Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Újragombolt kabát

"Nem „a mindszenti beteg" az egyetlen, aki nem élte túl a különböző rangú intézmények közötti ide-oda küldözgetést."
A klinikák melletti „megyei kórház" szintű egészségügyi intézmény nem volt Csongrádban. E régóta sajgó sebre némi gyógyírt adott, hogy 2006 novemberében Csongrád megyéből a szegedi orvoscentrum mellett a szentesi kórházat is súlyponti intézménnyé minősítették. Ez, vagyis a szentesi hospital súlyponti jelzője az egyetlen pozitívum, amit az előző nyolc év szaktárcájától eredő változásokról mondanak Csongrádban. Ám hogy az elitintézménnyé minősítés pontosan milyen feladatot és jogkört jelent, azóta sem derült ki.

Mi, halandók sehogy sem igazodtunk el az új betegirányítási rendszerben. Pedig előjegyzést kértünk, várólistára kerültünk, kórházi kapacitás – ágyszám – volumenkorlát-labirintusában kerestük betegjogainkat és a gyógyulási esélyt. Nem „a mindszenti beteg" az egyetlen, aki nem élte túl a különböző rangú intézmények közötti ide-oda küldözgetést. Az egészségügyisek meg? A folyton újraszabott és alulfinanszírozott rendszerben eleinte dacoskodtak a doktorok és nővérek, sztrájkoltak is kicsit, aztán viszont a lábukkal szavaztak: elhagyták a süllyedő hajót, ahol a viszonyokat az itthon maradt szakszemélyzet máig így jellemzi: „háborús szükségállapot".

Az intézmények, nem pedig az ellátás hierarchiájáról szólt az eddigi liberalizációs történet. A szabad demokrata ágazati irányítás változtatásait visszacsinálná az új hatalom, az egészségügyben is növelné az állam szerepét. A Fidesz salátatörvényének részleteit a tűzhöz közelebb állók sem ismerik. A 12 törvényt érintő módosítások közül például a július 1-jei Semmelweis-napra időzített munkaszüneti napnak tapsol, az elszámolási nyilatkozat megszüntetésének örül az egészségügyi szakma. Hasonlóképpen fogadja a súlyponti kórház mint kategória eltörlését. De csak, ha ismét meghatározzák az ellátás szintjeit, ha az egészségügyet közel viszik a beteghez, akkor érzi jól magát az újragombolt kabátban – páciens és doktor egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ember és politika

"Generációm már kinőtte a gyerekcipőt – demokráciánk, úgy látom, még ebben tipeg." Tovább olvasom