Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Újra a térképen

"Mára egy kicsit megmosolyogtató már az elmúlt éveknek az az igyekezete, hogy Szegedet mint mediterrán várost „kitaláljuk". Szegedben az a szép, hogy nem kell kitalálni, maga hordozza értékeit."
Tíz évvel ezelőtt arról cikkeztünk, hogy Szeged levonul a turisztikai térképről. A délszláv háború, majd a jugoszláviai bombázás és a ciánszennyezés, az autópálya hiánya és a Balkán közeli átutazóváros jelleg mellett hiába jelentek meg önbiztató nyilatkozatok a napfényes órák számáról. A geopolitika azonban megváltozott, Magyarország elérte az uniós tagságot, ideért az autópálya, és a város megújuló ereje is látványos változásokat hozott. Megújult a Kárász utca, a Klauzál tér, a Dugonics tér, a Tisza Lajos körút, folyik a Szent István tér felújítása. A belvárost teraszok színesítik, és valóban sokszínű kulturális és szabadidős programok töltik meg a szegedi nyarat és nyárelőt.

Mára egy kicsit megmosolyogtató már az elmúlt éveknek az az igyekezete, hogy Szegedet mint mediterrán várost „kitaláljuk". Szegedben az a szép, hogy nem kell kitalálni, maga hordozza értékeit. A legfontosabb ezek közül mindjárt az, hogy őrzi napsütötte, otthonos, magyar alföldi város jellegét, s ez átüt minden modernizáción. Nem érte utol a globalizálódó kor betegsége, amely elradírozza a nemzeti sajátosságokat, és a csillogó irodaházak között rezervátumba zárja a városok hagyományait.

Szeged egyetemi közössége és kutatói központjai nemcsak a város tudományos hírét erősítik, de olyan kultúrtörténeti hagyományokat is őriznek, amilyeneket kevés európai város mondhat magáénak. Szeged különlegessége, hogy noha a szabadtéri játékokon kívül nincs igazán nagy nemzetközi turisztikai attrakciója, mégis éppen azt nyújtja a látogatóknak, ami Európában egyre inkább felértékelődik: a globális divatoktól mentes saját városhangulatot.

Ha jól gazdálkodik értékeivel, és tervezett logisztikai beruházásaival nem teszi tönkre ezt a hangulatot, a város hungaricumjaira, kulturális programjaira, építészeti örökségére, gyógyvizére, tudományos hírére európai ismertséget építhet. Ehhez a külkapcsolatok terén kell még több kezdeményezés, kihasználva azt, hogy olyan testvérvárosaink vannak, mint Nizza, Cambridge, Liege, Darmstadt, Pula, Parma vagy Turku, amelyek Szegedhez hasonlóan hagyományaik, sajátos arculatuk miatt ismertek. Tíz év múlva talán az is magától értetődik majd, hogy komplex turisztikai szolgáltató-központ alakul a városban, s Európában az utazási ínyencek az attrakciók között tartják majd számon Szegedet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seregszámla

"Szeged szebb lesz, mint volt – hangzott Ferenc József császár, magyar király szállóigévé lett… Tovább olvasom