Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Túl az ötödik ikszen

"A teremtés koronái kevesebbet törődnek az egészségükkel, de velük is kevesebbet törődik az egészségügy."
„Ha megérem, elérem..." – mondogatta barátném, mikor mantraszerűen ismételte, mit szeretne kezdeni az életével, ha nyugdíjas lesz, mint a mamája. Listáján szerepelt nyelvtanulás, gitározás, s persze unokázás, utazgatás – a párjával. Aztán fordult egyet a világ. Mire túljutott az ötödik ikszen, vagyis megérte azt az életkort, amikor az ő édesanyja nyugdíjas lett, kitolódott a korhatár: neki még legalább tíz évet kell a munka frontján eltöltenie ahhoz, hogy visszavonulhasson. De mi lesz addig? A nyugdíj értéke zuhanórepülésben, mint ahogy barátném közérzete is, nem szólva párja egészségi állapotáról.

Nem túl megnyugtatóak a számok a laborban kapott papírokon. De az is ijesztő, amit a párja a vérvételre várakozóktól hallott. Annak valószínűsége, hogy egy férfi megéri a 65. életévét: Magyarországon 64, Ausztriában 82 százalék. A teremtés koronái kevesebbet törődnek az egészségükkel, de velük is kevesebbet törődik az egészségügy: nincs csak férfiaknak szóló szűrőprogram.

A borúlátásra okot adnak más számok is. A jövőbe nézők szerint 2050-re 8 milliósra olvad az ország népessége, miközben a jelenlegi 16-ról 26-ra nő a 65 évesnél idősebbek aránya. A kettős öregedés csapdájába kerülünk, mert a gyerekszám csökkenésével összeér a nyugdíjasok számának növekedése. S ez a kettős teher a nagyjából 4 millió aktív korú vállát nyomja majd. Miközben a munkaképes korúak halandósági sorában Magyarország a 90., Ausztria a 23., és 77. helyével megelőz bennünket Románia, de még a 75. Vietnam is.

A kihívásra készül a kormány: idősügyi nemzeti stratégiával áll elő. Lehet persze kritizálni, hogy miért épp ez az átmeneti kormány és miért épp most. Miért épp most, amikor a válságra hivatkozva a jövő évi költségvetés a nyugdíjakra 80 milliárd forinttal kevesebbet költ? Miért épp most, amikor a spórolás leginkább a szociális tárcát érinti, mert ott mintegy 26 százalékkal csökken az előirányzat? Miért épp most, a választások közeledtével? A válasz egyszerű: azért, mert a nemzeti ifjúsági stratégia után meg kell fogalmazni az idősügyit is – mindkettő uniós kötelesség. De ennél fontosabb, hogy végre közbeszéd tárgya lehet az öregedés – szép és árnyoldalával egyetemben –, ellensúlyozva kissé a fiatalság kultuszát. Hangsúlyozva itt és ott is: az életkor nem érdem, hanem állapot. S hogy van élet az ötödik ikszen túl is.

Olvasóink írták

 • 4. Kamil01 2009. szeptember 23. 17:55
  „Igen, van élet a nyugdíjaskor után is, csak az a kérdés, hogy milyen? Minőségi, átlagos, vagy sok nehézséggel, lemondással járó??? Egy sikeres társadalom megbecsüli nemcsak a munkaképes-; de a munkában- és családfenntartásban megfáradt idősebb tagjait is!
  Egy társadalomnak, egy kormánynak lennie kellene az EU-előírások nélkül is idősügyi hosszútávú stratégiájának! Mert amikor mi voltunk fiatalok, akkor a Kádár-rendszerben a vezető réteget főleg az idős korosztály adta; mire megöregedtünk, egy hirtelen váltással szinte kisöpörték a munkahelyekről a jó szellemi- és fizikai kondícióban lévő nagy tapasztalatú öregeket; nyugdíjba- kényszernyugdíjba illetve ami még ennél is rosszabb, munkanélküli állományba küldték őket. A legtöbb esetben a hosszú munkásévek alatt felhalmozódott szakmai tapasztalat így átadási lehetőség híján kárba veszett; ezt nem pótolhatja a fiatalok lendülete és tettrekészsége sem...
  Nem panaszkodni akarok, így meg sem említem a mindenki által ismert legkönnyebb kormányzati költségmegtakarítás engem és nyugdíjastársaimat érintő kedvezőtlen következményeit...
  Csak további egészség legyen, a többit majd megoldjuk magunk! Ehhez sokat segít a szenior sport; a mérsékelt, de rendszeres sportolást erősen ajánlom minden kedves nyugdíjas-társamnak! (És nem csak nekik, de a fiatal, munkaképes-korú korosztálynak is!)”
 • 3. joy 2009. szeptember 15. 09:47
  „Hááát?

  58 évesen friss nyugdíjas ffként tudnék mondani 1et, s mást.”
 • 2. jq 2009. szeptember 14. 14:26
  „Semmi gond, majd az ideiglenes kormány idősügyi programja megoldja...”
 • 1. bagoly 2009. szeptember 12. 20:31
  „Valahogy nem ezt vártam a rendszerváltozástól!Hosszú várakozás a szakorvosoknál,és mire odaérsz meg is halhatsz. Nagyon szomorú állapotok vannak.Mindenki lop csal hazudik a munkásosztályról meg a bőrt huzzák le. Szégyen amit a nyugdijasokkal müvelnek, és én meg azt sem tudom hogy lesz-e nyugdijam?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyanú árnyéka

"És lettünk minden addiginál gyanakvóbbak – mindennel és mindenkivel szemben." Tovább olvasom