Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Torkos csütörtök

"Menjünk enni fél áron – hirdetik a népnek az állami turisztikai marketingesek. Húshagyókedd, hamvazószerda, kövércsütörtök. Ebből a választékból nyilván a torkos csütörtököt dobták be újra a köztudatba. A néphagyomány élesztgetése egyben az éttermeknek jó biznisz is – hosszú távon."
Menjünk enni fél áron – hirdetik a népnek az állami turisztikai marketingesek. Húshagyókedd, hamvazószerda, kövércsütörtök. Ebből a választékból nyilván a torkos csütörtököt dobták be újra a köztudatba. A néphagyomány élesztgetése egyben az éttermeknek jó biznisz is – hosszú távon.

Ha már ezt akarják, menjünk. Legyünk látványosan nagyvonalúak, és hívjuk meg a szerető partnert vacsorázni. Reméljük, hogy jó kapcsolatban egy ilyen fél árú este hozama is 100 százalékos. Verjük el éhünket egy disznólábbal – szigorúan hagyományápolási céllal. Tegyünk úgy, mintha a zabálás magasabb érdeket szolgálna.

Az étteremben elkábíthatjuk a kedvest könnyed kultúrtörténeti kalandozásokkal. Ez azért kell, hogy jelezzük: nem a kedvezmény miatt hívtuk el. Ahogy a pincér fölvette a rendelést, elgondolkodó pofával mondjunk olyanokat, hogy „Bálint Sándor azt írja egy helyütt, a kövércsütörtököt a szegedi tájon mindenütt megülik. Tudod, jó zsírosan főztek, folyton ettek. Mindezt azért, hogy bő legyen a termés, kövér a disznó." A „kövér disznó" kifejezés után kortyoljunk fontoskodó arccal egyet a borból, és figyeljük a hatást.

Szinte biztos: ezzel a naturalista csattanóval szinte kiütöttük a partnert. Szellemünk csillogóbbnak tűnik, mint valaha. Ha ezután fölényünket növelnénk, megelégelné. Kérdezzünk inkább tőle kedvesen, beszélgessünk az étlapról.

Előfordulhat azonban, hogy túllövünk a célon. Mondjuk a „kövér disznó" kifejezésre partnerünk szemöldöke fölszalad. Megköszöni a meghívást, és hidegen azt mondja: „Nem is tudtam, hogy ilyen jól ismered Bálint Sándor műveit. Arra emlékszel, hogy egy helyütt leírja például, hogy az ország több vidékén nagyböjtkor megtartóztatták magukat? Nem éltek házaséletet, nem nyíratkoztak, nem borotválkoztak..."

Borostánkat megtapogatva nézzünk kissé értetlenül. Ne akarjuk érteni, mit mond. Persze ő erre folytatná: „A böjt élettani jelentősége vitathatatlan. Mától negyven napig szigorú wellness-kúra következik: növényi eledelek, esetleg némi hallal."

Na nem, ezt még elképzelni is sok. Csupa kockázat egy ilyen meghívás... Kerüljük el a nyilvánvaló csapdát, menjünk inkább a haverokkal hagyományt ápolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A társ

"Aki nem fogadott még örökbe elhagyott, gazdátlan kutyát, nem tudhatja, milyen érzés esélyt adni egy… Tovább olvasom