Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Tüntető család

JEGYZET - ˝Ha az egész nemzet tiszteli.˝
Családom háromnegyede tüntet. Én vagyok a maradék egynegyed. Tudomásul vettem, hogy így nyilvánítanak véleményt, ők is tiszteletben tartják a kétségeimet. Mert szerintem a nyilvános felháborodás nem hoz eredményt egy olyan kormánnyal vitázva, amelynek tagjai régen imádtak tüntetni. Akik most vonulnak, azoknak az utca nem hazai pálya. Szegeden volt tea, zsíros kenyér, összeadták a hangosítás árát, de egyik-másik szónoknak állítólag remegett a hangja, vagy a papír a kezében. Egy barátom – baráti köröm fele tüntet, vagy kanapéforradalmár – azt mondta, a budapesti, balhés végű demonstrációnak már az elején látszott, kik azok, akik heccelni fogják a többieket. Elhiszem. Mégis abszurd, amikor a tömeggel együtt skandáló ember utóbb azt mondja: én nem dobáltam rendőrt, kikérem magamnak az általánosítást.

Azért ebből a dadogásból is érthetne a kormány, ha akarna. Ám úgy érzi, erre nincs rászorulva. Államot épít. A Kossuth rádió szerint sikereset, de ha egy lelkes kormánypártival beszélünk, az az érzésünk, mintha ezt a szervezetet nem intézmények, hanem személyek kisebb-nagyobb hatáskörei alkotnák. Olyan, mint egy kínai kel. Szerintem egy állam attól sikeres, ha az egész nemzet tiszteli, nem csak szavazó polgárainak többsége. A tisztelethez az kell, hogy a fontosabb döntései közmegegyezéssel szülessenek, és ez nem humbug. Falusi, városi testületi üléseken láttam olyan vitákat és szavazásokat, amelyekről utóbb az ellenzéki is azt mondta: „mi így határoztunk". Ez a fontos közösségépítő élmény nem vált mindennapos tapasztalattá, ami fölróható az elmúlt huszonöt év politikai elitjének, benne a jelenlegi kormányerőnek, döntési stílusa, egyeztetési kultúrája miatt.

Mégis a honfitársainkról van szó, akikkel beszélni kell, nem kiabálni. Ez biztosan naivitás, de én várom, hogy a miniszterelnök belátja: az, hogy ez szabadságharcos nemzet, és az, hogy a magyarok nem tisztelik rendszerváltásuk vívmányait, ugyanazt jelenti, nincs béke.

Addig is, barátaim, tessék megtanulni szépen tüntetni!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűvészkedés

˝A multiban is emberek dolgoznak.˝ Tovább olvasom