Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Tűzparancs

"Az ő közösségükben a személyes példának – a jónak és a rossznak is – nagyon nagy a jelentősége."
Cigánybűnözés. Sokan gondolják most ebben az országban, hogy ha ez a szó elhangzik a tévében, megjelenik az újságban, ha minél többen kimondják – ki merik mondani! –, attól valami megváltozik. Pedig ez csak egy szó, legalább olyan hülye szó, mint a kultúrház. Attól, hogy elhangzik, nem fog történni semmi különös: miután néhány újságíró és másodvonalbeli politikus leírta, kimondta, izgatottan vagy elégedetten, más újságírók és politikusok majd rasszistának nevezik emezeket, lesznek, akik szörnyülködnek, a miniszterelnök beleír valamit a blogjába, és ezzel véget is ér az ügy érdemi megbeszélése. A közéleti viták nálunk a jelszavakról szólnak, vagy olyan jelenségekről, amelyek körülírásához elég három mondat.

A veszprémi gyilkosság és a városban tapasztalható, szinte polgárháborús helyzet eredeti okait, előzményeit – vagyis azt, hogyan lehetne a közbiztonság javítása mellett segíteni a cigányság szocializációját – nem lehet röviden leírni. Még nem jutott el odáig a politikai elit, hogy megmondja, hogyan szeretné feloldani a beilleszkedni képtelen kisebbség és a háborgó többség közötti ellentétet. Mert azt nem gondolhatja komolyan, hogy közmunkaprogrammal.

Elit nélkül nincs fejlődés – idézte Bibót négy évvel ezelőtt egy apátfalvi cigány fiatalember. Igaz, ő a cigány értelmiség hiányára gondolt. Akkoriban pedagógia szakra járt, és az újságnak nyilatkozva azt magyarázta, hogy az ő közösségükben a személyes példának – a jónak és a rossznak is – nagyon nagy a jelentősége. A helyi általános iskolában évekkel azelőtt bevezettek egy ösztöndíjrendszert, de nem a szegény cigánygyerekeket segítették, hanem azokat, akik jó jegyeket hoztak. Évek teltek el, de javultak a tanulmányi átlagok. 2004-ben már hatan jártak egyetemre, főiskolára a 380 fős cigány közösségből. Sándor, a fiatalember azt mondta, igazán akkor fog eldőlni, hogy a példájuk hatással lesz-e a közösségre, ha munkát kapnak. Ha bebizonyosodik, hogy a tanulással igenis ki lehet mászni a nyomorból. Így idővel – nyilván három-négy emberöltővel – végre kialakulhat a cigányságon belül egy olyan középréteg, ahová a jó érzésű emberek majd tartozni akarnak. Sándor ma középiskolai tanár, gyerekei is tovább akarnak tanulni, de ez még csak a második generáció. A cigány közösségek helyzete változó, de még mindig jellemző, hogy nyomorgók vannak és gazdagok, vagy ha úgy tetszik: közmunkások, karalábétolvajok és lakásmaffiózók.

A legkézenfekvőbb kérdés most úgy szól – ugye, kedves Bayer Zsolt! –, hogy miért nem kap a rendőr tűzparancsot. Szerintem azt is meg kellene kérdezni: ki és hogyan ellenőrzi a különböző programokra szánt pénzek elköltését, miért kell mindig cigánykodni, hogy jusson valamennyi a roma gyerekeket korrepetáló pedagógusok tanodáira, vagy hol van az a magyar politikai elit, amelyik az apátfalvihoz hasonló példákra legalább odafigyel?

És hol volt az elmúlt húsz évben?

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. StatusQuo 2009. február 18. 19:20
  „SUHYM! ÉN MÉG ITTVAGYOK!WAZZE”
 • 26. flexsnake 2009. február 12. 15:28
  „Nem minden problémára van megoldás. Vannak problémák amit csak kordában lehet tartani, de megoldani nem.
  A nem cigány politikusok még több lóvét nyúlnak, miért csodálkozol hogy a cigány is lenyúlja? Hiszen ott a húsosfazék, lehet merni belőle kétszer.
  Az a baj hogy semmilyen ellenőrzés nincs, a pénzeket hogyan használják fel. A jobb meg a baloldal egymással versenyez hogy ki tudja több szervét átoperálni a kisebbségbe. Ez nem erény hanem már gusztustalan.
  Ha valami gáz van akkor dobálóznak hogy oda tolnak egy kis pénzt, majd máshonnan letudjuk, és el van intézve.”
 • 25. pintyőke 2009. február 12. 11:43
  „Szóval akkor ismét az értelmiségi, a tenni akaró és ezért dolgozó honfitársakról:

  A Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán ellen. Egy kiskunmajsai szervezet vezetőjeként 2005-ben 7,2 millió forint pályázati támogatást vett fel, de a pénzt az ügyészség szerint nem a cigányok munkahelyhez segítésére költötte.

  no comment”
 • 24. legal 2009. február 12. 10:01
  „Ma reggel mondta egy szociológus a Kossuth Rádióban, hogy az elbocsájtások mélypontján 1993-ban ötször annyi cigány ember vesztette el állását, mint ... - most már keresem a helyes jelzőt a magyar emberre, hiszen ők is magyarok. Ide jutunk ebben a vitában - nem cigány. Azt mondja a szociológus is, hogy minden szinten és kapcsolatban párbeszédre van szükség közöttünk a normális együttélés felé vezető úton. Ezt kell tennünk, mert ha eleve visszautasítjuk őket, mire számíthatunk?”
 • 23. legal 2009. február 12. 09:55
  „"""a komcsikból lett milliárdosok"""......"""Rohadtul elegem van belőle, hogy ezek több tíz milliós autóval furikáznak, arany kutyaláncok lógnak a nyakukban és az APEH hozzájuk sem mer "szagolni"""
  Hát... a mi fajtánk bűne hogy összekeveredik az övékével!”
 • 22. .suhym. 2009. február 12. 08:23
  „16/"legal"!

  Pontosan ugyanannyi eséllyel indultak 1989-ben, mint a többi ember, aki nem volt közel a tűzhöz akkoriban.
  Mi a párommal, pezsgőt bontottunk, örömtáncot lejtettünk, hogy végre a mocskos komcsik eltakarodnak.
  Nem így történt, belőlük lettek a milliárdosok, mert mindent lenyúltak, amit csak lehetett!:((
  Megszenvedte mind a kettőnk családja az előző rendszert-...nem kicsit...nagyon!!!! Senkinek nem kívánom, még a legádázabb ellenségemnek sem azokat a dolgokat!
  Ezek után a párom volt az, akinek az elsők között megszűnt az állása, 20 éves munkaviszony után kidobták az utcára a komcsikból lett milliárdosok, akik "lenyúlták" a gyárat, és utána soha többet nem talált végzettségének megfelelő "normális" munkahelyet,
  DE
  mégsem lett belőle mocskos rabló, gyilkos, megélhetési bűnöző sem, és soha nem kuncsorgott segélyekért!

  Nem vagyok egy mai gyerek, végig éltem, megtapasztaltam ezt meg azt, R-Go ne papoljon itt senki arról, nekem legalábbis, hogy szegény cigányság így, meg szegény cigányság úgy, mind a régi rendszerben, mind ebben, a legtöbb pénzt ők kapják, és mindezt munka nélkül!!! Az meg a mocskosság teteje, hogy saját vezetőik lopják el tőlük azt a pénzt, amit az általunk befizetett adókból kapnak pl. Kolompár Orbán.

  Rohadtul elegem van belőle, hogy ezek több tíz milliós autóval furikáznak, arany kutyaláncok lógnak a nyakukban és az APEH hozzájuk sem mer "szagolni", és akkor még elnyomásról, üldözésről meg hasonló dolgokról kiabálnak nagy pofával Horváth Aladárok, Kolompár Orbánok...etc.

  Tisztelet annak a pár százalék kivételnek, akik munkából élnek, mert vannak olyan cigányok is, csak ők vannak kisebbségben saját fajtájukon belül.”
 • 21. bakosandras 2009. február 12. 08:11
  „Kedves Csavok!
  Igen, a saját értelmiségüknek kell kiemelni őket. Ezt írtam én is. A cikkemben említett apátfalvi közösség - amelynek vezetője a megyei közgyűlés polgári frakciójában ül - a közösségi házba nőgyógyászt hívott, aki elmagyarázta az asszonyoknak többek közt azt is, hogyan kell az óvszert a helyére tenni. Önerős útépítést, földprogramot indítottak, gyökeret termeltek, együtt adták el. Tanárokat hívtak, akik a deviáns, magántanulóvá vált - vagyis az iskolából kivett - gyerekeket próbálták korrepetálni, hogy az év végi vizsgákat letegyék, és mégis meglegyen legalább a nyolc általánosuk. Makón is van ilyen tanoda. Egy ideig kaptak rá pályázati pénzt, aztán ingyen dolgoztak, most megint van pénz, de nem annyi, és nem úgy, mint korábban. Egyáltalán, ha elkezdődik valami, aminek a hatása nem érik be egy ciklus alatt, akkor az nem elég fontos, arra valahogy nem jut pénz - erről is írtam.
  És nem vitatom én, nem is vitattam, hogy Bayer Zsoltnak igaza van, a felháborodása egy egész országé, és tényleg hülyeség azon lovagolni, hogy ki mondja ki, meg mit mond ki - erről írtam. Nem sikerült elkezdeni a szocializációt, mert eddig ahány kormány volt, annyiféleképp akarta, de nem nagyon, csak kicsit.
  LJ tényleg felszólította a vásárhelyieket, hogy mondják le a Délvilágot.
  Akkor én utánakérdeztem, hogy mennyi előfizetőt veszítettünk, és az derült ki, hogy egy ember mondta le az újságot, a mindszenti beteges cikkre hivatkozva, és hát akkor nem is mondom ki, hogy kicsoda. Erre az én anyám azt mondta, ő meg előfizet még egyre, és akkor máris rendben vagyunk.
  Ami a Friderikusz-műsort illeti, a fiaimnak tetszettem, de lehet, objektíve nézve tényleg hülyén néztem ki. Ilyen vagyok, nem is fogok tévéműsort vezetni. De mondd, te elkezdenéd piszkálni egy ilyen műsorban azt az embert, aki nincs is ott, és nem tud reagálni? Megtette helyettünk Friderikusz, eleve azért hívott meg minket, utána pedig, ha jól emlékszem, Vásárhelyi Mária.
  Bakos András”
 • 20. KolompárRómeó 2009. február 12. 07:07
  „Varom az ujabb cikkeket ugyanilyen tartalommal, csak a kovetkezo temakban:

  - szlovakbunozes
  - svabbunozes
  - gruzbunozes
  - nemetbunozes
  - stb.

  Ugye ilyen nem lesz? Vajh miert?”
 • 19. lacipapa68 2009. február 12. 00:22
  „Fiúk,lányok,csak óvatosan!Most jöttem az origoról,ami nem tetszik,azt törlik.Cenzúra van.Vagy demokrácia?Most már kezdek totál hülye lenni...”
 • 18. csavok 2009. február 11. 23:08
  „"bakosandras": Köszönöm a válaszodat. A mindszenti ügyről volt tényleg cikked, amelyik óvatosan, de bírálta lj-t. Erre a kiskirály megsértődött és lemondatta vagy fenyegetőzött a Délvilág lemondásával.-én így emlékszem. És sajnos a Fridi beszélgetésre is emlékszem és a véleményem a viselkedésetekről továbbra is tartom. Az számomra szánalmas volt.
  A cigányokról: szerinted ha én kiköltöznék pl. Franciaországba akkor kinek kellene elfogadni a társadalom ottani normáit és beolvadni a francia nép közé: nekem vagy esetleg a franciák változnának 50 millióan magyarrá. Ezek idejöttek 500 éve és ugyanúgy nem fogadják el a mi normáinkat, mint a beköltözésükkor. Kinek kellene tanulni, nekik nem ? Én vagy Te nem tanulhatunk helyettük. Százmilliárdokat ölnek beléjük teljesen feleslegesen.
  A saját értelmiségüknek kellene kiemelni őket a kakából nem nekünk. Amíg nem ilyen irányban halad a dolog, addig meddő lesz minden próbálkozás. Cigány tanárok kellenek, cigány ovónők kellenek, cigány orvosok és ügyvédek kellenek. De ezek ha kiemelkednek el is tünnek onnan és nem segítenek a fajtájuknak.
  Üdv.:CSavok”
 • 17. fazer 2009. február 11. 23:06
  „Tetszik a jegyzet. Nagyon is jó.
  Tömören felvázolja a mai magyar valóságot, és a szűklátókörűek kedvéért az egyetlen lehetséges, hosszútávú megoldást.
  Grat tisztelt Bakos András!

  OFF! Flexi! Veled mi történt? Biztosan te vagy? :)))
  ON”
 • 16. legal 2009. február 11. 23:06
  „Nem egyenlő eséllyel indultak 1989-ben. Ha Isten lennék, s módomban lenne az erkölcs mérlegére tennem az ilyen-olyan módon meggazdagodott emberek csoportját elbizonytalanodnék, a mérleg melyik serpenyője billenne mélyebbre.”
 • 15. sevenof9 2009. február 11. 22:55
  „Szamoljunk 1947-tol 1989-ig. Mint mindenki mas,ok is kaptak szocialis lakasokat,volt csaladi potlekuk,volt a boltban mososzappan es biopon,nameg tekno is akadt meg valahol a sutban. Jarhattak-sot kotelezo volt-iskolaba, volt munkahelyuk,hiszen ha nem lett volna,mar bortonben lettek volna. Jo, a munkahely illorium volt,de a szocialista munkahelyek nagy resze az volt (na nem mintha obama orszagaban a munkahelyek nagy resze nem tunne manapsag illoriumnak).
  Tehat 40 evig szocializaltuk oket mestersegesen,jo,eloiteletek mindig is voltak,de...

  1989-2009. sikerult TELJESEN lezulleniuk egy afrikai neptorzs szintjere,egy eloskodo gombanak nagyobb haszna van, a piocanak nagyobb haszna van,mint a ciganyoknak a mai tarsadalomban. 40 evig tanultunk,amit 10 ev alatt elfelejtettunk? miert is adunk nekik tobb eselyt? ki az orszagbol,lehet menni indiaba vissza,2000 ev eleg volt,viszlat!

  1000-ben Istvan (ha hiszunk a HIVATALOS tortenetirasnak) a keresztenyseg felvetelevel 100 evvel ideerkezesunk utan betagozodott az akkor meg igencsak szettagozodott europaba. Tehat a teljes pogany vallas, a rovasirasos irasbeliseg latinra allitasa, a feudalizmus elsajatitasa eleg gyorsan ment. Ezeknek a cigoknak csak a szappant kene hasznalni tudni...azt hiszem,erre a csimpanz mar kepes,nem?

  Van egy kutyank, egy magyar vizsla. Ha szomjas,odaall a furdo ajtajaba. Ha ehes bokdosi a taljat. Ha pisilnie kell,raul a labamra. Ha jatszani akar,odahozza a labdajat. Ha egy vizsla kepes erre,akkor egy homo romanus miert nem?”
 • 14. lacipapa68 2009. február 11. 22:17
  „Én az egyenes beszéd híve vagyok,nem pedig a lózungoké.”
 • 13. .suhym. 2009. február 11. 22:15
  „10/ " legal"!

  "... A sorscsapást ők maguk viselik el, amiben senki és sehol nem segít nekik...."

  A mondat második része nem fedi a valóságot!
  Nincs még egy kisebbség hazánkban, akik annyit kaptak volna akár a múlt, akár a jelenlegi rendszerben, mint a cigányok. Aztán mire mentek vele? Lásd pl. Kolompár Orbán....”
 • 12. legal 2009. február 11. 21:30
  „Türelem tisztelt lacipapa és türelem tisztelt Bakos András. Lacipapa sem gondolt rosszra és másra, mint az újságíró, amikor ezt írja mintegy összefoglalásként: "A cigányság normális részének egyértelműen el kell határolódni a /sajnos/ jelentős bűnözői rétegtől.Egyértelműen!Akkor talán nem lesz lincshangulat az országban." Mi, magyarok vajon kötelezve vagyunk-e napról-napra, hogy határolódjunk el a mi bűnözőinktől? Mi ezt a bíróságra, az ügyészségre és az Alkotmányra bízzuk. Ők is ezen szervezetekre bízzák az elhatároló ítéleteket. Próbáljunk egyformán gondolkozni és cselekedni ilyen tragikus esetek ügyében is. Ne követeljük, hogy határolódjanak el, mint az MSZP kéri állandóan az ő politikai számításukból taktikailag, hogy a Fidesz határolódjon el a szélsőjobbtól. Amiként a Fidesz sem tudja megtenni, hogy legéppisztolyozza a címzett réteget, a tisztességes romák társadalma sem tudja megtenni, nincs törvényes eszköz a kezében a megtévedőktő való elkülönülésre. Türelem uraim, türelem.”
 • 11. lacipapa68 2009. február 11. 21:14
  „Legal!Ez csak nekem tűnik egyoldalú kommentnek?”
 • 10. legal 2009. február 11. 21:05
  „Az a helyzet, hogy a romák helyzetében a legnagyobb életvitelükre kiható negatív változást a munkahelyek megszűnése jelentette a rendszerváltozás kezdete első pillanataitól. Gyerekként még tapasztaltam az ötvenes évek elején, hogy falun - ahol laktunk - még létezett a háború előttről egy munkamegosztás rendszer a magyarok és a romák között. Ha szegényen is, de létezett egy tisztességes kapcsolat a vajda és a hatóság között. Később a szocializmus megkövetelte, hogy mindenki dolgozzék, minden munkáltató köteles volt alkalmazni a romát is. Ez is működött. 1975 körül valamely munkahelyi ügyben várakoztam a Művelődési Minisztérium egy irodájában és az asztalon találtam, s beleolvastam a roma gyerekek nevelésével, oktatásával, integrációjával foglalkozó módszertani füzetet. Ez is működött Kazincbarcikán is, Ózdon is, meg itt Szeged környékén is. A rendszerváltozást követően szabad lett a gazda, a romákat első lendülettel fosztották meg munkahelyeiktől. Élni akarnak! A sorscsapást ők maguk viselik el, amiben senki és sehol nem segít nekik. Tisztességes élni akarók is vannak közöttük, de olyanok is, akik rosszra vetemednek. Nem szabad általánosítani.”
 • 9. lacipapa68 2009. február 11. 21:00
  „Tisztelt újságíró!A magam részéről minden további nélkül kiadom elérhetőségi adataimat az Ön részére,ha úgy kívánja.Mindenesetre szívesen állok ki a saját igazságérzetem mellett bárhol.”
 • 8. bakosandras 2009. február 11. 20:32
  „Kedves Csavok!
  Szerintem nem hergelek senkit, nyugodtan leírtam a véleményemet erről a történetről. A rendőrre támadó gazembert én sem védem, annak meg kell kapnia a büntetését. De oka van annak, ha egyre több gazember támad a rendőrre, és ez az ok is van olyan fontos, hogy foglalkozzunk vele.
  Nem a Holdon élek, hanem egy Szeged melletti faluban. Apátfalva sem a Holdon van: Makó és Magyarcsanád között található, meg lehet nézni. Akit a jegyzetben említettem, azzal személyesen találkoztam és beszéltem. Ami pedig az általad említett régebbi cikkemet illeti, az nem Lázár Jánosról szólt, hanem a mindszenti betegről, halálának körülményeiről, ma is ugyanígy írnám meg azt a riportot. A Friderikusznál tartott beszélgetést meg fölvettük, visszanéztem: nem kértem bocsánatot a polgármestertől, ráadásul ezt el is mondom a felvételen, hogy nem kértem bocsánatot, amikor a történtek után, a sajtótájékoztatón találkoztunk. Mert nem is volt miért.
  Érdekesebb, izgalmasabb lett volna a beszélgetés, ha Friderikusz Sándor nem csak minket hív meg a műsorba, hanem Lázár Jánost is. Ezt nem tette.
  Ennyit erről.
  Meg annyit, hogy egy időre leszoktam arról, hogy a kommenteket olvassam a cikkeim után, mert nagyon felhúztak az élnéven baszkódó bátor emberek. A mi munkánkban egyébként is nagyon könnyű hibát találni, csak egy kis jóindulat kell hozzá.
  Aztán úgy gondoltam, hogy mégis elolvasom ezeket a bejegyzéseket, mert jó tudni, milyennek látják mások a szövegeimet. Így hát végülis köszönöm, hogy te is segítesz abban, hogy ne bízzam el magam, de azért remélem, nem mindenki így látja, ahogyan te.
  Bakos András”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy ütés

"Mi pedig megvesszük az árut, mert ismerős: hiszen nálunk minden tragikus esemény alkalmas… Tovább olvasom