Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Törés

"Dávid Ibolya ismét az ígérgető program visszavonását kéri. Erre ma a Fidesznek válaszolnia kell, fognak is. A lényeg azonban az: tegnap végleg megroppant valami. Véglegesen megváltozott egy nagy politikus, egy népvezér, Orbán Viktor megítélése, szerepe."
Dávid Ibolya nemet mondott a „páratlan" ajánlatra. Orbán háttérbe húzódott volna, kínált egy közös, az MDF-nek is tetsző miniszterelnök jelöltet. Pontosítsunk: az ajánlat nem kellett Dávidnak.
Orbán lépett: mindent a váltásért – hirdeti. Már nem az ember, az ügy a fontos. Aki az óriásplakátokon még ott mosolyog, mára visszavonult. Hatalmas súlyú bejelentés. Orbán Viktor, a rendszerváltás mitikussá vált figurája, a diákvezérből miniszterelnökké lett politikus – visszalépett. Az A terv nem sikerült. A konzultáló, „népközelibb", sokat ígérő Orbán sem ért el kellő sikert. A kormányváltáshoz most a Fidesznek kell „átmennie a betonfalon".

Politikusnak két feladata van: hatalomra kerülni és a hatalmat megtartani. Minden más csak máz, politikai marketing. Az MDF most kell a „teljes lefedettséghez", ezért Orbán tényleg eldobná miniszterelnök-jelöltségét. Ejtené Mikolát. De a valódi vezérét vesztett, sokszínű fideszes tábor elérheti-e célját: a kormányváltást? Nem okoz ez a lépés az elkötelezettek körében túl nagy zavart? A pillanatnyi harci helyzetben visszavonuló Orbán őrzi-e tekintélyét úgy, mint a csatában élen járó?

Ne felejtsük: miközben a jobboldalra figyel a média, megy az idő, az ellenfél dolgozik, Gyurcsány és Kuncze járja a billegő körzeteket.

Dávid Ibolya Orbán visszalépős ajánlatára válaszul este bevitt pártelnök-kollégájának egy maflást. Azt mondta: Orbán rossz irányba tereli a tárgyalást. A probléma nem személyi, elvi. Dávid Ibolya, egy öt százalékos párt elnöke hideg mérlegeléssel figyelmen kívül hagyta egy fél ország vezérének lemondó nyilatkozatát. Válasza így szemlélve fölényes, gúnyos. Nagyon-nagyon megemelte a tétet.

Meddig tudja Dávid Ibolya fölsrófolni 270 ezer szavazójának árát? Mi az ára egy ötszázalékos pártnak? Meddig lehet a Fideszt hátrálásra kényszeríteni? Mit érdemes a Fidesznek föladnia az MDF maroknyi, kiszámíthatatlanul viselkedő táboráért?

Dávid Ibolya ismét az ígérgető program visszavonását kéri. Erre ma a Fidesznek válaszolnia kell, fognak is. A lényeg azonban az: tegnap végleg megroppant valami. Véglegesen megváltozott egy nagy politikus, egy népvezér, Orbán Viktor megítélése, szerepe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami van!

"Hasonlóan vagdalkoztam a vasúti átjárók húsdarálóival is. Kisebb múzeumot lehetne berendezni… Tovább olvasom