Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Több mint egy út

JEGYZET - "Ma nézhetünk körül először, milyen az élet a monstrumok nélkül."
Legutoljára 2005 végén és 2006 elején – két részletben – örültünk úgy autópályának, a végre-valahára Szegedre érkezett M5-ösnek, mint tegnap az M43-as pálya településeket elkerülő, Makóig elérő szakaszának.

– Ha este hazaérek, pezsgőt fogok bontani – jelentette be tegnap az új hídon a deszki férfi, aki a Szőreg-táblától a falujáig tartó 2 kilométert eddig rémálomnak nevezte. Egy makói cégvezető pedig azt mondta: még ma is csodálkozik, hogyan viselték ezt a helyzetet ilyen türelmesen az emberek. 2011. április 20-át így keresztelte el: Makó felszabadulása a kamionterror alól. Az M43-as ugyanis több mint egy út: az M43-as egy másfajta életminőség.

És akkor mit szóljanak a szegediek? Akik hosszú ideig csak a budapesti köldökzsinórért harcoltak. Halálútnak akkor még nem a 43-ast, hanem az 5-ös főutat nevezték: ha egészben hazaértek egy-egy fővárosi kiruccanásból, szinte újjászülettek. Arra legvadabb álmukban sem gondoltak, milyen átmenő forgalmat zúdít majd a városra Románia és Bulgária 2007-es uniós csatlakozása.

Noha a kamionok már tegnap este elkerülték Szegedet, Makót és a két város közötti falvakat, ma nézhetünk körül először a lakóhelyünkön, milyen az élet a monstrumok nélkül. Tisztább levegőt szívunk be, megszámoljuk a falakon a repedéseket: hátha nem szaporodnak tovább. A főútvonalak mellett bátrabban engedjük biciklire ülni a gyereket. A busszal, autóval munkába járók negyedórával többet alszanak reggel: elmaradnak a kamionok miatti reggeli dugók.

A kamionmentes szegedi nagykörúton és többi sugárúton végre kilátszik az aszfalt is, előfordul, hogy 50–100 méteres útszakaszokat tisztán, egyben, egészben látunk. És akkor szembesülünk azzal, amit eddig csak sejtettünk: itt maradtunk a csúnya, tönkretett, nyomvályús, kátyús, foltos, balesetveszélyes, javításra váló útjainkkal.

Olvasóink írták

  • 2. őrgróf 2011. április 22. 10:33
    „Sírjon-ríjjon mindenki Szegeden a kátyús utak miatt, mások a kieső bevételek miatt, stb, stb...mi meg, itt a 43-as Makótól a határig terjedő gyönyörű, négysávos, szupersíma út mellett csak játsszuk továbbra is a torkos-borzot!
    Jelenlegi (irányító) pártunk és kormányunk útépítési kedvét ismerve még igen sokáig...”
  • 1. achilleus 2011. április 21. 10:38
    „Az első, amit ma én is megtapasztaltam, az a Mars téren is tisztább levegő. És - nagyon érdekes - de én is elmerengtem a Kossuth Lajos sgt és a Nagykörút kereszteződésében, az "elárvult" kátyúkon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parasztsonka

"Ma az igazi sonka, amit fölösleges szagolgatni, nyomogatni, nem boltból származik: otthon függ a kamrában." Tovább olvasom