Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Új idők új dalai

JEGYZET - "Vége a deviáns, nemzetietlen popkultúra mértéktelen támogatásának."
Lovasi András és L. Simon László leveleznek. Persze nem olyasféle szerelmes levelekre kell gondolni, amilyet egyes nemzetgyalázó irodalomtörténészek szerint a Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc írt Szemere Pálhoz. A Kossuth-díjas Lovasi – több más zenész nevében – azt kifogásolja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap vezetősége mindenféle egyeztetés nélkül egyszer csak úgy gondolta, 700 millió forintot kivesz a zenészek zsebéből. Ez a 700 millió forint azokból a bevételekből származik, amelyeket a szerzői jogvédő szervezet, az Artisjus kap az eladott üres adathordozók után – és amelyekből eddig a lemezt kiadó zenészek részesültek.

Ugyan senki sem örül neki, ha megdézsmálják megszokott bevételeit, mégis nehezen érthető Lovasi fölháborodása. Nem emlékszem rá, hogy az elmúlt években érdemi egyeztetés előzött volna meg bármiféle kormányzati döntést: Lovasi igazán megszokhatta volna. A zenészeknél sokkal komolyabb érdeksérelmeket szenvedett el a társadalom számtalan csoportja – amelyekre ugyanúgy érzéketlenek a döntéshozók, mint egyes zenészek panaszaira.

Világos, hogy Lovasi nem akarja átlátni L. Simonnak, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökének magasztos céljait, amely szerint csupán „egy meglévő forrást kívánunk szélesebb kör számára hozzáférhetővé tenni". Ami messze nem egyenlő a lenyúlással, amit az ismert zenész emleget. A „meglévő forrást" pedig nyilvánvalóan a legrátermettebb kultúrfenomének osztják majd el megfelelően. Ott van rögtön a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, Balog Zoltán miniszter, aki olyan nagyságokat tüntetett már ki, mint a világraszóló összeesküvéseket leleplező Szaniszló Ferenc, vagy a szomszédos népekkel, etnikai, vallási csoportokkal örök barátságot hirdető Kárpátia zenekar frontembere. Esetleg bevonhatja a döntésekbe a keresztény mértékletesség jegyében minden állami művészeti intézményt bekebelező Magyar Művészeti Akadémia vezetőjét, Fekete Györgyöt, vagy a fajvédő írók műveit közpénzből megjelentető Kerényi Imrét.

Lovasinak meg a többi nyavalygó zenésznek föl kellene ébrednie, és belátnia, hogy vége a deviáns, nemzetietlen popkultúra mértéktelen támogatásának.

Ideje végre betörni új időknek új dalaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almakampány

"...csak végre akarni kellene a jót." Tovább olvasom