Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Tolvaj Szeged

"Annyi ma már a kisebb-nagyobb fesztivál, hogy képtelenség számon tartani. Minden város olyat rendez magának, amilyet akar."
Lopással vádolta meg Szegedet egykori országgyűlési képviselője. Rózsa Editről az utóbbi években a borsodi megyeszékhely kapcsán lehetett hallani: ő az egyik alapítója az egyre sikeresebb miskolci kocsonyafesztiválnak. Az egykori honanya a tegnap kezdődött, és elnevezésében hasonló szegedi rendezvény miatt fakadt ki epésen; a hírek szerint nem fukarkodott a jelzők használatakor: elkeserítőnek, felháborítónak, érthetetlennek és elképesztőnek nevezte az ötlettolvajlást.

A legnagyobbaktól az egészen kicsikig érzékelhetően erősödik versengés a hazai települések között a média figyelméért. Mindenki szeretne valami csak rá jellemző, minél pozitívabb dologgal jelen lenni a hírfolyamban. A kétszáz lelkes Drávaszerdahely például azzal tett szert országos ismertségre, hogy az elöregedő falu ifjú polgármestere hirdetésben keresett valakit, aki örökbe fogadná és patronálná a települést. A sok szereplésnek meg is lett az eredménye: jelentkezett egy amerikai nyugdíjasként hazatelepült 56-os magyar, és egymillióért adoptálta a falut. Makó zseniális húzása a Páger-gyűrű: Téni bácsi születésnapján minden január végén bérelt helye van a városnak a híradókban.

Annyi ma már a kisebb-nagyobb fesztivál, hogy képtelenség számon tartani. Minden város olyat rendez magának, amilyet akar. Rózsa Edit heves kirohanása kicsit megmosolyogtató annak fényében, hogy a miskolci kocsonyából sikerült százezer érdeklődőt vonzó óriási attrakciót csinálni, Szegeden viszont egyelőre egy-két vendéglátós cég gyenge próbálkozásának lehetünk szemtanúi. Nincs tehát mire féltékenykedni, ellenben a műbalhé is balhé, felkapja a média – ingyenreklámot csinál Miskolcnak és a kocsonyának.

Féltékenykedni, persze Szegeden is sokan féltékenykedtek. Miskolcra a nemzetközi operafesztivál, Pécsre a 2010-es Európa kulturális fővárosa-projekt miatt. Előbbit hosszú távon jó eséllyel túlszárnyalhatja a Mezzo népszerűsítette operaverseny, utóbbiról pedig mostanában inkább azt hallani: a rendezvénysorozat előkészítéséhez kapcsolódó állandósult botrány többet árt Pécs imázsának, mint amennyit a megtisztelő cím hozhat. Talán jobb is, hogy Szeged önállóan nem pályázott.

Az okos lokálpatrióta persze nem másra pislog, inkább úgy gondolkodik: mindenki számára van hely a nap alatt. Nem a felbukkanó versenytársat kell kioktatni, mit és hogyan rendezzen, hanem a saját dolgainkat minél jobban csinálni. Például ahhoz, hogy igazi kocsonyafesztivál legyen Szegeden is, néhány jó ötletet kölcsönözni lehetne a miskolciaktól.

Olvasóink írták

 • 3. kisbuta 2008. február 03. 19:20
  „Hja, amig a szó úgy kezdődik: kocs. Na hát eddig stimmel. Csak a folytatást rontották el! Nem "onya" kell a szó végére, ti tudatlanok! Ha a szó második fele: ma, akkor lett volna forgalom”
 • 2. Karácsony Sándor 2008. február 01. 13:13
  „Hozzátartozik azért ehhez az is, hogy ha valami máshol bevált, lemásoljuk, és megcsináljuk a magunk örömére.

  Miskolcon már komoly hagyománya van a Kocsonya fesztiválnak. Lehet, jövőre nagy hagyománya lesz a Miskolci Hal napoknak is...”
 • 1. czegus 2008. február 01. 10:48
  „Az a baj, hogy mi magyarok és tisztelet, ha van kivétel olyan irigyek vagyunk, hogy az már fáj, jártam több fővárosban, ott megférnek egymés mellett a kikocsmák, kispresszók, cukrázdák, de itt rögtön mocskolódunk, féltékenykedünk, feljelentünk stb.
  DE! Tudom most majd jönnek a szidások, én egyáltalán nem tartom jó ötletnek ezt a kocsonya fesztivált, kérem a sok jó vendéglőst dugja össze újra a buksiját és találjon ki valami mást. Pedig szeretem a kocsonyát Szép napot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bartók-fohász

"Megtévesztő igazság. Bezárták a Képtárat, lett helyette Reök-palota. Hatalmas költség. Bezárták a… Tovább olvasom