Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Trafikáltunk

JEGYZET - "Vettem ott farsangi jelmezt, olcsó vodkát, gombfocit, talán csak csillagrombolót nem. De mindig úgy, hogy előtte cigit is."
„Hallgatlak" – első szegedi emlékeim egyike Draganhoz köthető. A város kedvenc akcentusos, egykori trafikosa mindenkitől így kérdi, mire van szüksége. Amikor felvételizni jöttem a városba, nála vettem a legelső kávémat. Ha utána bementem cigiért vagy vágott dohányért, mindig kértem kávét is. Évekig borzongott azon, hogy négy cukorral iszom, azzal fenyegetett, hogy össze fog ragadni a hátsó felem. Így trafikáltunk hosszú évekig.

Akkoriban volt időm leülni a Dugó téri szökőkúthoz a haverommal, és rágyújtani. Sokszor sört is vettünk a kávé mellé, esetleg egy télifagyit, viccből. Dragannál nincs olyan, amit ne lehetne kapni. Vettem ott farsangi jelmezt, olcsó vodkát, gombfocit, talán csak csillagrombolót nem. De mindig úgy, hogy előtte cigit is.

Pont ettől a pénztől esik el a huszonéve Szegeden dolgozó szerb kereskedő. A járulékos vásárlásokból származó bevételtől. Sokan ezt nem értik az egész trafikos felhajtásban. Ha nem magas az árrés, miért éri meg egyáltalán árulni? Hát ezért. Ha bemegy valaki egy cigiért, akkor sokszor vesz mást is, vagy meglát olyat, amiért később visszajön. Ezért zár be egy mindössze 17 négyzetméteres kisbolt a József Attilán, ezért esett el minimum 50 százalékos bevételtől Dragan is.

Ő nem adja fel, pedig volt olyan napja az utóbbi egy hónapban, amikor mindössze 8000 forintos bevételt produkált. A „Dohánybolt volt"-os külső feliratot csak a bent kifüggesztett idézet múlja felül: „A bölcsek megbocsátanak, de nem felejtenek".

A nyertes trafikosok név nélkül sem mondják azt, hogy igazán jól megy, persze elhinni ezt sem muszáj. Legfeljebb a multi mellett áruló dohányboltosnak van valóban nagy bevétele. Ő meg bunkó – panaszkodó olvasónk szerint.

Úgy néz ki, nem sokan boldogok a nemzeti dohányboltokkal. Akik igen, azoktól nem tudjuk megkérdezni, mert nem válaszolnak a levelekre, éppen nyaralnak, vagy borostásan perlik őket.

Olvasóink írták

  • 3. blatth 2013. augusztus 16. 17:21
    „Az egész trafikbolt hálózatnak az a lényege, hogy minél nehezebben jussanak dohányhoz (egészségkárosítás!) a kiskorúak. Ez pedig becsülendő törekvés. Finnországban jártam, ott alkoholos italt csak külön alkohol boltban lehet kapni. Ez nem probléma elvtársak?”
  • 2. mazsolaszolo 2013. augusztus 15. 13:45
    „Egyetértek. Nagyon jó írás.”
  • 1. bakosandras 2013. augusztus 15. 10:21
    „Atti, ez nagyon jó lett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mormogás joga

"Most a pofa befogása terjed és a jól felfogott érdek. Például menni, amíg lehet." Tovább olvasom