Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Túlterhelés

JEGYZET - "Az e-útdíj rendszere legalább úgy dübörög, mint a gazdaság."
Könnybe lábadt a szemem, és ökölbe szorult a kezem, amikor július elsején reggel megtudtam az autópálya-kezelő cég szóvivőjétől, hogy órákra összeomlott az e-útdíj frissen elindult informatikai rendszere, mert túlterheléses támadások érték. Bárcsak tudnám, kik azok a megátalkodottak, akik ilyet tettek! Hiszen azt nem gondolhatja senki, hogy a sok fáradság árán, kimagasló hozzáértéssel megalkotott informatikai rendszer mindössze attól bedöglött, hogy a kamionsofőrök használni szerették volna. Világos, hogy a nemzet külső és/vagy belső ellenségei hajtottak végre jól szervezett szabotázst a nemzeti elektronikus útdíjfizetés rendszere ellen.

Még szerencse, hogy ez a kis fennakadás nem bizonytalanított el egyetlen állami szervet, döntéshozót sem – és az e-útdíj rendszere legalább úgy dübörög, mint a gazdaság. Vannak ugyan hibák a rendszerben – amelyek meglepő módon kizárólag az úthasználónak okoznak kárt –, de a szaktárca államtitkára szerint mindössze háromezren reklamáltak az első pár napban, ami szerintük nem is sok. Élesben tesztelik a rendszert, de ebben semmi furcsa sincs: az elmúlt három évben igazán hozzászokhatott volna mindenki. A külföldi fuvarozók mindenesetre, ahogy azt korábban megírtuk, sem a pluszkiadást, sem a működésképtelen, túlszámlázó rendszert nem méltányolják – inkább elkerülik az országot. És nem hagynak itt egy fillért sem.

A magyar kamionosok ugyan azt panaszolják, elviszi a hasznukat az útdíj, ellehetetlenülnek – de hát a bankok is csődöt vizionáltak a különadók miatt, és most mégis itt vannak, működnek. Igaz, hogy a pluszkiadásaikat velünk, ügyfelekkel fizettetik meg. És persze így lesz ez a teherfuvarozás esetében is. Vagy a kamionok átszivárognak a mellékutakra, még jobban tönkretéve azokat.

Akkor pedig nemcsak a maradék aszfaltburkolat, de a központi költségvetésbe gondosan betervezett bevétel is oda – a kistelepüléseken élők szavazatával együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apró betű

"Folyamatosan csökken a fizetőképes kereslet ebben az egyre jobban teljesítő országban." Tovább olvasom