Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Tükör előtt

"Hogy szép vagy csúnya ünnep volt-e, arról nehéz lenne véleményt mondani, mert az idei március 15-e inkább volt a mai magyar társadalom elé tartott tükör, mint zavartalan ünnep."
Hogy szép vagy csúnya ünnep volt-e, arról nehéz lenne véleményt mondani, mert az idei március 15-e inkább volt a mai magyar társadalom elé tartott tükör, mint zavartalan ünnep. Szerencsés esetben az ünnep akkor lesz szép, ha az ünneplők szívében béke, gondolatai között rend, céljaihoz kilátások vannak. De ünnepet lehet tartani elbizonytalanított vagy a politikai vezetők iránt bizalmukat vesztett emberek között is – csak olyanokkal nem, akiknek egyetlen támpontjuk van: a saját véleményük.

Azért volt tükör ez a nap, mert próbára tette az emberek józan gondolkodását. S egyáltalán azt: milyen mértéket kell ismernie és betartania egy demokratának, hogy kifejezhesse véleményét, és ugyanakkor tisztelje társait és az ünnepet. Az ember, ha többé-kevésbé elégedett társadalomban céljainak él, akkor eszébe sem jut, hogy ő demokrata-e, mert egyszerűen saját maga: családanya, fiatalember, nagyszülő. Ez a nap azonban nem hagyott kitérni az elől, hogy önmagunkat demokratának választjuk-e meg. E tekintetben mindegy, hogy a kormány által emlegetett csendes többségről vagy az ellenzék szóhasználatában új többségről van-e szó. A nemzet identitásához, önbizalmához fontosak a megélt ünnepei, s ha komolyan vesszük és óvjuk összetartozásunkat, akkor ennek a napnak kell annyit érnie, mint egy politikus elleni tiltakozásnak. A fekete esernyőkkel a tojások után sasszézó öltönyös biztonsági emberek jelenete a Petőfi-szobornál olyan abszurd volt, mintha egy dobálós számítógépes játék elevenedett volna meg, az ünnepünk helyett. Ez nem lehet a másik választásunk.

Az ünnep nem ezen a napon telt meg politikával, hanem jóval korábban. Így március 15-e kérdése inkább az volt, hogy ez a politikai tartalom hogyan fejeződik ki. Szeged vagy Hódmezővásárhely, és még számos település – bár más-más politikai többségű önkormányzat szervezte az ünnepséget – példát tudott mutatni arra, hogy lehet együtt ünnepelni. A Fidesz budapesti nagygyűlésén Orbán Viktor teljesen átpolitizálta az ünnep üzenetét. De az tény, hogy az ott összegyűlt kétszázezer ember összehasonlíthatatlanul nagyobb erőt képviselt, mint a zavargásokban részt vevő néhány száz, és mégsem vált kiszámíthatatlanná.

Lapzártakor még barikádokról és utcai összecsapásokról érkeztek hírek. Néhány száz ember sokkolta a magyar társadalmat. Ez minden politikát értelmetlenné tesz, ami nem az ilyen események megelőzésére törekszik. És ez a magyar kormány elé éppúgy tükröt tart, mint bármelyik más politikai szereplő elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasi László: Tizenkét pont, nyolcvanhárom tavaszán

"Mi, akik nem vagyunk híve semmiféle erőszaknak, azt gondolnánk, minden sokkal bonyolultabb, mint… Tovább olvasom