Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Túlélni a susnyásban

JEGYZET - "Az a gyanúm, nyárra igazi oktatófilm lesz belőle."
Biztosan jól szórakozott a Balogh György filmjében Tutajost és Bütyököt alakító két egykori gyerekszínész, amikor kamaszkori önmagukat nemrégiben a vásznon viszontlátták. Merthogy a 2005-ös forgatás óta talán már az egyetemet is elvégezték – a film azonban csak most készült el. Nem volt pénz a befejezésére.

Persze nem a fiatal csongrádi rendező a rekorder. Bacsó Péternek például tíz évet kellett várnia rá, hogy a forgatástól a moziteremig eljusson a mostanában egyre aktuálisabbnak tűnő A tanú. Igaz, az a film legalább elkészült 69-ben – csak a Kádár-kori kultúrpolitika tíz évre dobozba zárta. Valamiért a  kormányokat ostorozó Tarr Béla is úgy érzi: az, hogy a Londoni férfi című filmje több év alatt készült el – merthogy nem kapott annyi pénzt, amennyire szüksége lett volna –, megint csak a politika rovására írható.

Balogh György Tüskevár-remake-je esetében nehezen tudom elképzelni, hogy a politika fúrta volna meg Matula bácsi ladikját. A filmes állami pénzekről döntő akkori és jelenlegi testületek nyilván megalapozottan rangsorolták a támogatásra érdemes produkciókat – sógor-, koma-, jóbarát-alapon. A rendező ugyan joggal hihette, hogy az új kormány ad majd pénzt a magyar természeti értékeket is propagáló filmre, és hogy jó pont lesz náluk az egyik főhős nagybátyját alakító Eperjes „Hídember" Károly szerepeltetése – de tévedett. Amikor a hazai futball felvirágoztatása a nemzet felemelkedésének egyik sarokköve, amire milliárdokat kell költeni, nem lehet holmi ifjúsági filmekre pazarolni az aranytartalékot.

Pedig a Tüskevár rendkívül korszerű: megtanulható belőle a túlélés pénz nélkül. Két kamasz internet és telefon nélkül tölt el heteket a vízparti susnyásban, megtanul halat fogni, házimunkát végezni, az itt-ott összeszedett alapanyagokból főzni. A szülők pedig láthatnak egy alternatívát arról, hogyan lehet elküldeni a gyereket nulla forintból nyaralni.

Olvasóink írták

 • 2. smalltown 2012. április 27. 00:43
  „Bezzeg a Hidember es hasonlo szinvonalu filmek, azok ingye voltak, ugye mozimasi!:)
  Frocsogsz allandoan.......”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. április 26. 19:37
  „no persze ! a remekműből készült Sorstalanság című műremekre rögvest tudtak szakítani 3 mililárdot,(amit a kötelező iskolai vetítésekkel együtt jó ha megnéztek húszezren) ennek a pénznek a hiányát nyögi ma is a filmszakma ! A könyv "neves" írója azóta meg is hálálta
  a magyar nemzetnek ezt a nagylelkűségét !
  apropó : a szadeszosok arcátlanságát mutatja hogy, kötelező mozizás a ´60-´70-es években volt,
  prolongált ruszki filmekkel ! azt meg a forradalmi munkásparaszt cucillisták erőltették ránk !
  hiába a víz nem válik vérré !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akcióhősök

"Ha létezik magyar csoda, leginkább úgy írható le: még élünk." Tovább olvasom