Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Tűz van, babám!

JEGYZET - "Normális helyeken, ha valakinek a bíróság jogerősen megítéli a túlóráiért járó bért, azt ki is fizetik."
Pintér Sándor belügyminiszter nem érti, miért tüntetnek már napok óta a rendőrök, börtönőrök, tűzoltók, vámosok és katonák a Parlament előtt. Hiszen – mint közölte – a kormány célja éppen az, hogy „összhangba hozza az állományok érdekeit a társadalmi elvárásokkal". Azaz például emelje a nyugdíjkorhatárukat. Az átlagembert ugyanis irritálja, hogy míg ő 60 éves kora fölött is robotolni kénytelen, vannak olyanok, akik akár 40 évesen is nyugdíjba mehetnek.

Csakhogy ebből a nézőpontból a fától nem látni az erdőt.
A rendőrök, katonák és tűzoltók feladatainak ellátása ugyanis kőkemény fizikai munkát igényel. Nehéz lenne elvárni például egy 50–60 éves tűzoltótól, hogy a húszkilós védőfelszerelésben vihargyorsan felsprinteljen a tizedikre, ahol lángol a lakás. Noha ez a munkája. Érthető, ha a gyakran életveszélyben dolgozó egyenruhások legalább a korkedvezményes nyugdíjukhoz ragaszkodnának – ha már a bérük éhen halni sok, megélni meg kevés.

A bérük, amit csak 2008 óta kapnak meg rendesen. Mivel előtte 4 évig legalább heti egy napot ingyen dolgoztak. Az uniós csatlakozás óta ugyanis hivatalosan 40 óránál több nem lehetne a munkaidejük – kivéve, ha túlóráznak. Amit normális helyeken illik kifizetni, és nem kell érte pereket indítaniuk saját munkáltatójuk, az állam ellen. Normális helyeken persze, ha valakinek a bíróság jogerősen megítéli a túlóráiért járó bért, azt ki is fizetik. De itt távol állunk ettől.

A kormány átpasszolja a labdát a fejük búbjáig eladósodott önkormányzatoknak. Azok meg vagy kipengetik valahogy a nem általuk fölhalmozott adósságot – vagy nem lesznek tűzoltóik.
A lángoló panelek, az utakra rádőlt korhadó fák vagy a családi házak pincéjében és a szántókon keletkező alkalmi csónakázótavak persze olyan látványosságok lehetnek, amelyekre már komoly katasztrófaturizmust lehet építeni.

Akkor pedig lesz pénz – hogy a tűzoltók megkapják végre, ami jár nekik.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2011. április 14. 11:23
    „Ezt sohasem értettem. Ami jár, az jár. Ugyanezzel szembesülünk már lassan 20 éve, mindegy hogy milyen kormány van, de ez már probléma volt az 1. Orbán kormány idején is, végestelen-végig. És persze érinti a mentőket, nővéreket, orvosokat is. Miközben a bírák 70 éves korban sem akarnak nyugdíjba vonulni, soknyaralós politikusok meg szabadságmegváltás címén vesznek fel százezreket-milliókat. Jogos az írás, ezt a vasat ütni kell!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalanságban

"A szilárd mérce tűnik el a Fidesz húsvéti alkotmányával." Tovább olvasom