Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Uborkafa

"Az európai választás elvileg kedvez a kis pártoknak. Csak listás szavazás van, széles a feldolgozható témák köre, s a választók szemében nincs olyan súlyú tétje, mint a parlamenti választások esetében."
A Gallup legutóbbi felmérése az európai választásokon várt nagyarányú Fidesz-győzelem és MSZP-visszaesés mellé nem várt eredményeket jelez a bejutási határ közeléből. A valószínű szavazók körében a kispártok közül legfeljebb csak a Jobbik éri el az 5 százalékot, az SZDSZ és az MDF 1-2 százalékon áll.

Pedig az európai választás elvileg kedvez a kis pártoknak. Csak listás szavazás van, széles a feldolgozható témák köre, s a választók szemében nincs olyan súlyú tétje, mint a parlamenti választások esetében. Ezért a protestáló radikális szavazatok aránya is magasabb lehet, és előreláthatólag kevesebben mennek majd szavazni, ami szintén a kispártok eredményét nagyítja.

És mégis, egyelőre úgy tűnik, egyedül a Jobbiknak az elégedetlen-tiltakozókra alapozó stratégiája hoz eredményt a néhány százalékos támogatottságú tartományban. A Jobbik nem számottevő, de mérhető növekedése a kampányban meglehetősen reprezentált reakciókat váltott ki. A Fidesz az egyetlen párt, amelytől a Jobbik szavazatokat vehet el, a szélsőjobb bármilyen megerősödése a Fidesznek a legrosszabb. A plakátanyagokból ugyan úgy tűnik, a Jobbiknak az SZDSZ a fő ellenfele, de éppen e két ellentétes pártot utalta egymásra az élet a saját szavazóik mozgósításában.

A másság védelme és a magyarfóbia témakör azért van felszínen a kampányban, mert mindkét párt e területen próbálkozik. De lehet, hogy az SZDSZ ezúttal rossz utcába ment be. A rasszista kontra magyarfób téma mindig is terméketlen volt, de most a liberális értelmiség és a protestáló elégedetlenek közül, vagyis azok közül, akik rendszerint vevők rá, utóbbiak vannak többen. Vagyis az SZDSZ a más üzenettel nem rendelkező Jobbik felértékelését is aktívan végzi saját kampányában. Még a logikája is közeledett az ellenfélhez: elég a bokszolós plakátra gondolni, amely ugye nem rasszista, csak rasszista lenne, ha nem a liberális párt adta volna ki. Ráadásul a „ki legyen a harmadik erő?" kérdés a plakáton az MDF elé emeli a Jobbikot, előre kiosztva az esélyeket.

Az „előretörő" Jobbik, ha ténylegesen az Európai Parlament
oldaláról nézzük a közeledő választásokat, szimplán egy uborkafára kapaszkodó pártocska. Az Európai Parlament jellegénél fogva eltér a magyar országgyűléstől, hiszen itt a cél a legvállalhatóbb kompromisszum elérése, nem pedig valamiféle „kormánnyal" szembeni önmeghatározás. Egy szélsőséges álláspont itt könnyen elszigetelődik, és egy képviselővel amúgy is nevetséges erőből politizálni.

Olvasóink írták

 • 9. legal 2009. május 19. 15:54
  „Kedves achilleus, véleményem szerint a Jobbik és az SZDSZ szavazatok között 10%-on belül lesz a különbség. Mindkettő listára 140-150 ezren fognak szavazni. Hogy ki kapja a többet, nem mernék rá fogadni.”
 • 8. siriusilant 2009. május 19. 14:19
  „Különben ez jól bevált, ősrégi taktika: ha már nem tudjuk agyonhallgatni, akkor nevetségessé tesszük, elbagatellizáljuk vagy lenácizzuk-fasisztázzuk-antiszemitázzuk-rasszistázzuk.
  Azt nem tudom, hogy miféle magyar ember képes még ezt a beteg rendszert védelmezni!
  Demokráciára hivatkozni és a fogyó-kisemmizett őshonos magyar nemzet nyomorát nem meglátni IDEGEN ÉRDEKEKÉRT!
  Hát ezért nem veszem ezt a szemét újságot!
  Na, Isten áldja Kigyelmetöket!”
 • 7. achilleus 2009. május 19. 11:28
  „5. hozzászólás legal 2009.05.19. 09:30
  "valamennyi Miépes vonzódású szavazó nem a Fideszre, hanem a Jobbikra fog voksolni. Ez pedig legalább 150.000 szavazatot fog jelenteni mínuszban a Fidesznek."

  A volt miépes szavazók már réges-régen vagy jobbikhoz álltak, vagy meghaltak. És vajon miért szavaznának a megmaradt miépesek a fideszre? Egyszerűen nem mennének el. A számuk pedig nem több 5000-nél. Ugye, a miép a 20 000 ajánlócetlit sem tudta összeszedni. ... ja, persze, ellopták ....
  Több szdsz-es szavazó fog tévedésből a jobbikra szavazni, mint amennyi miépes szavazatot veszít a fidesz a jobbik indulásával. ;-)”
 • 6. siriusilant 2009. május 19. 10:52
  „Valóban érthetetlen, hogy az istenadta nép erre a pártocskára szavaz, hiszen az EP-be csak magyargyűlölő, uszító emberek(?) szoktak (lásd Mohácsi Viktória) kerülni Magyarországról, magyar nemzeti érdekekre magasan tevő szarháziak. Az ő markukba is bizonyára rendre leszámolják a megérdemelt 30 ezüstpénzt, mint a magyar média és sajtó 90 %-ának. Kifizetődő ám manapság a hazaárulás, de szíves figyelmükbe ajánlanám az elvtársaknak az Egri csillagok idevonatkozó részét (nem a Nógrádi-féle meggyalázott-hamisított változatból!), mi történik az árulókkal egy egészséges lelkű országban. Félelmetes lehet ennek a köztörvényes bűnözői bandának, akik a magyar Országházat bitorolják, egy párt, amely el akarja őket végre számoltatni.
  Magyarország a magyaroké!”
 • 5. legal 2009. május 19. 09:30
  „Szerintem egyszerűen logikus az újságíró gondolata: "A Fidesz az egyetlen párt, amelytől a Jobbik szavazatokat vehet el, a szélsőjobb bármilyen megerősödése a Fidesznek a legrosszabb." Most, ez alkalommal, amikor egyfordulós listás a választás, valamennyi Miépes vonzódású szavazó nem a Fideszre, hanem a Jobbikra fog voksolni. Ez pedig legalább 150.000 szavazatot fog jelenteni mínuszban a Fidesznek.”
 • 4. jq 2009. május 19. 07:35
  „A boxolós plakátnak külön bája, hogy az amerikai fickó megkérdezése nélkül tették fel a képét, ráadásul mint valami náci szerepel, aminek sem ő sem a kluja nem örül különösképpen (ami teljesen érthető)”
 • 3. achilleus 2009. május 18. 19:12
  „Most nézem ez az írás is a Gallup-felmérésre épül, akkor csak azt nem értem, hogy ebből:
  "A Jobbik jelenlegi támogatói között a legtöbben azok vannak, akik a 2006-os választáson nem szavaztak. Az MSZP csalódott szavazói valamennyivel magasabb arányban vannak közöttük, mint a Fidesztől elpártoltak."
  (http://www.fn.hu/belfold/ep_valasztas/20090515/gallup_elsopro_fid/)
  hogyan lehet levonni ezt a következtetést?:
  "A Fidesz az egyetlen párt, amelytől a Jobbik szavazatokat vehet el,..."

  Próbálom megérteni: Vagy úgy gondolja, hogy a szocialistákból kiábrándultak, jobb(ik) híján a Fideszre szavaznának? Kétlem, a szocik egyetlen sikere abban foglalható össze, hogy valaha volt szimpatizánsaikkal a Fideszt és (Orbánt) példátlan hatékonysággal utáltatták meg.”
 • 2. achilleus 2009. május 18. 18:28
  „Ne haragudjon, de ez a gondolatmenet az EP működésének teljes félremagyarázása, jobb esetben ismerethiányra utal:
  "Az ,,előretörő" Jobbik, ha ténylegesen az Európai Parlament
  oldaláról nézzük a közeledő választásokat, szimplán egy uborkafára kapaszkodó pártocska. (...) és egy képviselővel amúgy is nevetséges erőből politizálni."

  Felhívom drága figyelmét, hogy Morvai Krisztina és a még bejutó 1-2 jobbikos csatlakozhat valamely képviselőcsoporthoz vagy frakcióhoz (esetleg platformhoz, vagy azonos érdekek képviseletére alakult csoporthoz), ad abszurdum a mérleg nyelve lehet. Íme a repertoár:
  Idézve innen (végig idézet): http://www.europarl.europa.eu/news/expert/thematic_note_page/008-46723-019-01-04-901-20090120TMN46722-19-01-2009-2009/default_p001c002_hu.htm
  "Pártok, frakciók
  Az európai politikai pártok összesen évente mintegy 10 millió euró uniós támogatást kapnak az Európai Parlamenten keresztül. Az EU 2008-as költségvetése alapján összesen 5 millió euró jut az új politikai alapítványoknak. 2008-ban tíz európai párt kapott támogatást az EP-től. Ezek a következők (angol rövidítésekkel): Európai Néppárt (EPP), Európai Szocialista Párt (PES), Európai Liberális Demokrata és Reform Párt (ELDR), Európai Zöld Pártok Szövetsége (EFGP), Európai Baloldal Pártja (EL), Európai Demokrata Párt (PDE/EDP), Szövetség a Nemzetek Európájáért (AEN), Független Demokraták Európai Szövetsége (ADIE), Európai Szabad Szövetség (EFA), EU Demokraták (EUD). Az előbbiek tehát az európai pártok, amelyek nem vágnak egybe az Európai Parlament hét pártfrakciójával.

  Ez utóbbiak a következők: Európai Néppárt (Kereszténydemokraták)-Európai Demokraták, az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportja, Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, Nemzetek Európájáért Unió, Zöldek/Európai Szabad Szövetség, Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, Függetlenség/Demokrácia Képviselőcsoport. A nyolcadik képviselőcsoportot a független képviselők alkotják.

  A frakciók neve és összetétele a 2009-es választások után az eredményektől függően változhat, a képviselőcsoportok ugyanis hivatalosan az új parlament első ülésszakán jönnek létre."”
 • 1. achilleus 2009. május 18. 18:16
  „"A Fidesz az egyetlen párt, amelytől a Jobbik szavazatokat vehet el, a szélsőjobb bármilyen megerősödése a Fidesznek a legrosszabb."
  A fenti kijelentés vélhetően téves, ilyen sarkított megfogalmazásban pedig torzítás.
  A Gallup kutatásai mást mutatnak, idézek egy jobbikra kihegyezett interpretációt:
  "Nem a Fidesztől, inkább az MSZP-től hódít el szavazókat a Jobbik
  A kutatás talán legérdekesebb eredménye, hogy a Jobbik olyan választói rétegeket tudott megszólítani, akik mindeddig közömbösen figyelték a pártpolitikai csatározásokat. A nemzeti radikális párt ráadásul több szavazót hódított el az MSZP-től, mint a Fidesztől. Vagyis köszönőviszonyban sincsenek a valósággal a fideszes politikusok állításai, akik előszeretettel vádolják a Jobbikot a jobboldal "megosztásával". A Jobbik jelenlegi támogatói között a legtöbben azok vannak, akik a 2006-os választáson nem szavaztak. Az MSZP csalódott szavazói valamennyivel magasabb arányban vannak közöttük, mint a Fidesztől elpártoltak. A Jobbik potenciális szavazóinak kiemelkedő aránya elkötelezett választó (74 százalék mondja biztos szavazónak magát és 70 százalék pedig olyannak, aki minden körülmények között részt vesz majd a választáson). FigyelőNet
  Az eredeti pedig itt: http://www.fn.hu/belfold/ep_valasztas/20090515/gallup_elsopro_fid/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztés

"A kisbefektető csak azt látja, hogy ő mennyit bukott, majd olvassa a bank 2008-as éves jelentésében… Tovább olvasom