Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Törvénygyár

JEGYZET - ˝A valódi törvényalkotás nem paragrafusgyár.˝
   A parlamentáris demokráciának állítólag az a lényege – egészen pontosan az is a lényege –, hogy a parlamenti pártok törvénykezés előtt megvitatják az előterjesztéseket. Vagyis állás- és nézőpontok ütköznek. Egyszerűen: a politikusok gondosan körbejárják az adott témát, mert a jogrendszer nem pillanatnyi ötletelés kérdése. A kétharmados többség azonban mindent vitt. Mindaz, amit az előbb részleteztem (amit eddig demokráciának hittünk), egyre inkább csak káprázatnak látszik. Amióta megvalósult a Nemzeti Együttműködés Rendszere, azóta éppen a lényege veszett oda, az együttműködés. A kormányzat módszeresen felszámolja azokat a bizonyos fékeket és ellensúlyokat, amelyekkel a körmére lehetne nézni.

Itt van például a használt autóalkatrészekre vonatkozó törvény. Látszólag keveseket érint, de csak látszólag. Ugyanis a feketegazdaságot hivatott megtisztítani. Legalábbis úgy gondolom, mert a jogszabályhoz nem tartozik magyarázat. Szóval az autóbontóknak a legkisebb csavarig adminisztrálniuk kell a roncsokból kiszerelt alkatrészeket. És felelősséget kell értük vállalniuk. Ez szépen hangzik, de mint a legtöbb törvény, amit szilveszterkor hirdetnek ki, és újévkor hatályba lép – ez is sok sebből vérzik. Merthogy csak az engedélyezett bontókra vonatkozik, vagyis a fű alatt működőket továbbra sem éri utol. És csak az itthon vásárolt roncsokat érinti, pedig a legtöbb autó külföldről érkezik bontásra. Vagyis magyarul: nesze semmi, fogd meg jól. Továbbra is azt ellenőrzik, aki szem előtt van, a többi meg vígan halászik a zavarosban.
Na ezért lenne szükség arra, hogy a parlament a vélemények ütköztetésének színhelye legyen. Ezért kellene rendszeresen a nyilvánosság előtt vitatkozniuk a politikusoknak, és nem csak két- vagy háromhetenként asszisztálni a demokrácia látszatához. A valódi törvényalkotás nem paragrafusgyár, művészet. Kontár és szélhámos, aki ahelyett, hogy építkezne, légvárat fabrikál. Még ha gránitszilárdságú is. Állítólag.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekbiznisz

˝Elkészült már az okospelenka.˝ Tovább olvasom