Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Túlhallgatás

"Szűk egy héten belül nyolc fiatal halt meg kábítószer-túladagolásban. 2006-ban huszonöten haltak meg kábítószer-fogyasztással összefüggésben."
Szűk egy héten belül nyolc fiatal halt meg kábítószer-túladagolásban. 2006-ban huszonöten haltak meg kábítószer-fogyasztással összefüggésben. Ez a két mondat így egymás mellett nagyon sokkoló, de igaz, hiszen mindkettő a Magyar Távirati Iroda hivatalos híre. Az igazsághoz tartozik, hogy a második egy olyan közleményben szerepelt, amelynek az volt a címe, hogy „Drogtúladagolásban 216-an haltak meg egy év alatt", ami némileg összezavarhatja az olvasót. Mélyebbre ásva kiderül, hogy az utóbbiba, a nagyobb számba a nyugtatók, altatók túladagolása és a szerves oldószerek használata is beletartozik. Ám az elmúlt szűk egy hét nyolc áldozata sajnos nettó, azaz klasszikus drog-túladagolási eset.

Közvetlen élményem alig van a kábítószerről, bár fiatalon láttam Technocol ragasztós zacskóból szipuzót, kínáltak már Spanyolországból hozott füves cigivel húsz éve, szörnyülködtem, amikor az elvonási tünetekkel küszködő tinédzsernek egyenesen a nyakába fecskendezte az anyagot társa a frankfurti főpályaudvar egyik aluljárójában. De legjobban eddig akkor lepődtem meg, amikor bő tíz évvel ezelőtt, saját házibulimon, egyik régi barátom vadonatúj barátnője olyan természetességgel kínálta Extasyval a feleségemet, hogy elcsodálkoztunk.

Frissebb élményem gyakorlatilag nincs, ha csak az nem, hogy gyermekeim anyja mostanában a televízió előtt minden egyes kábítószeres jelenetnél odaszól nagyobbik, 11 éves lányomnak, hogy látod, milyen szörnyű vége van a drogozásnak. Biztos vagyok benne, hogy odaszólt az elmúlt húsz évben sok más szülő is, mégis hétköznapunk része lett a kábítószer. A legveszélyeztetettebb réteg a nagyon fiatalok csoportja, kezdve már az általános iskola hetedik, nyolcadik osztályától. Ahogy „gyáva" az a végzős középiskolás, aki nem mer beülni részegen vezető osztálytársa mellé a személygépkocsiba, „gyáva" az a kiskamasz is, aki fél kipróbálni a könnyebb drogokat. A szülőnek meg marad az aggódás, mert arra alig van esélye, hogy megválogassa gyermeke barátait. Inkább beszél, folyamatosan és nem csak a televízió előtt.

Ez ügyben még mindig „túlhallgatás" van, mert azt azért senki sem gondolja komolyan, hogy tényleg csupán évi 25-30 túladagolásos haláleset történik Magyarországon. Ehhez túl nagy szám az elmúlt szűk hét nyolc áldozata.

Olvasóink írták

 • 15. tudatmódosító 2008. augusztus 10. 21:06
  „toleráns országban, diszkókban van drogbevizsgálás! beadja a szert az ablakon és megmondják, h mit tartalmaz!
  be lehet-e venni vagy nem javasolják mert szennyezett!
  hasonló ez a szolgáltatás mint a fecskendőcsere!
  ha már beakarja venni/adni akkor nagyobb bajt ne csináljon!
  nem olyan nagy dolog a diszkódrog vagy a füves cigi!
  a hatalom itt összemossa tudatosan a DROG szó alatt a szereket!
  mert itt ez az érdek!
  az alkoholizmusnak is több szintje van és az sem mindegy, h pálinkából naponta 2-3x rúg be vagy csak a hétvégén iszik be egy kicsit!
  majd esetleg később mindennap nagyon!”
 • 14. Tápos 2008. augusztus 09. 22:43
  „Itt van a keceli drogos fiatalok esete. Lehet, hogy mindennapos, csak most az elmúlt hét történései miatt kapott ekkora sajtóvisszhangot? Régen jártam már diszkóba, de azt mondják, tele van belőtt fiatallal. Volt idő, amikor a mellékhelyiségben elzárták a hideg vizet, hogy jobban vigyék az ásványvízet...”
 • 13. lakme 2008. augusztus 09. 22:32
  „Az élet: lehetőség
  Keret, amibe a képet, mindenkinek magának kell megfestenie,
  ez a kép lehet igazán szép is, de lehet maszat is, vagy hála a médiának nézzük, hogy más mit fest/maszatol a saját vásznára és eközben elfeledkezünk a sajátunkról. Soha senkinek az életét nem élhetjük, senki életének értelmet nem adhatunk és sokan vannak akik az utolsó pillanatukig nem jönnek rá, miért is születtek, mi is dolguk. Nem tudom sajnálni azokat, akik meg sem kisérlik megtalálni a dolgukat, nem lehet folyton másra mutogatni, másokat hibáztatni, másoktól várni a megoldást”
 • 12. cop 2008. augusztus 09. 20:33
  „Nekem sem tetszik az, ami felé ez a világ halad.
  Mégsem tudnám átaludni vagy szürke lepellel a szemem előtt végig élni az életemet.
  Mindenki másként csinálja...
  Szerencsére én inkább a mikrokörnyezetemre koncentrálva élek a makrokörnyezetben.
  Zavar tehát a pusztítás és a leépülés, de nem veszek részt benne.
  Az ember ereje hullámzóan hol több, hol kevesebb. Ez természetes.
  De ha kevesebb, akkor is össze kell szedni magunkat, pl. reggel dolgozni kell menni, bármilyen ronda ez a világ.
  Szóval én ezt nem értem. Nem azt, hogy milyen hatást ér el az ember, ha drogozik. Miért nem csinál valami mást helyette, ami boldoggá teszi?
  A döntés az emberé, tőlem választhat akármit.
  Saját szabadsága.”
 • 11. Firedog 2008. augusztus 09. 19:42
  „Cop:
  nekem sajnos nincs pénzem se drogra, se egyébre - de nagyon meg tudom érteni: amilyen undorító a világ, a társadalom, az emberiség - hát addig jó, amíg alszok és legalább addig nem gondolkozok a történésekről, emberekről... mihelyst felébredek, csak hányingerem van az egésztől... mondd, ez jobb?”
 • 10. haramia 2008. augusztus 09. 13:13
  „"A drog nem szabadság: a drog kényszer. S mint minden kényszer: rabság."

  Aki ezt nem érti, annak nincs mit magyarázni. Az alkohol és a nikotin is drog. Ezek is kényszerré válhatnak, és foglyul ejtik az embert. Minden drog másféleképpen teszi, vannak kevésbé veszélyesek, kultúrába beágyazottak (alkohol), míg mások gyorsan végeznek az áldozatukkal. A veszélyesség megítéléséhez minimum 3 féle tulajdonságukat kell ismerni: toxicitás (félhalálos dózis) - tolerancia kialakító lépesség (növelni kell-e az adagját ugyanazon hatás eléréséhez) - dependencia kialakító képesség (az elvonás jár-e, és milyen fokú hiányérzettel). A drogok mindhárom paraméter vonatkozásában széles spektrumúak, sőt a fogyasztó egyéni sajátosságai is befolyásolják a kifejeződésüket.”
 • 9. cop 2008. augusztus 09. 12:01
  „Valaki magyarázza már el nekem, hogy minek kell választani bármit?
  Minek kell voksolni bármi mellett?
  Kérnék szépen logikus és helytálló érveket a miértekre!
  Miért nem másra költi azt a pénzt?
  Az idő alatt miért nem mást csinál?
  Miért jó a kiesett idő?
  Miért jó az utána következő depresszió?
  Még ha nem is vallja be magának a többség.
  Miért nincsenek olyan céljaik az emberek többségének, amiért érdemes ébren lenni?
  Aztán tíz év múlva jön a sápítozás és önsajnálat, hogy milyen szerencsétlenül nem megy semmire az életben.
  Akinek ez miatt nincs pénze, az azért sír, akinek olyan sok van, hogy nem tud vele mit kezdeni, az meg kínjában csinálja?
  Szóval én ezt nem értem.
  Vajon akik a rabjai, azok meg tudják-e magyarázni?”
 • 8. Tápos 2008. augusztus 09. 11:45
  „A jó minőségű, könnyű füves cigi kontra, rossz pálinka és pancsolt bor ügyében nem olyan egyszerű igazságot tenni. Ez eddig még a szakembereknek sem sikerült, a fogyasztóknak még kevésbé. Bőven van érv mindkét oldalon...”
 • 7. haramia 2008. augusztus 09. 11:36
  „"A drog nem szabadság: a drog kényszer. S mint minden kényszer: rabság. S a nyugati emberből még az önmérséklet is hiányzik, mert a nyugati ember elveszett, mert a nyugati ember önző és hedonista, mert a nyugati ember nem hisz már semmiben, csak a liberalizmusban. Illetve még abban sem... Azt sem tudja, mi az. Annyit ért belőle, amennyit a médiája érteni enged, értetni akar. A médiája s a hamis papjai, a farizeusok. (Olvassátok el az Utas és holdvilágban, amikor a perzsa elmondja Erzsinek, miért nem szabad ópiumot szívniuk a nyugatiaknak. Annyira szép, annyira bölcs, annyira igaz...)
  Ahol pedig nincs helye a liberalizációnak, ott szigor kell. Tudják ezt már a liberalizmus Mekkájában, az Egyesült Államokban is. (...)
  Hat fiatal ember haláláért felelősség terhel mindenkit, aki azt mondta, mondja, vagy ezután mondani fogja, hogy a drogfogyasztást liberalizálni kell. Ezt most megint ki kell mondanunk.

  No és persze felelős az állam is.
  (...)
  Az az állam, amely ostoba érvekre hivatkozva, nem létező érvekre hivatkozva, ám annál inkább létező és valóságos egyéni érdekek mentén bezáratta az OPNI-t.
  Az az állam, amely a rohamosan terjedő drogfogyasztás idején bezáratta az addiktológiai intézetet.
  Az az állam, amely immár egyetlen funkcióját sem látja el, kizárólag az adószedést.
  (...)
  Bayer Zsolt
  magyarhirlap.hu”
 • 6. cop 2008. augusztus 09. 10:42
  „Ne fogyasszátok! Akkor biztosan nem haltok meg tőle!
  Valóban nehezebb, de hatásosabb helyette tenni, alkotni!!!
  TENNI!!!
  Ezért van az ember!!!!”
 • 5. Legális nem lehetne? 2008. augusztus 09. 10:18
  „Tessék egyes drogokat legalizálni, ANTSZ és APEH ellenőrzés mellett árulni és akkor nem koszos laborokban, ki tudja milyen körülmények között elkészítve jutna a fogyasztókhoz az áru. SZemforgató és álszent dolog a éppen a drogot üldözni amikor másfélmillió alkoholbeteg és dohányzó van az országban. Megmondom nektek, hogy az aki megiszik napi 1 dl házi pálinkát jobban kitol az egészségével mint aki elszív egy füves cigit. Na ez utóbbitól raáadásul erőszakos sem lesz, sőt - a pálesz meg a legtöbb emberből a vad oldalt hozza elő.

  Félre ne értsetek: én pl. egyiket sem használom, inni csak havonta 1x szoktam és akkor sem részegségig de látom, hogy azok akik italozás helyett inkább néhanap egy cigivel lazítanának el mennyit kell hogy rettegjenek a minőség miatt, hogy mit vesznek meg, kitől, nehogy valami rossz dolog legyen benne.

  Legalizálni kell, és állami ellenőrzés alatt tartani. Biztosan menne miatta a botrány egy darabig na de Hollandiában is nagyon kulturáltan megy ez az egész, és az emberek intelligensebb része megérti mi miért van.”
 • 4. exe 2008. augusztus 09. 09:35
  „Kedves lakme!
  Kimardt a a népesség 10%át leigázók szűrése!”
 • 3. lakme 2008. augusztus 09. 09:20
  „jancsi, en egyaltalan nem iszom, de szerintem az alkohol esszeru mertekig nem gyilkol, de a kabitoszer kismertekben is hosszaszokast okoz, s a legnagyobb baj, az a vedtelenseg , a dealerek iskolas koru gyereket szoktatnak ra, es ezzel a hozzaszokott delivenst bunozesbe rangatjak, majd a halalba...
  Az alkohol is eleg nagy baj nalunk, most meg csak az autovezetoket szurik, de szerinten fontos lenne az orvosok szurese is, mint tudjuk, mostanaban ezt a problemajukat maguk elismerik”
 • 2. KukoricaJancsi 2008. augusztus 09. 08:09
  „Hányan haltak meg alkohol "túladagolás" következtébem??
  Érdekes, hogy a törvény szerint ezt szabad, de kábítószer túladagolás következtében nem szabad meghalni, mivel büntetendő már a használat is.
  Ki érti ezt?...”
 • 1. sevenof9 2008. augusztus 09. 03:46
  „ez lepett a "termesztes szelekcio" heyebe. vegyuk civllizacios evolucionak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízest!

"Együtt szurkol majd a helyszínen Gyurcsány és Orbán, és hitte volna-e valaki, hogy e két politikus… Tovább olvasom