Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Trükkös taktikus

JEGYZET - "A vádakhoz kevesen tudtak hatásos érveket is sorakoztatni."
Orbán Viktor az Európai Parlament Magyarországról szóló tegnapi vitanapján nem ingott meg a kokiktól és sallerektől. Aki ezt remélte a strasbourgi politikai szeánsztól, annak csalódnia kellett. A miniszterelnök trükkös taktikus. Megfogadta a népi bölcsességet: nem az a legény, aki adja, hanem aki állja. Támadás helyett visszavonulót fújt. Az európai képviselők előtt már nem a haza elleni nemzetközi balliberális összeesküvésről, összehangolt hadjáratról beszélt, pusztán érthető és felfokozott érdeklődésről. Harci retorikáját szalonképesebbre fazonírozta. Toleráns, megértő, maximálisan kompromisszumkész, ízig-vérig európai politikusnak mutatkozott.

Sok mindent lehet Orbán Viktorról mondani, de azt biztosan nem, hogy nem professzionális politikus. A vitában és az azt követő nemzetközi sajtótájékoztatón is parádés alakítást nyújtott, virtuózul alkalmazta a kettős beszédet. Sikerült azt a látszatot keltenie, mintha semmi másról nem lenne szó, pusztán ideológiák ütközéséről. Különben a belpolitikából jól ismert erővonalak mentén zajlott a vita. Exportáltuk hazai küzdelmeinket az Európai Parlamentbe. A konkurens frakciók végül már nem is annyira magyar helyzetről, inkább egymással szembeni ellenérzéseikről folytattak egyre felfokozottabb diskurzust.

Abban igaza volt Orbánnak: eléggé felkészületlenül. Tévedésekkel, pontatlan megfogalmazással, a helyzet alapos ismerete nélkül pedig akkor sem lehet meggyőzően vitát nyerni, ha a kiindulópont helyes. Ezért is mondhatta a kormányfő a nemzetközi sajtótájékoztatón: „Jó érzésekkel megyek haza". Pedig előtte kapott hideget-meleget: kétharmados felhatalmazásával visszaélve beletörli a cipőjét a liberális demokrácia alapértékeibe, korlátozza a szabadságjogokat, kiüresíti a demokráciát, a sarkalatos törvényei az európai értékekkel ellentétesek. Csakhogy a rengeteg felszólaló közül a megfogalmazott vádakhoz kevesen tudtak néhány percben hatásos és kikezdhetetlen érveket is sorakoztatni.

Orbán trükkje így részben sikerült, mert aki követte a vitát, könnyen arra a következtetésre juthatott: megvédte álláspontját. Pedig a tanulság inkább az lehetne: ha normálisan működne a magyar demokrácia, lenne politikai kultúránk, ezeket a vitákat, harcokat itthon is megvívhatnánk.

Olvasóink írták

 • 7. Örvájn 2012. január 20. 19:23
  „A bíráló baloldali felszólalóknak köszönhetően megdöbbenve értesültem róla, hogy Magyarországon rettegnek az emberek, üldözik a romákat, cigányokat. Khon Bendit úr vissza fogott európai értékrendet tükröző felszólalása, amely nélkülözte heves erőszakosságra jellemző gesztusokat, iskola példája lehetne a konfliktuskerülés, ,,árok betemetés" tudományának. No, komolyra fordítva a szót, kár volna elhallgatni európai parlament legnagyobb politikai táborának támogatását, hiszen a több órás vitában számos nemzet képviselője szólalt fel a magyar kormányt támogatva, teljesítményét elismerve. A magyar miniszterelnökben sem csalódhatunk, hozta a rá jellemző profizmust. Kidurrant a lufi, gondolom, demokrácia felkent hazai papjai még tekerik itthon a gramofont, bár új lemez után kell nézni.”
 • 6. theseus 2012. január 20. 11:01
  „Vagy csak kipukkant a baloldali médialufi? Pedig H.Zs. is fújta rendesen.”
 • 5. Zember 2012. január 19. 15:08
  „4. v.imre: "Ugyan mi a fene baja van a liberálisoknak?" Szíves érdeklődésére halk válasz: kegyeskedjék áttekinteni az O-kormány eddigi demokrácialebontó intézkedéseit, és a mindezeket kísérő véleményeket.”
 • 4. v.imre 2012. január 19. 14:43
  „3. Zember 2012.01.19. 11:09

  Nem tudom, kedves Zember hallotta-e Orbán Viktor hozzászólásában azt az Európát-Világot rengető problémát, amiben Orbán Viktor, mint az EB által egyetlenként megbeszélendő problémát említhette csak: Keel-e esküt tennie az MNB elnökének és a Költségvetési Bizottság vezetőjének a Parlament előtt. Mert más függőben lévő konfliktus el nem hangzott. Felhatalmaztam szavazatommal magam is a kormányt, de csak otthon a lábtörlőben töröltem meg a cipőmet. Ugyan mi a fene baja van a liberálisoknak? Hogy nem alkotmányos jog a homokozás?”
 • 3. Zember 2012. január 19. 11:09
  „2. v.imre ."..akkor miként írja le azt, hogy: "Orbán trükkje így részben sikerült..."
  Segítek, kedves V. Imre. Attól, hogy az EP-ben fölkészületlenül vitatkoztak, a hazai folyamatok (O. V. "...kétharmados felhatalmazásával visszaélve beletörli a cipőjét a liberális demokrácia alapértékeibe, korlátozza a szabadságjogokat, kiüresíti a demokráciát, a sarkalatos törvényei az európai értékekkel ellentétesek...") még valósak, amint arra számtalan hazai megszólaló rámutatott. Mindezt csak az nem látja, aki nem akarja meglátni.”
 • 2. v.imre 2012. január 19. 10:30
  „Őszintén szólva egyedi alkalom, hogy egyetlen fogalomhasználat kivételével egyetértsek a jegyzet írójával. Sőt, dícsérjem. Amire rákérdeznék: ha éppen megállapítja, hogy a támadók kezében végül is nem volt hatásos ellenérv a kormány és a parlament munkájával szemben, akkor miként írja le azt, hogy: "Orbán trükkje így részben sikerült, mert aki követte a vitát, könnyen arra a következtetésre juthatott: megvédte álláspontját." Gondolja, hogy ha Orbán érveléséből bárhol kilógott volna a lóláb, arra nem haraptak volna rá a sakálok? Akkor mégis csak oda jutunk, amivel a gondolatsort zárja: "Pedig a tanulság inkább az lehetne: ha normálisan működne a magyar demokrácia, lenne politikai kultúránk, ezeket a vitákat, harcokat itthon is megvívhatnánk." Nemde? Nos én a média munkatársait is ott képzelem el a "bel- és külföldi harcmezőn."”
 • 1. Mignon 2012. január 19. 10:25
  „Tehat,
  Strasbourgban teregettük ki e szennyeseinket...?!

  Nem rossz!
  (es igy is van)

  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábra állni

"A termelők jelentős része ma is széttagolt, szétaprózódott területen gazdálkodik." Tovább olvasom