Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tüsszög az ország

"A szakemberek szerint az allergia oka, hogy túlérzékennyé vált a szervezetünk."
Kilencéves kislányom szeme a minap alig tíz perc alatt akkorára dagadt, hogy a vásárhelyi ügyeletes orvos azt mondta: ilyet eddig ő még nem látott. Átirányított bennünket azonnal a szegedi szemklinikára, ahol a doktor szintén csak tankönyvben olvasott hasonló esetről. Végül egy nagyon-nagyon apró, a kötőhártyára tapadt virágporszemcsét távolított el. A duzzanat húsz perc alatt visszahúzódott, másnap reggelre nyoma se maradt.

Alighogy beköszöntött a jó idő, és virágozni kezdtek a fák, máris tüsszög az egész ország, kivörösödnek a szemek, folynak az orrok. Nincs mese, aki érzékeny, az érzékeny, akár a nyárfapehelyre, akár arra, ha virágzik az ürömfű, a mogyoró, a fűz, a gyermekláncfű, a nyár, a nyír, a tölgy vagy éppen a platán, hogy csak néhányat említsek.

Menekvés nincs. Lehet ugyan a tüneteket csökkentő készítményeket venni a patikákban, drogériákban, már ha van rájuk többezernyi fölösleges forintunk és kellő kísérletező kedvünk.

A szakemberek szerint az allergia oka, hogy túlérzékennyé vált a szervezetünk. Amit nagyanyáink még fel sem vettek, amiatt mi máris köhögni, tüsszögni kezdünk. Igaz, eleink szervezetét még nem érte annyi vegyszer, mint a miénket. Füstölték vagy sózták a húst, nem nitrites pácsóval, folyékony füsttel tartósították, meg aztán nem ültek odahaza annyi műanyag, vegyszerekkel kezelt bútor között, mint mi. Nem használtak illatosítókat, hajlakkot, öblítőt, padlófelmosót, csempefényt és egyéb kóficokat.

A lányunk háziorvosa már csak a papírokból tájékozódhatott, miért is izgultunk annyira előző éjszaka. Mi, szülők pedig, akik még nem köhögünk, nem tüsszögünk, nem folyik az orrunk vagy csak alig, most allergiavizsgálatra vittük a gyereket, hátha kiderül végre, mire érzékeny. És reménykedünk, hogy megússzuk a nyári rémet, a parlagfűszezont anélkül, hogy állandó vendégei lennénk a rendelőknek – bármily barátságosok is az orvosok.

Olvasóink írták

  • 3. mazsolaszolo 2010. április 30. 14:51
    „Sok a kemikália, az igaz, de a túlérzékenység oka inkább pszichés. Ép testben ép lélek és fordítva: ha beteg a test, jelzi hogy belül gáz van. Valamint: régen kaszáltak, legeltették a birkákat stb. Ma pedig néha két méteres is van a gaz nyár végére. Biztos nincs elég közmunkás és munkanélküli...”
  • 2. greg 2010. április 29. 14:23
    „Ki kell vágni minden növényt. :@”
  • 1. vmagdi 2010. április 29. 14:02
    „ez nagyjabol igy van. regen ugyanezek a novenyek vettek bennunket korul, sot, sokkal nagyobb mennyisegben, mert most ott is beton van ahol fu lehetene. Benunk jott letre ez a hiba, es nem a novenyek, hanem sok minden mas miatt. Eppen ezert enm a novenyeket kell kirtani, hanem azt az okot megszuntetni, ami miatt ilyen sok allirgias van, husz evvel ezelott meg az allergia kifejezes is ismeretelen volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar tenger

"A mocsárban ácsorgó gazdák perelnek, hogy megoldódjon a problémájuk." Tovább olvasom