Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Túl a csúcson

JEGYZET - "A hat napon belüli háromszori emelkedés összesen 19 forintot, körülbelül 5 százalékot jelent."
A gyorsan változó mai viszonyokhoz képest idillikus, boldog békeidőnek tűnik a két évvel ezelőtti állapot, amikor „még csak" tartósan 300 forint fölé került a benzin ára. Lapunk 2010. február 24-én számolt be arról: 324 forinttal abszolút csúcsra ért a 95-ös. A szakértők akkor 340–350 forintos szintekkel riogattak, amire a megkérdezett autósok elborzadva úgy reagáltak: leteszik az autójukat, csak akkor használják majd, ha elengedhetetlen. Többen fogadkoztak: végleg biciklire, tömegközlekedésre váltanak. Mint azóta világosan kiderült, nem ilyen egyszerű lemondani az életünk elengedhetetlen részévé, sokak számára a szabadság egyik szimbólumává vált autóról.

Információk szerint szerdától újabb 6 forinttal emelkedik a benzin ára. Legutóbb tegnap, előtte múlt csütörtökön drágult. Így a 95-ös átlagára szerdára 415 körül új történelmi csúcsra ér. A hat napon belüli háromszori emelkedés összesen 19 forintot, körülbelül 5 százalékot jelent. Az üzemanyagok árának év eleji elszabadulására számíthattak az autósok, hiszen hónapok óta köztudott volt, hogy az Orbán-kormány január 1-jétől Európában példátlanul magas szintre, 25-ről 27 százalékra emelte a forgalmi adót. Csak ez a 2 százalékpontos áfaemelés önmagában 6–8 forintos drágulást hozott. Aki figyeli a még mindig Matolcsy György nevével fémjelzett – és egyre több konzervatív közgazdász által is nemes egyszerűséggel csak dilettánsnak minősített – orbáni gazdaságpolitikát, az tudja: a holnapi újabb benzináremelés ismét a forint jelentős mértékű romlásának tudható be. A nyersanyagárak ugyanis nem emelkedtek ilyen jelentősen a nemzetközi piacon.

A nemzeti együttműködés kormánya egyre kontraproduktívabb gazdasági szabadságharcot folytat, amit végső soron az autósok is kénytelenek egyre mélyebben a zsebükbe nyúlva finanszírozni. Ők azok, akikről könnyű újabb bőrt lehúzni. Mert mindig lehet arra hivatkozni: mi van azokkal, akiknek még autóra sem telik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit várunk?

"Az állandó változások éve utáni január elején kevés a bizonyosság." Tovább olvasom