Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Unatkozó vandálok

"A gyerekcsínyt talán csak egy hajszál, vagy annyi sem választja el a vandalizmustól. A bűnözéstől."
K...ra lángolhatott a vas – ragadta meg a „lényeget" egy fórumozó a delmagyar.hu-n. Hétfő éjszaka két tinédzser – 13 és 16 éves fiúk – felgyújtotta a szegedi Bertalan híd korlátját – nem a fém fogott tüzet, a ráfújt spray lángolt. Miért tették? Lekésték az utolsó buszt, gyalog mentek haza, és unatkoztak.

Vandalizmus. Értelmetlen pusztítás, rongálás – úgy tartjuk, ez a „cselekedetfajta" a vandálokról, egy különösen hírhedt törzsről kapta nevét. Ami kissé igazságtalan, mert semmivel sem lehettek kegyetlenebbek koruk (5. és 6. század) többi, hazát kereső, vándorló, sőt letelepült népénél. Viszont egyre sűrűbben „emlékezünk" rájuk, kell kimondanunk a szót: vandalizmus. És félő, még gyakrabban emlegetjük majd, hiszen a nyári szünetben egyre több diák, tinédzser érezheti úgy, unatkozik. Nem tud mit kezdeni magával.

Azért ne legyünk álszentek! Suli végeztével melyikünk nem tett – még anno – egyforintost, vagy játék pisztolyba való robbanópatront a villamos kereke alá, dobálta meg hógolyóval a tuját, a buszt vagy a házakat? Hülye játék? Nem. Nem játék. Akkor azonban annak gondoltuk, és teli szájjal röhögtünk a vörös képpel ordibáló embereken. Mára tudjuk, nem volt vicces. Pontosabban célozva – szerencsére ritkán fordult elő – törhetett volna az ablak, egymásnak koccanhattak volna a dobálózókra figyelő sofőrök.

A gyerekcsínyt talán csak egy hajszál, vagy annyi sem választja el a vandalizmustól. A bűnözéstől. Falfirka, pad- és jelzőtábla-rongálás, gyújtogatás. Ittasan, vagy unatkozva. Mindegy. A lényeg: lángolhatott a vas. Nagyon rossz út ez, szélsőséges esetben a börtönig vezethet. Igaz, a kóterben, kaptárban bőven van idő – unatkozni is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsebecse

"Próbál kis összegből valami látványos vagy szimbolikus dolgot venni a rokonoknak, barátoknak." Tovább olvasom