Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Új ország

"Bármilyen ígérgetés lényegében a szocializmust ígérgette vissza eddig."
Sólyom László újévi beszédét hallgatva jutott eszembe: valószínűleg visszafelé is igaz az a sokszor hallott megállapítás, hogy a választópolgár erkölcse is olyan lesz, amilyen példát a politikától kap. A politikus erkölcse ugyanott gyökerezik, ahol a választóé. A politikával elégedetlen polgár csak a saját közösségének morálját látja viszont a politikában. Amíg az adózás csak az ütődötteknek való, amíg a közösségben nincs késztetés arra, hogy a saját sorsát kézbe vegye, addig nem lesz különb azoknál, akiket lenéz.

De sikeres lehet-e olyan újrakezdő politika, amely erőfeszítésekhez kéri a magyar választók bizalmát? A rendszerváltozás óta csak az a politika nyerhetett, amely dédelgette az emberek jólét utáni vágyát. Lényegében azt, hogy a késő Kádár-korszak kényelmes időszaka meghosszabbítható, amikor is az állampolgárokat saját érdekében arról győzte meg az állampárt, hogy pusztán a szocializmus jogán jár nekik a jólét.

S ebben a kényelmes szocializmusban honfitársaink nem érezték meg azt a kihívást, hogy megfelelő felkészültséggel és erőfeszítéssel egy egész ország vehetne új lendületet.

Talán naivnak tartjuk az amerikai polgárt, de még a nyugat-európait is, amiért szavaz, adózik, szorgalmas, és bízik saját képességeiben. Nem rendelkezik azzal az összehasonlíthatatlanul ravasz óvatossággal az állammal és a közösségi szerepekkel szemben, mint ami Magyarországon kialakult. S nem vesszük észre, hogy épp ez a vállalkozó szellem a versenytársadalmak sikerének kulcsa, nem pedig az, hogy az egymillió hazai minimálbéres állampolgár jó része adót elrejtő vállalkozó. Hogy éppen az itthonról naivitásnak látszó magatartás teszi lehetővé, hogy ahol adóznak, ott kevesebb adót kell fizetni.

Bármilyen ígérgetés lényegében a szocializmust ígérgette vissza eddig, mindkét politikai oldalon.

Ezért maradt fenn az az érzés, ami egyik versenytársadalomban sem ilyen erős, hogy a támogatás, a juttatások, a jólét nekünk jár. Ez a „nekünk jár" érzés a gyökereinél rágja meg az öngondoskodást, a szorgalmat és a vállalkozó kedvet. De nem is kell nyugatra menni, itt van a versenytárs Szlovákia esete. Kevesebb a munkafedezet nélkül kiosztott juttatás, de alacsonyabbak az adók, és sikeresebben működik a gazdaság. Természetesen a szlovákok büszkék erre, hiszen új országuk sorsa jobban motiválta őket, mint egykor a csehszlovák rendszerváltozás.

Akármilyen arányban nyer is politikai erő választást tavasszal, Magyarország akkor lesz sikeres, ha egy hasonló, „új ország" alapjaira tudja helyezni szerződését a választókkal.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Nic 2010. január 08. 03:24
  „Rendszer-függetlenül érvényes volt, már számos esetben, viharos történelmünk során és az aktuális helyzet is azt feltételezi, hogy ismét ide jutottunk.
  Móricz Zsigmond
  Rokonok
  "Csupa rokon, csupa rokon az egész világ. Mindenkinek van egy szegény rokona, akit el lehet helyezni, azok aztán, ha már benne vannak az állásban, semmit se csinálnak, se gondolatuk, se szorgalmuk tovább nincs... Én halálos ellensége vagyok a rokonoknak. Ez a rákfenéje az egész magyar életnek..."
  Persze az is igaz, hogy a történelem szele szétfújta ezeket a ,,rokonságokat", ezért a kérdés tényleg újra az, hogy mikor támad fel egy jókora légáramlat?”
 • 27. achilleus 2010. január 06. 18:32
  „26. hozzászólás Csirén 2010.01.06. 13:13
  "Nem holmi cikkecskékre hivatkoznék, hanem az egyetlen hiteles adattárra."

  Nosza rajta, te állítottál valamit, nem??”
 • 26. Csirén 2010. január 06. 13:13
  „Mint hozzászólásaidból kiderült, közalkalmazott vagy, tehát rendelkezésedre áll a közalkalmazotti bértábla. Nem holmi cikkecskékre hivatkoznék, hanem az egyetlen hiteles adattárra.”
 • 25. achilleus 2010. január 06. 12:02
  „24. hozzászólás Csirén 2010.01.06. 10:44
  Csirén, szívesen venném/vennénk, ha állításaidat linkekkel igazolnád. Ahogyan azt például én teszem.
  Link, az egy hivatkozás. Jó lenne, ha hiteles lenne. Te nagyon sok dolgot TUDNI vélsz, amiket nem támasztanak alá tények. Megmondom őszintén, az ilyenekkel a legnehezebb. Amúgy nem minket csapsz be, hanem magadat. Miért jó ez neked?”
 • 24. Csirén 2010. január 06. 10:44
  „Fogalmad sincs ezek szerint a bértáblák alakulásáról.
  2003-tól minden évben emelkedett a közalkamazotti bértábla és a pótlékalap. Láthatóan abszolut nem értesz a dologhoz.”
 • 23. theseus 2010. január 06. 10:38
  „Csirén: 1998-2002 között több közalkalmazotti fizetésemelés is volt, 2002 ősze óta semmi. Az akkori 50% 2004-re teljesen elinflálódott, ami meg is látszott az akkori EP-választásokon és Medgyessy bukásán. Azóta a nagy semmi, csak a hazugságok és a meredek életszinvonal-zuhanás, amit 2006 őszéig tolerált a lakosság, de már régóta nem. Te csak a kivételhez tartozol, ami erősíti a szabályt.”
 • 22. Csirén 2010. január 06. 10:06
  „Nyugodtan idézgethetsz mindent, de elég csak a közalkalmazotti bértáblát megnézned az érintett években, és a pótlékalapra vonatkozó rendelkezéseket. A közoktatásban dolgozó - csak pedagógus beosztású - dolgozók , mivel Pokorny a közoktatásból jött - egy sztrájk után kaptak átmeneti 19%-os plusz bérpótlékot. 4 év alatt semmi más nem volt. Volt viszont a költségevtési törvényben előírt kötelező 10 %-os létszámcsökkentés, aminek a bérmegtakarítása nem jelent meg, mert elvitte a felmentési időre, és a végkielégítésekre kifizetett juttatás.
  Az egészségügyben az OEP részben visszatérítette ezeket a költségeket, de korántsem teljes körűen.
  Annyira elvakult vagy, hogy kár folytatni.”
 • 21. achilleus 2010. január 06. 09:23
  „20. hozzászólás Logaritmus 2010.01.05. 22:20
  Majd nézd meg a januárit! A sok elhalasztott kifizetés miatt, ott lesz csak az igazi zűr, de méginkább 2010 vonatkozásában.
  De az általad beidézettekben is van egy-s-más:
  "A JP Morgan szerint a GDP-arányos közadósság-ráta a térségen belül Magyarországon a legmagasabb, várhatóan eléri a 79 százalékot,"
  "Az MNB ugyancsak szeptember végéig vizsgálta az államháztartás finanszírozási igényét (ez jól szokta közelíteni az uniós módszertan szerinti hiányt), és azt számolta, az utolsó négy negyedévben (2008 negyedik negyedéve és 2009 harmadik negyedéve között) felhalmozódott deficit a GDP 5,9 százalékára rúg"”
 • 20. Logaritmus 2010. január 05. 22:20
  „Ha már cikkeket idézel, ne csak a sötét jövőt felfestő fideszes hírcsatornákat, légy szíves:

  http://index.hu/gazdasag/vilag/2009/12/11/varatlanul_bezzegorszag_lettunk/

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/05/egyetlen_honapban_200_milliard_forintos_tobblet_a_koltsegvetesben/

  "Decembert 205 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás. Ezzel az egyik kimutatás szerinti hiánycél szinte biztosan teljesült, a másik, az IMF és az EU felé vállalt terv teljesítésének esélye csak nőtt. A központi költségvetés bevételei 160 milliárd forinttal alakultak jobban a tervhez képest egyetlen hónap alatt."”
 • 19. achilleus 2010. január 05. 18:03
  „16. hozzászólás Csirén 2010.01.05. 15:25
  "Nem kell utánanéznem, mert tudom."

  "Csak az igazat TUDJUK" Valahogy így kezdődik Schelling Transzcendentális idealizmus rendszere című könyve.
  Belegondolhatnál egy kicsit. (jócskán bővebb magyarázat a könyvben)”
 • 18. achilleus 2010. január 05. 16:02
  „Csirén tudsz olvasni??? Akkor olvass!!! Csakhogy minősíteni tudjad az én csúsztatásaimat a saját korlátoltságoddal: Végig NÉPSZAVA!

  Népszava, 2001. július 18.
  Bár az 1998-as kormányváltás óta a közalkalmazotti bérfejlesztésben szinte minden ágazat lépést tudott tartani az inflációval, érdemi reálbér-növekedést csak a pedagógusok könyvelhettek el, ők is leginkább az idei kétszeri emelésnek köszönhetően. Nekik 2002 végére több mint 63 százalékkal nő a bruttó keresetük.

  A közalkalmazottak életszínvonalában valójában csak az idei évtől látszik pozitív elmozdulás. Azokon a területeken azonban, ahol a munkavállalók 2001-re mindössze 8,75 százalékos emelést kaptak, a reálbér nem növekedett, hanem csökkent. Ez mintegy 160 ezer dolgozót jelent.

  Az 1999-re szóló költségvetési tervben - a közoktatást kivéve - befagyasztották a közalkalmazotti béreket. A tervek szerint 2000-re a kormány a 6 százalékra előrejelzett infláció mértékével, illetve a GDP mintegy 5 százalékra tervezett növekedésének felével - összesen 8,25 százalékkal - emelte volna a béreket. Kötelezettséget vállalt arra is, hogy ha az infláció másként alakul, visszamenőleg korrigálja az emelés mértékét - ezt az ígéretet azonban csak részben teljesítette.

  Az infláció azonban jóval meghaladta a tervezettet (9,8), így a béreket - az ígéretnek megfelelően - 13 százalékkal kellett volna megemelni. Erre azonban nem került sor, sőt a visszamenőleges kiigazítás is elmaradt. Ehelyett csupán egyszeri keresetkiegészítésre került sor, ami nem jelenti a bérek tartós növekedését.

  2001-re - a szakszervezetekkel kötött megállapodás alapján - a kormány 8,75 százalékos bérnövelést irányzott elő, de néhány szakmában - például az egészségügyben, a közgyűjteményekben, a felsőoktatásban, a kutatóintézetekben, a pedagógusoknál, a köztisztviselőknél - további emelésekre is ígéretet tett. A minimálbér 40 ezer forintra növelésével a legrosszabbul fizetett közalkalmazottaknak valamivel elfogadhatóbbá vált az eddigi elképesztően alacsony jövedelem. A kormány 16-17 százalékos keresetemelkedést ígért a közszférának - 6 százalékos inflációval számolva. Ez azonban csak akkor hozhatja meg az ígért növekedést, ha a tervezettnél ismét magasabb infláció miatt (2001. I. félévi adat alapján 10,4 százalék) legalább 19-20 százalékos lesz az idei béremelés.

  A pedagógusoknak évi 8-10 százalékos, több lépcsőben megvalósuló reálbéremelést ígért a kormányprogram. Pokorni Zoltán oktatási miniszter kezdeményezésére már az első költségvetési évben fókuszba került az oktatás: a közalkalmazottak közül csak a tanárok kaptak garantált alapbéremelést, ebben az évben 7,6 százalékban növekedett reálbérük. Tavaly a teljes közalkalmazotti szférára vonatkozó emelés mellett a tanároknál érvényben maradt az 1,19-es szakmai szorzó, s közel kétszeresére nőtt a kiemelkedő munkavégzésért járó bérpótlék. A pedagógusok reálbére azonban 2000-ben - többek között az alultervezett infláció miatti rendkívüli béremelés következtében - csupán 3,3 százalékkal emelkedett. Idén januárban az illetmény 8,75 százalékkal, a pótlékalap pedig 14 600-ról 15 900 forintra emelkedett. Szeptembertől a szakmai bérszorzó 1,43-ra nő, a pótlékok alsó és felső határa pedig 20 százalékkal emelkedik.

  A pedagógusok átlagkeresete az év végére 91 770 forintról 109 230 forintra nő, idén átlagosan 16 százalékos emelkedés valósul meg, jövőre 14-15 százalékot ígérnek, így a pedagógusok bruttó átlagkeresete meghaladná a nemzetgazdasági szintet - annak 112 százalékára nőne. A felsőoktatás oktatói átlagkeresetének reálértéke 1999-ben 16,5, tavaly 6, idén 10,5 százalékkal emelkedett, jövőre pedig várhatóan 3,5 százalékos lesz.

  A köztisztviselők illetményalapját 1998. január elsején 26 ezer forintban állapították meg. A kormány egy évvel később nem módosította ezt, de megadta azt a lehetőséget, hogy ahol ki tudták gazdálkodni, megemelhették a köztisztviselők fizetését. Néhány intézményben így 2,5-5 százalékkal kaptak többet. Egy évvel később az illetményalapot 28 150 forintra, majd 2001-ben 30 600 forintra emelték.

  A Köztisztviselők Érdekegyeztető Fóruma többször is tárgyalt a kormánnyal, de arról nem tudtak megegyezni, hogy az illetményalap inflációfüggő legyen. Mindössze annyit értek el, hogy az idén a köztisztviselők egyszeri keresetkiegészítést kaptak: 24 330 forintot.

  Július elsejével a törvény az illetményalap szorzóját duplájára emelte. (Az így kiszámított alapbér mellé illetménykiegészítés és -pótlék járhat.)

  Valamennyi munkaadónak 120 napon belül kötelessége átszámolnia alkalmazottai fizetését, ám csak a szorzó 70 százalékával. Később törvény szabályozza majd, hogy a különbséget mikor, hogyan fizetik ki. A költségvetésben erre a célra 144 milliárd forintot különítettek el.

  Választási programjában a Fidesz az egészségügyi dolgozók jövedelmének megduplázását helyezte kilátásba, Gógl Árpád miniszter pedig 400 százalékos emelést ígért. Ehhez képest 1999-ben és 2000-ben átlagosan 15 százalékot kaptak. 2001-ben - a minimálbér-emelések miatt - valamivel 20 százalék fölötti a bérfejlesztés. Az ágazat dolgozóinak kereseteit a pótlékok, illetve a szakmai szorzók alakulása is befolyásolja. 1999-ben sem a bértábla, sem a pótlékalap nem változott, a minimálbér 19 500-ról 22 500 forintra emelkedett, s 8 százalékos fejlesztést építettek be. Átlagosan 15 százalékkal emelkedtek a dolgozói keresetek. 2000-ben a minimálbér 25 500 forint lett, a pótlékalap 13 500 forintról 14 600-ra változott, a szakmai szorzó pedig 5 százalékkal nőtt. Átlagosan 11-13 százalékkal kaptak többet a dolgozók, ezt 15-16 százalékra növelte a Semmelweis-napi bérkiegészítés, ez ugyan nem számít a béralapba, a bértárgyalásokon azonban figyelembe veszik.

  2001-ben itt is 8,75 százalékkal emelték a jövedelmeket, a szakmai szorzó januárban 20 százalékkal nőtt, a pótlékalap 15 900 forint lett. A legnagyobb változást az ágazatban a 40 ezer forintra emelt minimálbér jelentette. Mindez együttvéve 20 százalékot meghaladó bérfejlesztéseket eredményezett.

  A szociális dolgozóknál a minimálbéremelés mellett - amely az intézmények többségében 50-60 százalékukat is érintette - a szakmai szorzók változása befolyásolta leginkább a kereseteket, de átlagosan még így is 10 ezer forinttal maradnak el az egészségügyi bérektől.

  A nyugdíjakkal kapcsolatban a miniszterelnök arról biztosította a mintegy 3,5 millió érintettet, hogy kormányra kerülésük után a nyugdíjak reálértékének 1989 óta elveszett 11,2 százalékából 9 százalékot pótolnak majd vissza. 1999-ben azonban 55 milliárddal kaptak kevesebbet a nyugdíjasok, mint amenynyi járt volna.

  2000-re a költségvetés 8,1 százalékos emelkedést jelzett, év végén azonban kiderült: a fogyasztói árindex 9,8 százalékkal, a keresetek 11,4 százalékkal változtak, így 11,2 százalékkal növekedett a nyugellátás. 2001-re 7,3 százalékos növekedéssel számolt a költségvetés, januárban 3 százalékos emelésről döntöttek, júniusban újabb 3,5 százalékról, januárig visszamenőleg, így összesen 13,8 százalék a növekmény. Ha a kormány ígérete - az ellátás reálértéke idén 3 százalékkal nő - megvalósul, 15,25 százalékos fejlesztést kellene végrehajtani.

  A nyugdíjasok legnagyobb vesztesége azonban továbbra is az, hogy egyre nő az olló a nettó keresetek és a nyugdíjak között. Miközben annak vásárlóértéke továbbra sem éri el az 1989-es szintet, a nyugdíjak értéke csupán 61 százaléka a nettó kereseteknek, míg az európai átlag 75 százalék.

  A rendvédelmi szervek hivatásos állományának jövedelmi adatairól a Belügyminisztérium ezen a héten nem ad tájékoztatást. Jelenleg ugyanis a köztisztviselők átsorolásával foglalkoznak, ez pedig leköti a munkatársak minden idejét - tájékoztatták lapunkat. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól hatásköri gondok miatt nem sikerült megkapnunk az adatokat, a Független Rendőr Szakszervezetnek pedig nem állnak rendelkezésére a megfelelő számsorok.

  Népszava, 2001. július 18.”
 • 17. achilleus 2010. január 05. 15:46
  „16. hozzászólás Csirén 2010.01.05. 15:25
  Csirén! A közalkalmazotti bérek 1999-ben, és 2000-ben voltak befagyasztva, 2001-ben már nem.
  Amúgy ajánlom figyelmedbe: http://www.budapestanalyses.hu/docs/Hu/Elemz%C3%A9sek_Arch%C3%ADvum/analysys_106_hu.html”
 • 16. Csirén 2010. január 05. 15:25
  „14. Nem kell utánanéznem, mert tudom.
  A Te csúsztatásaidat nem is minősítem.”
 • 15. achilleus 2010. január 05. 15:09
  „Egy reális elemzés, lehet szörnyűlködni!
  http://hungaryeconomywatch.blogspot.com/2009/12/hungarys-economic-correction-still.html
  csak a lényeg, lefordítva (az angol nyelvűó elemzés kb. 10 x hosszabb, számtalan ábrával, mint az itt olvasható átvétel: http://www.mno.hu/portal/686272
  Ebből idézve:Bajnai Gordon miniszterelnök egy 2009 októberében tartott londoni pénzügyi konferencián kijelentette: ,,Magyarország potenciális gazdasági növekedése két százalékkal kell, hogy meghaladja az EU növekedését, ezáltal biztosítva a felzárkózást." Ehhez csatlakozott a Magyar Nemzeti Bank, amely a 2010-ben várható stagnálás után 2011-re már 3,4 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Az IMF véleménye szerint pedig - amelyet 2008. november 4-én, a Magyarországnak nyújtott készenléti hitel aláírásakor tett közzé - ,,...amennyiben a közszférában tapasztalható kiigazítások az állami szektor szolvenciájának javulását hozzák magukkal, a folyamat a magánszektor és a fogyasztás növekedését eredményezi, miután a piaci szereplők az adók korábban számítottnál alacsonyabb mértékű növelésével számolnak". Hugh véleménye szerint a fenti állításokat nem támasztják alá sem hosszú távú folyamatok, sem egyéb statisztikai adatok. Részletezés a tanulmányokban!!!! És ami a lényeg: Állítja továbbá: ebből a gödörből csakis egy teljes körű adósságkonszolidáció útján van kiút. Hugh egyúttal logikusan világít rá a kormány, az MNB és az IMF ,,számmisztikájának" valós tartalmára. Közös és egyetlen céljuk az adósságszolgálat fenntartása. Bármi áron. Eközben a közvéleményt irreális ígéretekkel hitegetik.”
 • 14. achilleus 2010. január 05. 13:51
  „13. hozzászólás Csirén 2010.01.05. 10:06
  "a FIDESZ 4 éven át nem emelte a béreket a közszférában, és befagyasztotta a családi pótlékokat is."

  Nézzél már utána, mi hogyan történt? És ne vádaskodj, ha nem tudod miket írsz!

  12. hozzászólás Logaritmus 2010.01.04. 21:02
  "hanem kritikus vagyok az országos méretű hülyeség, primitív kampány ellen."

  ld. Mesterházy elvtárs mesterkedése a nyugdíjasalvázak körül:
  vö. 8. hozzászólás achilleus 2010.01.04. 16:25
  Kritika???”
 • 13. Csirén 2010. január 05. 10:06
  „Igen? Mostmár nem kell az utcára vinni a tömeget, ha jönnek a megszorítások?
  Felfordult a gyomrom Szijjártó szövegétől, amikor azt ecsetelte, hogy a közalkalmazottakkal mit tesz ez a kormány, mert nem lesz bértábla emelés és elmarad az illetménypótlékok növelése.
  Undorító ez a képmutatás, amikor mindenkit hülyének néznek, és elegánsan túllépnek azon, hogy a FIDESZ 4 éven át nem emelte a béreket a közszférában, és befagyasztotta a családi pótlékokat is.

  Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy ezt az értelmesnek mondott emberek nem látják, tudják.”
 • 12. Logaritmus 2010. január 04. 21:02
  „3. hozzászólás achilleus
  4. hozzászólás madártej

  Ti olvasni, leírt szöveget tudtok értelmezni? Miért mindig csak a betanított fideszes szövegeket nyomjátok itt, mint egy papagáj kommandó? Ezt írtam: "13., 14 havi nyugdíj, adócsökkentés, szoctámok, ingyenes utazás, alacsony adók, ingyen oktatás, ingyen jogosítvány, olcsó földgáz, tényleg mind ótvar, ócska, kukába való ígéret volt pedig mindig ez volt az a csali, amire a választópolgár örömmel harapott"

  Ez azt jelenti, hogy nekem tökéletesen mindegy, hogy ezeket a baromságokat a Fidesz v. az MSZP dobta be a köztudatba, ezek károsak voltak közgondolkodásra. NEKEM 8, hogy ki ígér olcsó földgázt, lassssaaaan és tagolva mondva Lendvai Ildikó, vagy hadarva Orbán Viktor védi a zemmbereket a piaci áraktól. ÉBRESZTŐ. Én nem a Fidesz vagy az MSZP ellen beszélek, hanem kritikus vagyok az országos méretű hülyeség, primitív kampány ellen.”
 • 11. achilleus 2010. január 04. 16:51
  „9. hozzászólás theseus 2010.01.04. 16:34
  "hanem Panek írásával, amelyik az MSZP propagandája szerint elkeni a totális gazdasági és társadalmi csőd felelősségét." Ha Logaritmus nem esik neki a végén, én is szóvá tettem volna (főleg, hogy az elején 100%-os egyetértéséről biztosította - ami Logar esetében minimum gyanús.)
  De aztán rájöttem, hogy ugyanezt - mint Panek - művelték a fideszes 3 igenes népszavazás idején az szdsz-esek. Csak a felkelő ötágú vörös csillag volt narancsszínű, meg nem a horizont alatti rész láthatatlansága miatt "nemötágú": Hülye kókista szöveg volt, az ismert eredménnyel. Szóval hadd kenje, - akár a "hajára".”
 • 10. achilleus 2010. január 04. 16:40
  „Logariztmus! Ezekkel tárgyalnak a roncspártok:
  tisztelet.net
  "egy szál piros virág jelzi azt, hogy összetartozunk" - Korda és az oldalborda előadásában
  Rémes!!!
  (egyébként mint 4 nappal ezelőtt, most is "3 nap múlva indulnak",
  ez úgy látszik azt jelenti, hogy 3 napig kell hallgatni Kordát, és amikor az ember elég agymosott állapotba kerül, akkor lehet továbbkattintani...)
  Leisztinger elvtárs! Elfogyott a pénz?? Áll a honlap! Vagy majd akkor indol, ha meglesz a "támogatott"???
  Ez bizony ügyészségi vizsgálatért kiált, Leisztingerelvtárs!!!”
 • 9. theseus 2010. január 04. 16:34
  „Ne Logaritmussal foglalkozzatok, hanem Panek írásával, amelyik az MSZP propagandája szerint elkeni a totális gazdasági és társadalmi csőd felelősségét. Ugyan mi köze lenne a Fidesznek a szocializmushoz? Egy jól működő, prosperáló kapitalizmusnak, amelyik 1998-2002 között volt, semmi.
  Meg kell nézni a tényeket, hogyan fejlődtek az ország mutatói akkor: pl. a GDP, reálbérek, minimálbér, stb. mind emelkedett, miközben a munkanélküliség és az államadósság is stabilan csökkent, az energiaárak kordában voltak tartva, stb. Ha megint ezt ígérik, annak van alapja, és semmi köze a szocializmushoz. Nem kellene egybemosni a Fidesz politikáját az MSZP hazugságaival, mert ez etikátlan újságírói magatartás.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az újévi lencse

"Szóval főztem egy kis lencsét, mint öt éve, mint tavaly. És bizony jövő ilyenkor is megteszem, ha lehet." Tovább olvasom