Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Új vészhelyzet

"A kánikula a mindennapi életünket is megnehezítette. A lakótelepi lakásokban léghűtés nélkül harminc fölött van a hőmérséklet, a léghűtés pedig a villanyórát hajtja veszedelmesen."
Az Észak-Afrikából betódult forróság miatt az elmúlt hétre Európa legmelegebb régiója lett a Kárpát-medence. Ahogy a meteorológus fogalmaz: kazánná vált az egész térség. Nagy melegek évtizedekkel ezelőtt is voltak, de a fokozott légszennyezettséggel és az ultraibolya-sugárzási veszéllyel együtt ez a mostani az emberek életmódjára, sőt már-már az ország infrastruktúra működésére is kockázatot jelentett. Még mindig vitatott, hogy az emberi tevékenység milyen szerepet játszik ebben az éghajlati változásban, de nem kizárt, hogy ezentúl az árvízek mellett a hőséggel is számolnunk kell a várható országos vészhelyzetek között.

Az M5-ös autópálya egy szakaszát e percben lezárva kell tartani egy erdőtűz miatt, tűzoltók küzdenek Budapest, Pécs, Kecskemét környékén az erdőtűzzel, a MÁV sebességkorlátozásokat jelentett be a vasúti sínek hőtágulása miatt, és a forróság miatt számos baleset történt az utakon. Az elhúzódó kánikulában megnövekedett a vízfelhasználás, a légkondicionáló berendezések használata pedig az energiafogyasztást növelte meg. A víz- és energiahiány a napokban Magyarországon még nem jelentett gondot, de egy készülő európai uniós tervezet már komoly kockázatként számol ezekkel. Az uniós szcenárió szerint Skandináviában a következő években 40 százalékkal több eső fog esni, mint az elmúlt 100 évben, míg Dél-Európában, a Balkánon és akár Közép-Kelet-Európában is aszályos, forró időszakok következhetnek.

A kánikula a mindennapi életünket is megnehezítette. A lakótelepi lakásokban léghűtés nélkül harminc fölött van a hőmérséklet, a léghűtés pedig a villanyórát hajtja veszedelmesen. A nagy hőség megviseli az emberi szervezetet, a mentőautók szinte folyamatosan járnak a riasztások helyszínére, az otthon vagy az utcán rosszul lett emberekhez, de még a strandokra is. Egyes munkahelyeken különösen igénybe vette az embereket a meleg. Csak elismeréssel lehet gondolni azokra a mentősökre, akik jórészt légkondicionálás nélküli kocsikban dolgoznak, vagy a pékségek alkalmazottaira, akiknek munkahelyén még hűteni sem igen lehet anélkül, hogy a kenyértészta kárt ne szenvedne. De a tüzek oltásánál, építkezéseken, mezőgazdasági munkáknál, konyhákon, tömegközlekedési járműveken vagy a munkavédelmi előírások miatt felszerelésben dolgozókat is próbára tette a forróság. A kánikula némileg groteszk, de igaz híre volt, hogy pénteken egy ventilátorgyárban kellett bezárni, mert a reggeli műszakban már 9-kor többen is elájultak a melegtől...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasnevelés

"Valljuk meg őszintén, ha nem otthon vagyunk – időnként még akkor is –, nagyon… Tovább olvasom