Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Újragombolás

JEGYZET - "Joggal emlegetik Szegedet a legpesszimistább magyar nagyvárosok között."
A Nokia és a Malév után Szegedre is begyűrűzött az elbocsátási hullám, a Lombard Lízing tervezett, 20 százalékos létszámleépítése akár száz embert is érinthet. Pontosabban ennyi munkavállalót, és ennél jóval több családtagot.

Szomorú volt olvasni szombati lapszámunk írásának utóéletét az interneten, annyi gyűlölet és leegyszerűsített világkép rajzolódott ki a hétvégi hozzászólásokból, hogy tényleg joggal emlegetik Szegedet a legpesszimistább magyar nagyvárosok között.

Kapott bőven hideget és meleget a Lombard, főleg persze hideget. A 8–10 éves futamidőre, minimális vagy nulla kezdőrészlettel vásárolt új autó utólag természetesen minősíthető elbaltázott konstrukciónak, mint ahogy azzá is tette a gazdasági válság és a nyomában gyengülő forint. Battonyától Nemesmedvesig így adták egykor a gépkocsikat a bankok és a lízingcégek, az autókereskedők hasznának kétharmada pedig a közvetítői jutalék volt. Mondhatnám, hogy száguldott a piac gyorsnaszádja, de ez már foglalt – szóval dübörögtünk. 200 ezer feletti új autó is elkelt egy évben, most pedig beállni látszunk a negyedére. És itt vagyunk Európa egy olyan országában, amelyben a legtöbb utólag okos ember él száz főre vetítve.

Nem védeném én a Lombardot, gazdagodott a társaság rendesen a boldog időkben, de az elsők között voltak, akik figyelmeztettek, hogy ez így nem lesz jó. Egyebek közt ők találták ki a havi fix törlesztést, amikor még kezelhetőnek látszott az egész – hasonló konstrukción alapult volna kezdetben a lakáshiteleseknek szóló adósmentő program is. A lízingszövetségen keresztül szerepük volt a futamidő maximalizálásában és a kötelező minimális törlesztőrészlet bevezetésében is. Lehet, hogy későn léptek a fékre, de nem csak rajtuk múlt – ahogy történt ez a lakáshiteleseknél.

Eltekintve a szélsőséges véleménynyilvánítóktól, miszerint modern, de sokakat irritáló épületüket bontsák le, és a helyét hintsék be sóval, akadnak mértékadóbbak, akik egyetemi hasznosításra találnák legalkalmasabbnak a valóban 21. századi irodaházukat. Ez utóbbiaknak üzenem, hogy a térítésmentes képzés keretszámainak drasztikus csökkentésével most éppen nem munkahelyteremtő fázisában van az SZTE.

Ahogy a Lombardnál, ott is újra kell gombolni a kabátot.

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2012. február 21. 15:15
  „1. achilleus 2012.02.21. 08:27
  Úgy tűnik, a hozzászólásban kifogásolt mondat mögött felsejlő tartalommal az egyetem rektora is csak annyit tud kezdeni, mint amennyire én jutottam:
  "Tapasztalatokról legkorábban márciusban tud nyilatkozni, amikor megkapja az első jelentkezési statisztikákat. Kifejtette: a számukra is meglepő változásokat kezelik, tanácsokat, javaslatokat próbálnak adni a felvételire készülőknek. Az egyes sajtóorgánumok kommunikációs hibájának nevezte, hogy sokan azt gondolják, a jogi és a gazdasági képzések ellehetetlenülnek a vidéki egyetemeken, így a szegedin is. Szerinte erről szó sincs. - Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora keddi sajtótájékoztatóján., http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/reszletfizetes_az_szte_onkoltseges_kepzesein/2265716/ - 2012.02.21. 14:21”
 • 2. Picim 2012. február 21. 11:53
  „Hát igen, az volt a baj a kommentelőkkel, hogy nagyon okosak, és mindenhez értenek. Én pl. nem szólok bele, hogyan kell maltert keverni, mert nem értek hozzá... Kevesen értik az árfolyamhatásokat, vagy látják át a banki szféra működését. Mégis szidják, és jobban tudják...”
 • 1. achilleus 2012. február 21. 08:27
  „"Ez utóbbiaknak üzenem, hogy a térítésmentes képzés keretszámainak drasztikus csökkentésével most éppen nem munkahelyteremtő fázisában van az SZTE."

  Ezt nem igazán tudom értelmezni. Talán várjuk meg a jelentkezési számokat. Csodálkoznék, ha az egyetem nem tudná feltölteni akár a most térítésmentessé tett karain a teljes létszámot, a jogász és közgazdász képzésre gondolok, de nem hiszem, hogy probléma lenne a bölcsész karon sem. Viszont ahol eddig is kritikus volt a helyzet, és nagyon alacsony pontszámokkal is be lehetett kerülni még javulhat is a helyzet, és inkább ezeket a képzéseket tartom munkahelyteremtő jellegűnek, nem például a szabad bölcsészetet.
  A Lombarddal írottakkal kapcsolatban írottakkal egyetértek, nem voltam az ügyfelük. A történet jól mutatja, hogy hová vezet a szabadjára engedett spekuláció egy olyan világban, ahol az ügyfelek nincsenek tisztában a kockázatokkal, mondhatni ezirányú ismereteik a nullához közelítenek, miközben a legelemibb felvilágosítást (netalán védelmet) sem kapják meg az arra hivatott pénzügyi felügyeleti szervektől, amelyek vagy az "aki hülye, haljon meg", vagy - mint Simor jegybankelnök kifejtette az amerikai nagykövetségen - a "nincs ingyenebéd" (a devizahiteleseknek) elvét vallják és érvényesítik. Ha pedig már zátonyra fut a rendszer, nincs az a jóakarat, amellyel a hibát korrigálni lehet, főleg ha az üzleti konkurencia a végletekig kitart a már megfogottnak érzett haszon megtartása mellett.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis éji zene

"A vállalkozás igazgatója gyorsan átutalta azt az egy forintot, és e tranzakció révén megtámogatta kétszáz forinttal a bankot." Tovább olvasom