Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Tízmillió szakember

JEGYZET - "Semmi sem történne, ha két napra lassítanánk."
Tizenegy nappal a világsajtót is bejárt, Magyarországot megbénító „forradalmi" havazás után elmondhatjuk, az újabb hóesésre már felkészült a katasztrófavédelem. Senki sem ragadt az utakon, egy-két keresztbefordult kamiont és a néhány órára lezárt M43-as autópályát leszámítva békésen telt a tegnapi tavaszi nap. Az időjáráson úgysem lehet számon kérni, ha megbénul az ország, minden szempár a katasztrófavédőkre szegeződik. Ezért is lehet, hogy a felkészülés csak a hatóságoknak kötelező, az autósoknak nem. Kedd reggelig 8 centiméter hó esett, az autósok többsége még arra sem vette a fáradságot, hogy letakarítsa az ötujjnyi havat a járművéről.

Úgy vannak vele: elég egy lőrés, hiszen kilátnak – igaz, csak előre –, a lámpát sem kell felkapcsolni, mert majd lesz valami. Ha bajba kerülnek, legfeljebb megmentik őket. Úgyis ezért van a katasztrófavédelem. A rádió korán reggel türelmetlen autósoktól volt hangos: hogy képzelik az illetékesek, hogy a hókotrók felemelt tolólappal közlekednek? A technológiai korlátok senkit sem érdekelnek, követelik, hogy már egy centiméteres hónál is tolólapozzanak. Csak hát a kátyús, messze nem tükörsima utakon a tolólap megsérül, és akkor tényleg csak a csodálkozás marad. 10 millió futballtudós után 10 millió katasztrófavédő és hókotró szakember országa lettünk.

Az internetezők meglátták a szokatlan időjárásban rejlő lehetőséget: havazós húsvéti locsolóversekkel árasztják el a közösségi portálokat. Pedig tavaly ilyenkor közel 20 fokban sütettük a hasunkat, a Kárász utcai teraszokon helyet is alig lehetett találni.

De maradjunk a közlekedésnél. A kerékpárosoknak a reggeli útinformban azt tanácsolták, hagyják otthon a bicajaikat. Nem tették. Csúszkáltak a havas utakon, szidták a vak autósokat. Pedig éppen olyanok, mint az autósok: másban keresik a hibát. Az egyén felelőssége fel sem merül. Nem olyan világot élünk, nem várhatjuk el a közlekedőktől, hogy türelmesek legyenek, hiszen senki sem az. Itt a havazás, mi pedig pattogunk, annak ellenére, hogy az előrejelzés szerint két nap múlva nyoma sem lesz a fehér lepelnek. Kapkodunk, tonnaszám sózzuk az utakat, még el sem áll a havazás, már lapátoljuk az utcát. Pedig semmi sem történne, ha két napra lassítanánk. Talán egyvalami: türelmesebbek lennénk.

Olvasóink írták

 • 2. Pandora 2013. március 29. 19:49
  „birka nép a magyar.. és tök igazad van! :D”
 • 1. _csutak_ 2013. március 27. 12:52
  „A hatóságok felelőssége mellett fennáll a honpolgár felelőssége is!
  Értelmes ember nem indul el felkészületlenül saját autójával.
  A céges autókról sok információm nincs, lévén több mint tíz éve nem ültem magyar autóba (kamion).
  Ha a helyzet nem változott, és miért változott volna, hisz a fuvarozók jövedelmezősége = a nullával, akkor a kamion vezetők is áldozatok, hisz téli üzemre fel nem készített járművel életveszély dolgozni!
  Egy a lényeg, nem szidni egymást hanem összefogni és segíteni a bajba jutottakon.
  Sokkal jobb mosolyogni, mint dühöngve emészteni önmagunkat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer voks

"A legfontosabb kérdés: hogyan gondolkodhat a voksolástól most távolmaradó majdnem kétharmad." Tovább olvasom