Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Unalmas önkormányzatok

"A távoli állami hivatal sose tudja, mi a helyi érték, vagy: mi a helyiértéke lokális ügyeinknek."
Nincs hírértéke annak, hogy 23 megyei jogú város közgyűlést tartott. A tegnapi találkozóról lapunk tudósít, mert most éppen Szeged adott otthont az országos rendezvénynek. Az országos hírgyárak ingerküszöbét viszont nem érte el a pénteki „esemény".

Holott: most a helyi elit krémje randevúzott a Tisza-parti városban. Holott: Szegeden különböző pártállású politikusok ültek egy asztalhoz – a debreceni fideszes Kósával és a szegedi szocialista Botkával az élen. Holott: a beszélgetések a pénzre, a pénzre és megint a pénzre fókuszáltak.

Bulvárosítani persze nehéz az olyan napirendi témát, mint például: „a makrogazdasági folyamatok és önkormányzati finanszírozások
– komplex energetikai beruházások finanszírozása", vagy: „összefoglaló az épített környezet védelmében". Ha ezek a hivatalszagú mondatok tolulnak elénk, már lapozunk is tovább, lehalkítjuk a tévét, a rádiót – az István, a király Gizellájával együtt mondván: „Jaj, de unom a politikát..."

Csalódottnak tűntek az újságírók is a megyei jogú városok közgyűlésének sajtótájékoztatóján, kelletlenül rögzítették az olyan mondatokat, mint például: „az építéshatósági szabályozások helyi szintről ne kerüljenek állami szintre" – „a város arculatának kialakításához szükséges eszközöket ne vegyék ki az önkormányzatok kezéből". A fanyalgó arcokat látva egymást mentegették a politikusok: „Bocsánat, ha unalmasnak tűnünk, de dolgoztunk". Nem színjátékszerű sárdobálás ment Szegeden, hanem a színfalak mögötti komoly munka megalapozása.

A sajtótájékoztatós panelmondatok általánosságai nagyon is lokális ügyeket takarnak. Olyan viták helyi elrendezésének lehetőségét, hogy például ne épülhessen föl egy magánterületen semmiféle multi cuccos, ha azt a környékbeliek nem óhajtják. Ezt eddig nem akadályozhatta meg az önkormányzat, legfeljebb hátráltathatta. A távoli állami hivatal sose tudja, mi a helyi érték, vagy: mi a helyiértéke lokális ügyeinknek. Ilyen helyi ügy Szegeden például a haldokló Hági, a tátongó centrumgödör. A város testének e sebhelyeit is csak úgy tudja gyógyítani a helyhatóság, ha marad eszköze. Helyben. Innen nézve a politika nem is olyan uncsi!

Olvasóink írták

 • 4. Konrad 2009. november 29. 17:24
  „Ha az országos sajtóban ez nem volt téma, akkor arról a szervezők is tehetnek. Nem fognak egy unalmas, értékelhetetlen témáról beszámolni, ha az nincs megmagyarázva. Ma olyan a hírverseny, hogy sajtója annak lesz, aki teremt magának.
  Ez már a rendezésnél elkezdődik: odahív egy-két országosan érdekes embert, beemel egy-két forróbb témát, majd az egészet ügyesen tálalja is a sajtónak.

  Ezek nélkül valóban csak elmerül az egész a napi híráradatban.”
 • 3. fazer 2009. november 28. 22:45
  „Tulajdonképp miről szól a jegyzet? Nekem kissé izzadságszagú töltelékírásnak hat - vagy ennyire nem hoznak már lázba a politikusi lét létjogosultságát bizonygató propagandaszösszenetek. Lokálisan és országosan sem.

  ,,az építéshatósági szabályozások helyi szintről ne kerüljenek állami szintre" - ,,a város arculatának kialakításához szükséges eszközöket ne vegyék ki az önkormányzatok kezéből"

  Miért volt ilyen szándék? Elképzelem, ahogyan a szétbarmolt, végletekig lezüllesztett állami hivatalrendszer fogvicsorgatva küzd mondjuk Mátészalka belvárosi arculatának újraálmodása érdekében... Kissé szürrealisztikus.
  ----------
  "A fanyalgó arcokat látva egymást mentegették a politikusok: ,,Bocsánat, ha unalmasnak tűnünk, de dolgoztunk". Nem színjátékszerű sárdobálás ment Szegeden, hanem a színfalak mögötti komoly munka megalapozása."

  Aha.
  ----------
  "A sajtótájékoztatós panelmondatok általánosságai nagyon is lokális ügyeket takarnak. Olyan viták helyi elrendezésének lehetőségét, hogy például ne épülhessen föl egy magánterületen semmiféle multi cuccos, ha azt a környékbeliek nem óhajtják. Ezt eddig nem akadályozhatta meg az önkormányzat, legfeljebb hátráltathatta."

  Bla-bla-bla!
  Miféle multi cuccos? Amit fel akartak építeni, már mindet felépítették. Magánterületen? Ehhez eddig sem kellett feltétlenül magánterület, felépült az városi telken.
  A környékbeliek óhaja? Ilona, ha megcsípem, felébred?”
 • 2. unknown 2009. november 28. 15:24
  „Hankiss Elemér megadja minderre tömören a választ a lapon olvasható "A demokrácia mi vagyunk" című írásában. Jó lenne, ha ez az anyag több napig elérhető lenne itt, a nyitó oldalon. mert ez is van annyira "tartalmas", mint a "Nap szépe".”
 • 1. valoperes_zugugyved 2009. november 28. 15:09
  „magácskát még nem küldték nyögdijba? ugy látom sajat magacskának irogat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika lőtávolságban

"Az iskolai lövöldözés a civilizáció csődje." Tovább olvasom