Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Török átok

"Nem lehet lakótársainkat zaklatni, terrorizálni, mindennapi életvitelükben zavarni."
Egyre gyakrabban kell hírt adnunk a civilizált együttélés szabályait felrúgó, egész lakóközösségek életét pokollá tévő habókos különcökről. Két hete az egyik Tisza Lajos körúti társasház lakói „lázadtak fel" egy 76 éves asszony ellen, aki válogatott praktikákat vetett be ellenük. Mai sztorink egy 92 éves bácsiról szól, aki nem csupán saját lakását változtatta csótánytanyává, hanem egy tízemeletes paneltömb egész lépcsőházát fertőzés- és tűzveszélyes övezetté. Tipikus nagyvárosi történetek; etológusok, szociálpszichológusok mondják: a túlzsúfolt tér alaposan megterheli szociális alkalmazkodóképességünket.

Vannak városok, ahol annyira eldurvult már a helyzet, hogy együttélési kódex megalkotását és bevezetését tervezik. A kódex világossá tenné: nem lehet lakótársainkat zaklatni, terrorizálni, mindennapi életvitelükben zavarni, ellehetetleníteni. A zaklatásnak persze ezernyi rafinált formája lehet. Nekem volt olyan idős szomszédom, aki a kilencvenes évek végén minden hajnalban mozgalmi indulókat hallgatott maximális hangerőn. „Munka hadának a lépte dobog, / Zendülő ének az égre lobog,/ Hajnali fényözön földre leszáll,/ Kézben a kéz és vállhoz a váll!" – ébredtem a harsogó Bécsi munkásindulóra az új esztendő első reggelén fél ötkor. Nekem ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Közös ezekben a történetekben, hogy leggyakrabban magukra maradt, mentálisan leépülő idős emberek okozzák a konfliktust, akik családi-rokoni odafigyelés, kontroll nélkül, évek során, fokozatosan válnak környezetük számára elviselhetetlen teherré. Ők persze úgy érzik, lakótársaik rosszindulatú hadjáratot folytatnak ellenük. Holott egyszerűen csak betelik a szomszédoknál a pohár, szeretnének normálisan élni. Rossz szomszédság, török átok – nagy gond, hogy mintha nem léteznének az ilyen ügyekben illetékesek. Legalábbis az érintettek rendre arról panaszkodnak: hiába fordulnak fűhöz-fához, a máskor oly rigorózus hatóságok is tehetetlenek, magukra hagyják őket a bajban.

Az ingatlantulajdonos köteles tartózkodni minden olyan tevékenységtől, amely a szomszédot „szükségtelenül" zavarná – mondja a polgári törvénykönyv; csakhogy az esetek nagy részében végül a bíróságon dől el, mi minősül szükségesnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdővíz

"Mi meg elfordulunk, hogy ne zavarja összkomfortunkat Katalin keserűsége." Tovább olvasom