Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Történelmi csoda

"Volt, aki népviseletbe öltözve érkezett a konzulátusra, ezzel is jelezve, számára ez a nap ünnep."
Az eddig benyújtott mintegy 50 ezer állampolgársági kérelem fele a Délvidékről érkezett – ezt mondta tegnap a szabadkai magyar konzulátuson Németh Zsolt, a külügyi tárca parlamenti államtitkára. A kimagasló arány egyértelműen jelzi: a Vajdaságban élő magyarok kötődése mindmáig nagyon erős az anyaországhoz. Ezúttal negyvenen tették itt le az esküt, s váltak hivatalosan is a magyar nemzet közösségének tagjává. Volt, aki népviseletbe öltözve érkezett a konzulátusra, ezzel is jelezve, számára ez a nap ünnep.

Tegnap persze egyébként is ünnep volt, a 48-as forradalom emléknapja, amikor a magyar ember Petőfiék példáját követve kokárdát tűz a mellére. Évek óta visszatérő tapasztalatom, amint a március 15-i ünnepségek résztvevőit figyelem, hogy erről a nemes hagyományról bizony sokan megfeledkeznek. Mármint itthon, mert odaát, úgy tűnik, nem – az állampolgársági esküre érkezőkről készült fotókat nézve legalábbis nem lehet nem észrevenni, bizony mindannyian büszkén viselik. Teszik ezt annak ellenére, hogy szülőhelyükön ezt nem feltétlenül nézi mindenki jó szemmel.

Amikor megszületett a törvény, amely megkönnyítette a határon túli magyarok számára az anyaországi állampolgárság felvételét, sokan fogadták kétkedve. Voltak, akik attól tartottak, hogy az újonnan állampolgárságot nyertek elkezdenek betelepülni, mások amiatt aggódtak, hogy a lehetőség viszályt szül a szomszédos országokkal. Egyelőre – leszámítva Szlovákia mára már valamelyest szelídült reakcióját – úgy látszik, ezek a félelmek alaptalannak bizonyultak. Sőt. A lapunkban megszólaló Csete Szemesi István, bár a Vajdaság az utóbbi néhány évtizedben nyolc államhoz tartozott, ragaszkodott a szülőföldjéhez, Samu Rozália pedig épp azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy a szerbeket is szereti.

A mosolygó arcokat látva úgy tűnik, inkább ezek az érzések erősödtek meg azokban, akik most esküt tettek. S ha így van, az tényleg történelmi csoda.

Olvasóink írták

  • 3. pistike27 2011. március 20. 22:09
    „Nagyon helyes megálapitás. " a határon belüliek se okosabbak a többi magyarnnál, sőt ! " minket nem fizetett le egy uralkodó rendszer sem nem kaptunk munkahelyet egyik hatalmon levő pártól sem az anyaországban, nem tapsoltunk Gyurcsánynak mikor letagadott bennünket, nem éltettük Ildikó asszonyságot aki tudtommal román származásu de mindenben kiált az Ő fürere mellet, sőt igyekezet főnökét a mi gyalázásunkban túl licitálni, és most is van véleményünk a magyar politikai életről ezért még jobban tudunk a megfelelőkre szavazni mint sok a megtévesztő propagandát hallgató és elhisző fére vezetett honfitársunk. erre jogunk van hiszen apáink vagy nagyapáink együt harcoltak veletek és véreztek a frontokon a haza dicsőségére vagy az uralkodók parancsara ez örök jogot ad minden külföldön élő nemzettársatoknak a szavazásra - ezt nem elismerni vagy letagadni csak a nemzet szégyenei a komcsik által fére vezetett talpnyalók tehetik :üdvözlettel nemvolt időm a cikket előbb elolvasni ezért késik hozzászólásom. nyelvtani oktatást köszönöm - de nem kérem nekem fogalmam se nincs a helyesiráshoz- de nem is hiányzik! kérem a tartalmat ellemezni nem a nyelvtant !”
  • 2. niagara 2011. március 17. 09:12
    „Szerintem meg szavazzon mindenki aki úgy érzi, hogy magyarként ez az ő országa is és szeretne beleszólni. A határon kívül rekedt magyarok ősei ugyanúgy építették ezt az országot a vérükkel, verejtékükkel mint a határok közé zártak. A határon belüliek se okosabbak a többi magyarnál, sőt!”
  • 1. kismocsok 2011. március 16. 14:49
    „Na ez igen szép dolog és gondolom mindenki örül ,sztem a magyar ember is de sztem csak addig amíg nem hoznak olyan törvényt hogy a kint élő magyarok is szavazhatnak arra ami itt történik, mert aki kint él nehogy már szavazzon helyettünk mert ha magyar honban élne az más lenne sztem, sajnos hallottunk már erről hogy ilyesmire készül a kormány:P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölhúzott redőnyök

"Az agresszivitást csak a józan gondolkodás ellensúlyozhatja, a közöny nem." Tovább olvasom