkünket fertőzik meg. ..."

  Ezzel most egyet kell, hogy értsek!”
 • 1. kreatív 2009. január 31. 17:35
  „A főszerkesztő figyelmébe: Egy publikációra érett újságíró fő jellemzői: a hitelesség, a következetesség! Kunstár Csaba: "-Nem jó a szőnyeg alá söpört gazság és hazugság, mert korrumpál. " - közli ezt a cikkíró. Vajon figyelembe vette-e ezeket a fontos morális szempontokat múltkori esszéjében, egy radikális párt tiltakozó megemlékezéről készített riportjában?
  Bizony, bizony: hitelesség, következetesség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fékezett habzás

"Most éppen nincs igazi szezonja a bioetanolnak, a növényekből nyert alternatív üzemanyagnak,… Tovább olvasom