Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 13°C | 25°C Még több cikk.

Töpörödő szervek

"Évek óta slágertéma a helyhatóságok, az önkormányzati képviselők számának csökkentése."
A közel 10 milliós New York közigazgatási feladatait 5 kerület intézi – Budapesten 23 működik. Hazánknak körülbelül 13-szor annyi önkormányzata van, mint Svédországnak – hívta fel a figyelmet két éve Róna Péter közgazdász. 2008 decemberében már idéztük lapunkban – évek óta slágertéma a helyhatósági szervek, az önkormányzati képviselők számának csökkentése.

Erre nyújtott be törvényjavaslatot a Fidesz. Legfeljebb évi 3 milliárd forint megtakarítást jelentene az országnak a változtatás. 3000 kakaóbiztos számítógép ára. Mondhatni, statisztikai hiba a büdzsében – de ebben a kérdésben nemcsak a pénz, a gesztus is számít.

16 éve hatályos a jelenlegi törvény. A választási rendszert bajosan lehet úgy átalakítani, hogy ne sérüljön valamelyik párt érdeke. Így az előző ciklusokban nem kovácsolódott össze a módosításhoz szükséges kétharmad.

Csakhogy, ugye, nemrégiben forradalom történt a szavazófülkékben. Hogy Orbán Viktor-i kifejezéssel éljek: most aztán jöhet a töpörödés a helyhatóságokban.

A hatékony közigazgatás nem létszám kérdése – ebben egyetértenek a frakciók. De csak ebben. A Fidesz által vázolt rendszerben az egyéniben győztes mindent visz. Az Egyesült Királyságban a demokrácia köszöni szépen, remekül működik így. Nem kell félni, nem fog fájni – el kell nyerni a szavazók bizalmát. Ám a ködös Albionban is éppen a reformról folyik a polémia: a kis pártok képtelenek jelentős képviselethez jutni.

Hasonló következményekkel járhat a magyar reform is, a javaslat csak pehelysúlyt biztosítana a kompenzációs listás mandátumoknak. Szegednél maradva: narancsos-vörösre változhatna a 43 fős közgyűlés jelenleg sokszínű kaleidoszkópja. Kérdés, hogyan szerezne mandátumot a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület, az Együtt Szegedért Egyesület, a Szegedért Egyesület, a Szabad Város Egyesület. A kevés kompenzációs mandátum és a választási küszöb ellehetetlenítheti a kis pártok, a civil kezdemények bejutását.

„Számomra Magyarország sohasem kétharmad, hanem mindig háromharmad" – utalt a dezignált miniszterelnök arra, mindenki véleménye számít. Ha komolyan gondolta, most alkalma van bizonyítani.

Olvasóink írták

 • 5. embör 2010. május 21. 21:04
  „Szeged város korábbi polgármestere, Bartha László nyílt levélben fordult a jelenlegi városvezető Botka Lászlóhoz, melyet alább közlünk.

  "Tisztelt Polgármester Úr!

  Nem is olyan régen történt nyilvános levélváltásunk a Délmagyarország hasábjain. Gondolataimra írt viszontválaszában a már megszokott - és állítólagos baloldali értékrendje alapján nehezen érthető - kioktató hangnemében utasította el felvetéseimet. Csak mosolyogtam, Polgármester Úr (engedje meg, hogy jómagam betartsam a klasszikus illemet, és megadjam Önnek a tiszteletet), nem is vártam mást Öntől. Hogy pártja mit szól pökhendiségéhez, politikai ellenfeleivel szemben tanúsított, néha minősíthetetlen stílusához, azt nem tudom, de talán nem is fontos. Végül is a konkrét tettek alapján ítéli meg az embert az utókor.
  Viszont, ha ezt nézzük, megint nem túl rózsás a helyzet, Polgármester Úr. Mi lett a nagy ígéretekből? Mi lett a büszkén felavatott autópályának köszönhetően beígért sok ezer új munkahelyből? Hány nagy ipari beruházás történt 2002 óta Szegeden? Hol vannak a nagy logisztikai központok, hol a nemzetközi légi teherforgalmat is lebonyolítani képes új repülőtér? (Mellékesen: mi lett a sorsa azoknak a szerencsétlen roma családoknak, akiknek pont a repülőtér építése miatt kellett máshová költözniük, valaki fűt-fát ígért nekik, aztán csúnyán be lettek csapva?) Hány látogatója van naponta az észbontó módon a belváros szívébe épített, méregdrága ,,élmény"-fürdőnek? És még hosszan sorolhatnánk.
  Csupán egyet emelnék még ki, a legdühítőbbet az itt élők vagy hozzánk látogatók számára: mikor szűnnek már meg végre az áldatlan állapotok Szegeden, ami a városi közlekedést illeti? Eleve, miért kellett erőltetni temérdek pénzért a kötöttpályás fejlesztést városunkban, amelyről minden szakember tudja, hogy drága a kiépítése, drága az üzemeltetése, logisztikailag a legrosszabb tömegközlekedési mód és az állításaival szemben nem környezetkímélőbb az alternatívánál? De ha már belefogtak, mikor fejezik be? Sajnos már maga a kérdés is közhely, az emberek türelme pedig véges, Polgármester Úr.
  A közelmúltban hunyt el pártja prominens személyisége, Toller László, Pécs egykori polgármestere. Ő igazi patrióta volt, a szó legnemesebb értelmében. Többször volt szerencsém találkozni vele, és bár sok mindenben másként láttuk a világot, becsültem, mint embert, mint honatyát és mint városvezetőt. Toller építő polgármester volt, s ezt nem csak a baloldali érzelműek, hanem minden józan gondolkodású ember elismeri. Példát vehetne róla, pontosabban, példát vehetett volna róla. Tudja, már én is múlt időben beszélek Önről, Polgármester Úr, s hiszem, hogy az igeidő használata nem csupán pillanatnyi remény, hanem legkésőbb ősszel aktuálissá válik.

  Végül, nem is olyan régen, a választások előtt nagy csinnadrattával adták át az M43-as új szakaszát. Jómagam nevetségesnek és szánalmas kampányfogásnak tartottam az egészet, nem is értettem, miért kell ekkora feneket keríteni egy nyúlfarknyi útdarabnak. Ma ezt az utat bontják, Polgármester Úr. Azok a munkások bontják, akik építették. Mert nem fizették ki őket. Legyen ez intő jel Önnek. Számomra ez az esemény egyrészt tragédia, amely nem először fordul elő ilyesmi kis hazánkban az utóbbi években, másrészt viszont szimbóluma is az Ön és pártja nyolcéves ténykedésének. Országos szinten a nemzet már kimondta, hogy változást akar. Szegeden erre várni kell még néhány hónapig. Addig is csak arra kérem, bármennyire nehezére esik is, kissé nagyobb alázattal viszonyuljon politikai ellenfeleihez, illetve minden szegedi polgárhoz. És több bajt lehetőleg már ne okozzon városunknak. Épp elég volt ez a nyolc esztendő" - zárja sorait Bartha László.”
 • 4. unknown 2010. május 21. 14:57
  „A parlamenti választások előtt e fórumon is folyt vitából (meg az országos media felületein volt hasonló anyagokból) megtapasztalhattuk, hogy ugyanannyi (ha nem több) hozzászóló értékítélete pénz dolgában csak eddig és nem tovább terjedt, mint ahányan a Mónika-"sót" nézik. Mindegy, hogy száz milliárd dollár hazánk tartozása, de az volt a sirám, hogy sok a képviselő, csökkenteni kell a létszámot, s mindjárt meg is takarítjuk azt, ami szükséges a tartozás fizetéséhez. Egyébként a helyhatósági választásokon van esély a kisebb helyi kezdeményezéseknek is. Pláne úgy, ha lehetőség lenne a helyi ipar- s más testületeknek ingyért delegálni külső (de teljes jogú) küldötteket a helyhatóságokba. mint régen, a békebeli időkben. Agyalapi hozzászólónak válaszul: A választó polgárok nagy többsége így döntött.”
 • 3. Agyalapi 2010. május 21. 14:11
  „A Fidesz mindent tud és akar. Mindenki más hülye, töketlen, magatehetetlen, céltalan barom.”
 • 2. kiokushyn 2010. május 21. 12:26
  „Végre-lassacskám minden majd a helyére kerül.”
 • 1. theseus 2010. május 21. 09:27
  „"a dezignált miniszterelnök"

  Én meg rezignált leszek, ha ilyet olvasok.
  Tényleg érdekelne, hogyan jut eszébe ilyeneket írni.
  Én egyébként ismerem az angol "designate" szót, de nem hinném, hogy minden olvasó így van ezzel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség arca

"Több rendőr kell az utcákra és kevesebb az irodákba." Tovább olvasom