Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Tollpihe a máj után

"Magyarországon több száz éves hagyományokra visszatekintő állattartási mód a vízi szárnyasoké, ráadásul rendben a törvényi háttere is."
Nincs takargatnivalónk. Bárkinek bármit megmutatunk a magyar libatartó telepeken! A berlini élelmiszer-ipari szakvásáron hívta meg az állattartás magyarországi körülményei iránt érdeklődő újságírókat Süth Miklós országos főállatorvos, szakállamtitkár. Eddigre már 2 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a baromfiágazat, 60 ezer termelő munkája került veszélybe. Másképpen: a múlt év júliusában kirobbantott libabotrány óta ennyi volt a nyeresége a külföldi libatömőknek és a hízottliba-májat valamely külországban feldolgozó cégeknek – az alaptalan vádakat gerjesztő és terjesztő állatvédők kampánya nyomán.

Nem tudtuk igazán megvédeni magunkat a dezinformáció ellen libamájügyben. Erre vérszemet kaptak a nálunknál jobb állapotú gazdaságok, s újabb támadást indítottak az itteni baromfiágazat, s ezzel a legyengült magyar gazdaság ellen. A séma szinte változatlan: rejtett kamerás felvétel, elrettentő videó az állítólagosan megkínzott, mert tolluktól megszabadított libákról egy magyarországi telepen. Csak annyi változott, hogy az osztrákok, németek után most a svédek nyitottak frontot, s egy dán (takarókat és párnákat forgalmazó) cég helyezte kilátásba: nem rendel magyar partnerétől tollat, pihét, ha bebizonyosodik, hogy „a tépéstől az állatok elhullnak".

E rokon ügyek hátteréből persze keveset látni a hazai libafarmok perspektívájából. Például a Szentes környéki libások többsége is szinte gyerekként tanulta, mert látta, ahogy a nagyanyja vízbe áztatott kukoricával tömi a tanya körül billegő libát, s alkalmanként „leporolja" a hízott madárról a fehér tollat, amit a párnacihába tölt... Most meg, felnőttként megújított tudása és a maga embersége szerint foglalkozik azokkal az állatokkal, amelyek tartásától függ a megélhetése, s így az élete.

Magyarországon több száz éves hagyományokra visszatekintő állattartási mód a vízi szárnyasoké, ráadásul rendben a törvényi háttere is. Például 100 ezer forint bírságot fizet, de akár öt év börtönt is kaphat az a vállalkozó, aki az állatot kínozva, vagyis nem megfelelően fosztja meg a libát a tollazatától. De mintha hiába magyaráznák el a helyzetet, hiába mutatnánk be a hazai libatelepeket a külföldnek.

A világgazdaságot megrengető pénzügyi válság tovagyűrűzése idején élesedik a harc – a munkáért, a megélhetésért, a piacokért... Még a libatollért is!

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. február 08. 21:21
  „3. hozzászólás fazer 2009.02.06. 00:04
  ,,Hogyan fogadna a Lajtán túli paraszt egy hasonlóan hazug és mocskos rágalomhadjáratot? Szerintem nem látnánk az arcát a szájától, úgy üvöltene dühében. Tuti, Brüsszelben meghallanák."

  Szaladj és kiabálj akkor.

  ,,A piacgazdaság fogalmáról halvány lövésed sincs, ez nem az, hanem túlélőshow, aljas módszerekkel."

  Nem tudom mi benne az aljas ha nincs mögötte tartalom. Ha nem igaz a felvétel akkor nem értem mi a pattogás tárgya. Oda kell menni és tájékoztatni az illetékeseket a dolgok mikéntjéről.

  ,,Azért kiskomám, mert ő még azt tanulta az iskolában, hogy dolgozni csak szépen, ahogy a csillag megy az égen"

  És annak a rendszernek van vége... Aki nem tudd megállni az eldől és elfedi a por. Ezt vagy megértik, vagy nem. Ez nem a komcsi rendszer és ha valaki akar valamit akkor azért tennie kell. Ha ok nélkül vádolják akkor meg tegyen érte hogy ne legyen így. Ez csak sírás állandóan. Ezért van az ország a béka segge alatt mert az emberek a saját igazukat nem tényekkel akarják bizonyítani hanem kiabálással meg karlendítéssel...

  ,,Ez is megvolt - mármint a piacunk. Mindezt "kandikamerás" hamisítványokkal tíz perc alatt hazavágta a firkász nilsholgerson."

  Az elég gáz ha a piac alatt azt érted hogy egyetlen ország egyetlen cége a vevő... Tudod ezért kell folyamatosan lobbizni. Akkor van több piac. Hazudni, rágalmazni, üzletileg aláásni mindig fognak ezzel számolni kell. Ez nyugaton mindennapi. Ez nem az a világ, meg kell szokni.

  ,,Meg hogy hajlandóak-e a magyar (??? hehehehe!!!) kereskedelmi tévék beszállni a mocskos játékba"

  A kereskedelmi tv-k abból élnek hogy reklámfelületet biztosítanak. Ha én mamuthúst akarok eladni akkor azt reklámozom. Ha van pénzem reklámozok, ha nincs akkor nem. A kereskedelmi televíziózás nem a máltai szeretetszolgálat egyébként az adott témához nem tudom milyen közük van... Szerintem semmilyen.”
 • 3. fazer 2009. február 06. 00:04
  „Előttem szóló, mindig okosan megnyilvánuló, igen tisztelt flexi!
  Mint ahogyan te is rájöhettél már, az egész libatépéses, "leleplező" videós, "barbármagyarozós" téma egy jól megkoreografált lejárató kampány első felvonása, aminek folytatásaképpen később ugyanilyen (talán ugyanezen képkockák felhasználásával összeollózott) "tényfeltáró" videószösszenetek fognak megjelenni először Lengyelország, majd Kína vonatkozásában is. (Na fogadjunk!)
  Tudniillik az ominózus német, osztrák, svéd stb. kereskedelmi tv-k és egyes készpénzhiányban szenvedő "állatvédő" fényevők zsebben vannak, mégpedig az ottani, igen jól szerveződött és politikai körökben is befolyásos termelői körök zsebében. Ez ilyen egyszerű!
  Hogyan fogadna a Lajtán túli paraszt egy hasonlóan hazug és mocskos rágalomhadjáratot? Szerintem nem látnánk az arcát a szájától, úgy üvöltene dühében. Tuti, Brüsszelben meghallanák.

  2. hozzászólás flexsnake 2009.02.05. 17:57
  "Engem érdekel csak azt nem értem hogy miért nem lehet megérteni hogy piacgazdaság van? Meg kell felelni, ha nem a legmagasabb követelményeknek kint akkor a piacot elvesztette az ember. Ez minden területen így van."

  A piacgazdaság fogalmáról halvány lövésed sincs, ez nem az, hanem túlélőshow, aljas módszerekkel.
  A legmagasabb követelmények? Hát b@zzeg, a magyar paraszt a fejére is állhat, ha Herr Günter tízperceket tud vásárolni főműsoridőben a zertéellen.
  Kérdezhetnéd, miért nem teszi ugyanezt Józsi bácsi? Azért kiskomám, mert ő még azt tanulta az iskolában, hogy dolgozni csak szépen, ahogy a csillag megy az égen, meg hogy csúnya dolog beleszarni a szomszéd lucernájába és olyan elavult, divatjamúlt dolgokban hisz, mint a gerincesség, a becsület, a jóhiszeműség (a többségről beszéltem) és egy ilyen fejben meg sem fordul az ilyen huncutság.

  (...)"ahol olcsóbb ott veszik és ezért lobbizni kell, reklámozni, keresni a piacokat."

  Ez is megvolt - mármint a piacunk. Mindezt "kandikamerás" hamisítványokkal tíz perc alatt hazavágta a firkász nilsholgerson.

  "Egy ország kereskedelmét az határozza meg hogy mennyire tudja magát ,,eladni" külföldön. Hogy milyen kapcsolatokat tud kiépíteni."

  Aha! Szép.
  Meg hogy hajlandóak-e a magyar (??? hehehehe!!!) kereskedelmi tévék beszállni a mocskos játékba (meg persze Józsi bácsi is feladja elveit), hamár a láblógató illetékes elvtársak ott Brüsszelben lóf@szt nem csinálnak.

  Brrrrgggghhhh!!!!!”
 • 2. flexsnake 2009. február 05. 17:57
  „Engem érdekel csak azt nem értem hogy miért nem lehet megérteni hogy piacgazdaság van? Meg kell felelni, ha nem a legmagasabb követelményeknek kint akkor a piacot elvesztette az ember. Ez minden területen így van.
  Ha egy felvásárló azt mondja hogy ő nem kíván vásárolni ha az ő normáival nem egyezik ez akkor nem fog vásárolni.
  Megteheti mert konkurencia mindenhol van. Mi még most tanuljuk ezt, el voltunk választva a nyugattól.
  Majd megszokjuk hogy azt mondják, ha engedsz 1forintot akkor viszem, ha nem akkor nem kell és kész.
  Ez egy üzlet ahol ha fehérebb a toll akkor azt viszik, ahol olcsóbb ott veszik és ezért lobbizni kell, reklámozni, keresni a piacokat. Nem kényelmesen ülni és siránkozni. Mert míg itthon sírnak addig odaát meg róják a partnereket és igyekeznek eladni, keresik a piacokat.
  Nem is vártam mást ettől az országtól mint hogy azon filózik hogyan jutott be oda kamera meg aztán hamisításra gyanakodni, meg ezen rágódni napokig. Ennek semmi értelme, pláne nincs értelme okolni állatvédőket akiknek az a munkájuk hogy a vitatható dolgokra rávilágítsanak. A piacon bizonyítani kell. Oda kell állni és megmagyarázni hogy ez hogy működik. Filmeket vinni, előadást tartani a vásárlónak, meggyőzni. Így kell piacot szerezni nem úgy hogy mindjárt fel vagyunk háborodva és olyan hagyományokra hivatkozunk amik egy része összeegyeztethetetlen azzal az elvvel hogy az állatot nyugaton próbálják tisztelni.Nem megsértődni kell meg felháborodni hanem érvelni és lobbizni. Tanulni kell ezt még mert ugye eddig ilyen dolgokra nem volt a magyar gazdaság rákényszerítve. Egy ország kereskedelmét az határozza meg hogy mennyire tudja magát ,,eladni" külföldön. Hogy milyen kapcsolatokat tud kiépíteni.”
 • 1. gardista33 2009. február 05. 16:08
  „Magácska csak igy magának irogat?Senkit nem érdekel a témácska? :EEE”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panel, mindörökké

"Még emlékszem a rendszerváltás körüli pesszimista jóslatokra, hogy az első, a 60-as, 70-es években… Tovább olvasom