Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Trafikportál

JEGYZET - "Fél ország nézte meg saját házát, szomszédjáét."

A múlt héten újuló erőre kapott a családfakutatás Magyarországon – kihirdették a győzteseket a trafiktenderen. Ismét olvashattunk valamit abból, amit régen oknyomozó újságírásnak hívtak, rajzolódni kezdtek a szerencsés csillagzat alatt született családok, amelyek a régi trafikosok helyébe léphetnek. A családfakutatás egyébként a földhaszonbérletek eredményhirdetése után kapott ismét nagy lökést, s ha minden így megy, a legnépszerűbb alkalmazott tudomány lesz. A mutyizástól, politikai kapcsolatoktól, klánoktól hangos – ellenzéki – sajtó átláthatatlanságról beszél, egészen pontosan nagyon is látni véli a logikát: újraosztás a közelieknek.

Óriási bátorság kell ahhoz, hogy ebben a hangulatban olyan törvénymódosító javaslat szülessen, amely a dohánytermékek árrését az eddig 3-4-ről 10 százalékra emelné. A trafikpályázaton 120 pontot lehetett szerezni, ebből 60-at adhattak a bírálók az üzleti tervre. A közgazdasági szakközépiskola 3. osztályában elégtelent kapna az az üzleti terv, amelyik 10 helyett 4 százalékos árréssel számol, Magyarországon meg 20 évre lehet vele koncessziót nyerni. Jó, senki sem ígért gránitszilárdságú trafiktörvényt, de ahány helyen belenyúlna a csütörtökön benyújtott törvénymódosító javaslat, ahány bekezdés helyébe lép új, milyen sok egészül ki, nem csak pontokkal, teljes paragrafusokkal – a jogi egyetem elején más pályát tanácsolnának a törvény-előkészítő munkacsoportnak.

Ami már most látszik, kevés klasszikus magyar kisvállalkozó, tartós munkanélküli vagy csökkent munkaképességű ember teremthet önálló egzisztenciát trafikból – mint ahogy azt az időközben jegybankelnökké lett gazdasági miniszterünk elképzelte. Van viszont nagyon sokk hoppon maradt, évtizedes szakmai múlt után is vesztes trafikos. Ha megkérdezik, miért nem nézhetik meg az övékénél jobb, győztes pályázatot, az a választ kapják: csak! Ezt valahol tényleg egy gránitszilárdságú törvényben írták le.

Ennyit a nyilvánosságról, amelynek egy különös szelete egyébként a trafiktörvény mellett talán leginkább uralta az elmúlt hetet. Ezek a Google új utcaképei. Fél ország nézte meg saját házát, szomszédjáét, családi üzletét és a konkurenciáét olyan felbontásban, hogy arról álmodni sem mert. Látszik a kopottas ablak, mert a fotózó autó még a festés előtt járt ott, vagy a régi üzleti portál, amit csak az elmúlt év elején újítottak fel – mondjuk egy trafikos, mert már szégyellte. De kár volt, mert nem nyert. Most szívesen megnézné a győztes trafik portálját, de unokája nem segíthet neki. Jellemzően, mert a tendernyertesnek se címe, se trafikja nincs.

Így pedig még a Google sem látja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellesleg

"A hazugságot ma senki sem tekinti nemzetbiztonsági kockázatnak." Tovább olvasom