Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Túlsúly

JEGYZET - "Hol az a több száz millió forint, amit a túlsúlyos kamionoktól beszedtek?"

Minden okozott kárnak van elszámoltatható felelőse – bizonygatja a szőregi Popovics Zoltán, mert baleseti helyszínelőként, az államot képviselve ebben a hitben dolgozott évtizedekig. Most azzal kell szembesülnie, hogy a szabályt vagy törvényt sértő autóshoz képest az államnak jóval több lehetősége van arra, hogy elbújjon. Pedig laikus ésszel végiggondolva tényleg magától értetődő, hogy ha az állam útján döngető kamionforgalom rezgése megrepeszti a közeli házakat – ahogyan Popovicsékét is Szőregen –, az állam valamilyen részben felelős ezért. Ha tudta, hogy az az út nem fogja bírni, miért engedte rá a megnövekedett teherforgalmat? A kérdés egyszerű, a válasz már nem annyira.

Mert az állam – legalábbis vámhivatala, rendőrsége és a közútkezelője – megérezte 2007-ben, hogy nagy a baj a 43-as úton a román és bolgár kamionok miatt. Nyomvályúsodott, tört az aszfalt. Mivel úgy tartották nyilván, hogy az úthibák 40 százalékáért a túlsúlyos kamionok a felelősek, 2008-ban „hadat üzentek" ezeknek a teherszállítóknak. A túlsúlyért – annak arányában – pótdíjat róttak ki, így 30 százalékos túllépés esetén ez az összeg már abban az időben is elérte a félmillió forintot. Egy háromnapos ellenőrző kampány idején a röszkei, a nagylaki és a tompai határátkelőhely belépő oldalán 55 túlsúlyos kamiontól 15 millió forintot szedtek be. Ahogy megírta az újság, ezt a büntetést az érintetteknek muszáj azonnal befizetniük, különben nem mehetnek tovább. Ez így elég szigorúan hangzik, de bele lehet gondolni, hogy ezek a kamionok utóbb például Popovicsék ablaka alatt dübörögtek el, tovább nyitva a repedést.

Arról is tudhattak az illetékesek, hogy a házakat tönkreteszi a rezgés. Ha volt emiatt álmatlan éjszakájuk, belegondolhattak abba, hogy a majdani kárigény tömeges lesz, hogy az érintettek majd összefognak, és együtt próbálnak harcolni. Erre készülve ki lehetett volna találni egy emberséges kártalanító eljárást. Ám inkább azt mondták, a nyavalygó háztulajdonosokkal bajlódjanak azok, akik majd akkor itt ülnek. A közútkezelő most sündisznóállásban várja a per kimenetelét, és retteg amiatt, hogy ha a bíróság útfelújításra kötelezi, és néven nevezi, mint a károk felelősét, nem lesz miből fizetni.

Pedig lenne rávaló: hát hol az a több száz millió forint, amit a túlsúlyos kamionoktól beszedtek? – kérdezte a szőregi nyugdíjas helyszínelő. A felvetés jogos, bár naiv. Megvolt annak a pénznek a helye régen. Nyilván jutott belőle utakra és a minisztériumok működésére, azon belül is mindenfélére. Jelentős részben például – a hírek szerint – ügyvédi irodáknak, jó tanácsokért és azért, hogy képviseljék az állam érdekeit szerződéskötéskor vagy a bíróságon.

Olvasóink írták

  • 1. czindi 2013. március 06. 17:00
    „Hát tényleg: hol is van? Ez egy oknyomozói riport kezdete, vagy csak egy költői kérdés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy pincéje

"Ahhoz, hogy az egymillió új munkahely lemaradása javuljon, sok tartalékot fel kell hozni a bank pincéjéből." Tovább olvasom