Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Ünnep nélkül

JEGYZET - "Mi akarjuk móresre tanítani az érettebb polgári társadalmakat."
"Cudar idővel köszöntött ránk ez a mostani március 15-e – majdnem elmaradt. Mint a központi ünnepség is, amely amúgy sem ért volna fabatkát sem, hiszen a pávatáncparkett ördöge úgyis Brüsszelben járta a magyar verbunkost, mivel már megint nem ért meg bennünket a gaz világ (amelynek a pénzére és a jóindulatára amúgy égető szükségünk van). Még jó, hogy az ünnepek előtt felszállt a fehér füst a Vatikánban, ami adhatott némi melegséget a magyar szíveknek, lelkeknek is ebben a zord időben. Ha ünnepeink (és hétköznapjaink) politikai, társadalmi szétesettségére, irgalmatlan indulataira és hazugságaira gondolok, lehet, hogy nem is nagyon érdemeltünk jobb időt. Ilyen, ferences típusú pápát (aki egyébként jezsuita) viszont igen.

2013. március idusán nem találunk még egy olyan országot a civilizált világban, ahol békeidők ellenére folyamatosan forradalmi, szabadságharcos, összeesküvős, hidegháborús retorikával izgatnák a népet. Még a nemzeti ünnepeken is. Ellenség belül, ellenség kívül. Umberto Eco nagyregénye, a Prágai temető mottója jut eszembe: Ha nincs ellenség, mivel biztassuk a népet?

A rendszerváltoztatás környékén Magyarországnak hihetetlen nagy volt a respektje a világban. Aligha akadt olyan rendezvény, nemzetközi találkozó, ahol a külföldi előadók ne hatalmas tiszteletkörökkel kezdték volna mondandójukat, hogy ötvenhat, hogy a keletnémetek kiengedése, hogy az egész kelet-európai változások, meg hogy a magyar szaktudás. Kifejezetten jó volt külföldön magyarnak lenni. Kis rokonom is sokáig így érezte Svájcban, vállon veregették kinti ismerősei, milyen klassz, hogy magyar vagy. Ma hallgat róla, honnan jött. Kint ma már senki nem érti, mi történik idehaza. Mi se nagyon. Ezer évig akartunk a nyugati civilizációhoz tartozni, miután ez a lehetőség megadatott, nemhogy odafigyelnénk a demokráciából feltétlenül tapasztaltabb barátainkra, mi akarjuk móresre tanítani az érettebb polgári társadalmakat. Hallani sem akarjuk intésüket: ön- és közveszélyes minden olyan hatalom, amely a demokrácia lelkét jelentő kontrollok, ellensúlyok, fékek, beleszólási lehetőségek semlegesítésén munkálkodik. Mert a hatalom természete olyan, hogy amit megtehet a joggal és az országgal, azt meg is teszi. Az eredetileg is bűnben fogant – egypárti – alaptörvénnyel (máig nem értem, miért nem alkotmánnyal) máris úgy szórakozik a parlamenti kétharmad, mint kutya a rongyával.

És akkor itt van Ferenc pápa, aki a szegények és az elesettek barátjaként a Magyar Katolikus Egyházon keresztül akár ellensúlya is lehetne a jómódúakkal szolidáris – önmagát persze harsányan kereszténynek hirdető – politikai kurzusnak. Ha agyon nem hallgatják."

Olvasóink írták

 • 6. tucat 2013. március 16. 22:13
  „Ej, ej, maga, Antipolgár! :D
  Irigylem a higgadtságát. Meglehet, nem volt igazán "légies" a lelki tónusa, amikor a mondatait fogalmazta, de a végeredmény mégiscsak visszafogottan intelligensre, egyszersmind tartalmasra sikeredett.
  Azért magamnak se teszek szemrehányást, amiért jó ideje meg se szólaltam se itt, se más, nyilvános helyeken (internetes fórumokon főképp), mert én még "idehaza" "kertészkedem" - talán nem kell megmagyaráznom a két, különállóan idézőjelbe tett szó mélységi üzenetét -, és ébredéstől elalvásig, bevallom, gyakran lelombozódva igyekszem gyomlálni a veteményest. Igen, én is amolyan kertészféle vagyok, bár az őseimet és a rokonaimat nem vesztettem el haláltáborokban, és a puszta származásom sem ok jelenleg (!) a menekülésre, vagy a néma meghunyászkodás védelmi eszközének a választására, esetleg a majd´ mindenható hatalom előtti, lelkesedést színlelő, majd egyre inkább (ön)azonosuló, gyáva hajbókolásra; más okaim annál inkább lennének, s hogy miért maradtam eddig mégis, azt talán tényleg csak a jezsuita rendi pápa égi munkáltatója tudná Gábriellel megüzenni nekem nyugtalan álmomban.

  Őri Ferenc szerintem is tisztán, élesen látja a valóságunkat, így hát ő is kiérdemli a gondos kertész titulust. A különbség köztünk talán csak annyi, hogy én nem a jó istentől várom ennek, a félelmeitől a sárgaföldig züllött, de tán jobb sorsra érdemes társadalomnak a felgyógyulását a nagybetegségéből, még kevésbé számítok az egyházra ez ügyben, kivált nem, ha KDNP-szerű politikai osztagokkal az élen fúrja be magát a restaurált, feudális-nemzeti szocialista hatalmi szerkezetű katyvaszba, hanem olyasmitől, amiről Ön is beszél, Antipolgár, s aminek ma nagyon szenvedjük a hiányát. Önnek ezt nem kell kifejtenem, hisz világosan említette is, Mozimasinisztának sem kell, igaz, az ő számára más okból lenne felesleges fáradság. Márpedig az energiáimmal igyekszem takarékosan bánni, hátha szüksége lesz még rá errefelé is egy valóban mindenki számára élhető társadalmat építeni szándékozó..., mondjuk így: embercsoportnak.
  Így hát, ha a messzi Angliából fehér füstöt lát felszállni innen a jelenlegi, dakota-fekete helyett, akkor talán fontolóra veszi a HAZA-térést is, de legalább aggodalmak és indulatok nélkül, boldogan meglátogat minket. Ezt remélem, meg azt, hogy erre nem kell annyit várnunk, hogy egy közismert városvédő (Ráday M.) szlogenjével legyintsünk rá keserűen: unokáink sem fogják látni. Már, ha lesznek még. Azt is tudom, hogy az utóbbi mondat magas labda a mozigépészek óriási és terebélyesedő hadának, amire kész válaszuk van: lesznek, csak fahéjszínűek, rőzsét, krumplit és színesfémet lopnak... Ők csak azt, kényszerből. Mások milliárdokat..., talán ők is valamiféle beteges kényszerből, az örök emberi természet(ük)nek engedelmeskedve... De majd a világbankárok pajeszos, tórával a hóna alatt közlekedő szövetsége tőlük is elcsaklizza... Szóval ellenség, mint a pelyva, csak győzze szabadságharcos lendülettel a hős, lovas íjászcsapat! Pedig mindet fel sem soroltam még, nem is fogom, mert a listát teljessé tennem képtelenség, hacsak naponta nem frissítgetem.

  Őrit mindig érdeklődéssel olvasom, de az Ön hozzászólása is megért egy esti misét, vagy mesét. De ha elfogad egy tanácsot: az olvasottságát tovább növelheti, ha tudatosan és gyakrabban alkalmazza a tündérmese elemeit. Tudja, mifelénk ezen alszik el a "felnőtt" társadalom, s mielőtt a fogait csikorgatva a REM állapotába jutna, ezen felizgulva, majd elandalodva kapja be..., a hüvelykujját. A másik kezével pedig lejjebb matat (sokaknál a kisgyermekkorban rögzülő, kellemes izgalmakat keltő, máig hasznos szokás), s így, a talmi gyönyörök hullámain álomba ringatja magát, növekvő fél-ázsiai katatóniával.
  Megpróbálom én is. Az alvást legalábbis.

  Írjon nekünk gyakrabban, maga, csibész Antipolgár! ;)”
 • 5. antipolgar 2013. március 16. 17:25
  „Tisztelt Mozimasiniszta! Ugyis, mint 3-as.
  Nem gyakori szokasom valaszolgatni, plane nem diskurzust folytatni lathatatlan emberekkel. Az is igaz persze, hogy en sem vagyok lathato az On szamara. Most sem On miatt teszem, hanem azokert, akik meg elolvassak esetleg soraimat. Ezert csak par mondat erejeig foglalkozom Onnel. Ugyanis lathatoan nem ugyanazon a palyan jatszunk. On egy masik osztalyban adja elo magat.
  Csak a tenyeket: nem vagyok zsido, cigany, kommunista...es meg sokminden, amit esetleg feltetelez. Sot meg magyar is vagyok - ezert sajnalom es fajlalom azt, ami Otthon tortenik. Rosszkedvu sem vagyok, mert ott elek (igen jol), ahol elmondhatom a gondolataimat es itt fel sem merul, hogy ezert azokba a kategoriaba tartozhatnek, amire elobb utaltam.
  Ures zsebbel jottem ki es amit itt keresek, azt - talan megengedi nekem - valoban itt elem fel. Az is igaz, hogy a Magyarorszagrol szarmazo es jaro nyugdijamat sem kivanom igenybe venni, hanem otthagyom az olyan kvalitasu "igazi" honfitarsaimnak, mint On.
  Lehet, hogy "esetleg" hianyzom valakinek, de az is lehet, hogy nem. De ezt On nem tudhatja - azt viszont elhiszem, hogy Onnek ez a tipusu gondolkodas, amit kepviselek - bizonyosan nem hianyzik.
  Sajnalattal kell kozolnom Onnel, hogy kb. ugyanannyi idos vagyok, mint Magyar Balint, ugyhogy - ezt talan meg On is letudja vezetni maganak - nem az O minisztersege alatt lettem ertelmisegi - mar, ha az vagyok. Ha On ebbe a kategoriaba tartozonak erzi Magat, akkor en tenyleg nem vagyok az. Sot, ha az Onok balvanyai polgarok, akkor en inkabb vagyok "antipolgar".
  De azert hadd aruljam el, hogy doktoratusom van, amit nem piros konyvert kaptam, de nem is az On volt Koztarsasagi Elnokenek a modszere szerint szereztem.
  Tehat elmondhatom, hogy mar akkor is a palyan voltam, amikor On meg esetleg egy nadragba jart az edesapjaval.
  Valoban van itt kint (egyre tobb) "kulhoni kertesz", akik fajlaljak Magyarorszag helyzetet, es latjuk-halljuk nap mint nap, hogy mi a velemeny az orszagrol es az On Vezererol. Csak egy kozbeveto kerdes: Miert is jonnek ki a diplomasok?
  Apropo, a mostani "vezeto" reteg is az atkosban szerezte meg a diplomajat (majd mindegyik KISZ es/vagy parttitkar volt), raadasul ingyen, de most mar nem szeretnenek az oktatasra aldozni - illetve csak ki-ki (csokos) alapon.
  Mindezt nem azert irom, mintha Ont az a veszely fenyegetne, hogy a felsofoku kepzesere kellene penzt osszekaparni. Lathatoan On mar elerte azt a muveltsegi szintet, ami Onnek megfelel.
  Vegezetul: A magam reszerol ezennel befejezem a diskurzust, mert lathatoan nem ugyanazt a nyelvet beszeljuk.
  Minden jot kivanok Maganak!”
 • 4. _csutak_ 2013. március 16. 17:12
  „@ antipolgar:
  Ha nem is mindenben de a lényegben egyetértünk!
  Sajnos a haza tönkretétele az amire Orbán készül.”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. március 16. 15:54
  „1#-es ! úgy is mint: antipolgar(anti magyar?) ! Kedvetlen ex-honfitársam ! osztán Te miért is tántorogtál eszement gyorsasággal kívülre ? talán a zsidózás miatt ? tán csak nem a kommunistázás mart a szívedbe ? esetleg mindkettő ? netán az elmúlt "nyócév" terhe facsarta a lelked ? vagy csak az összevakart lóvét akarod nyugodtan felélni ? ...ne adj Isten beállsz a külhoni "kertészek" közé hogy szorgos munkával
  süllyeszd az országot, arra a szintre amit a cionista rablóbanda elvár ? ....mindegy , élj boldogul és felejtsd el még az ünnepeinket is ! és ne csodálkozz, ha legfeljebb a magyabálint-érában képzett új típusú értelmiségi
  köröknek hiányzol .(esetleg)
  A jegyzet Írójának csak annyit: jó lenne tudni, hogy az egykoron az egyesítéskor, a részünkre kiosztott vállveregetés mögött, mi forgott az "érettebb polgári társadalmak" vezetőinek a fejében ? szerintem valami ehhez hasonló: jól van kis hülye, kikapartátok nekünk a gesztenyét , de most érjétek be egy pacsival ...
  amíg ők ingyen visszakapták régi országukat, mi itt maradtunk körbemetélve(az országhatár), kifosztva
  orosztól és cucillista csicskásától ! DE ! kaptunk előlegbe egy nagy rakás vállveregetést és megígérték hogy hálából majd még egyszer kifosztanak bennünket...és mostanában miért is fogytak el a váll veregetések ? talán mert fogytán vannak az ellopható dolgaink is...”
 • 2. csonakos 2013. március 16. 14:25
  „Jó a jegyzet! Azért ki ki a szívében nyugodtan, hadüzenet nélkül ünnepelhet!”
 • 1. antipolgar 2013. március 16. 11:59
  „Feri Baratom! Lelkemben (meg) magyarkent valasztott uj hazambol koszontelek es gratulalok e cikkedhez. Nagyon jol foglaltad ossze Magyarorszag jelenkori allapotat. Sokan osztjuk a velemenyedet, azonban - jo magyar szokas szerint - csak kevesen vallaljak azt nyilvanosan. De vetkesek kozott cinkos aki nema. Es aki elkezdi a "kodszurkalast", az szamithat a "szabadsagharcosok" populista, uszito reakciojara. Rendszeresen olvasom innen kinntrol a Delmagyart es altalaban ledobbenek a hozzaszolasok szinvonalan (tisztelet a ritka kiveteleknek).
  Szivszorito dolog latni, hogy mennyire termekeny talajra talal a hatalom hazug es nivotlan ontomjenezese. Valaki nemreg azt mondta a Vezetorol, hogy ordogien profi. Nagyon igaz megallapitas. Tokeletesen tudja, hogy mi kell a magyarnak, mit szeretunk hallani. Szabadsagharc, Trianon, komministazas, zsidozas, "elmultnyocev", oszt kesz.
  Sajnos az (is) jellemzo egy tarsadalomra, hogy mi irant fogekony, mire erzekenyek az erzekszervei. Aztan az is igaz persze, hogy egy muvelt, tajekozott embert nem, vagy vagy sokkal kevesbe lehet ilyen nyilvanvalo hulyesegekkel megetetni. Ezert nincs szukseg diktaturakban igazi ertelmisegre. Ertelmiseg alatt most nem levitezlett "ujsagirokra", "szinhazi rendezokre" "irokra" gondolok. Ollyanokrol beszelek, akiknek valodi tarsadalmi es muveszi hiteluk es elfogadottsaguk van. Apropo mi is tortenik most Magyarorszagon az altalanos tankotelezettseg idejenek leszallitasaval es a felsooktatas kiherelesevel? Pontosan az, amivel a jovo ertelmisege kiiktathato.
  A japanok a szamukra vesztes II. Vilaghaboru utan (jovateteli kotelezettseggel terhelten, atombomba utan) minden penzuket az oktatasra koltottek, mert rajottek, hogy csak muvelt, gondolkodni tudo ertelmiseggel erhetik utol magukat. Az eredmeny ismert: harminc ev alatt a gyozteseket ertek utol, illetve hagytak le. Igaz, hogy ok nem szabadsag-harcoltak, arkot sem astak az orszag lakossaga-nepessege kozott - "csak" kineveltek es helyzetbe juttattak egy uj tipusu es muveltsegu ertelmiseget.
  Na, ezt nem szeretne a mai hatalom Magyarorszagon. Inkabb cimeket es tendereket osztogatnak, a nep pedig maradjon meg csak annak, ami: nem gondolkodo, kilora megveheto tomeg, akinek a szavazatara viszont igenyt tartanak. Mit kinalnak ezert cserebe? Cirkuszt (szabadsagharc, europa valsaga, elmultnyocev, zsidozas, futball stadionok, stb.) es - igen vekony es lehetoleg csak a csokosoknak juttatando - kenyeret.
  Apropo, valsag. Erdekes, itt Angliaban - bar tagadhatatlan, hogy az arak mennek felfele - mindenki ugyanugy el, mint azelott. Nem dolgoznak tobbet, nem fogyasztanak kevesebbet, nem depressziosak, ELNEK. Itt mar erdeklodessel varjak, hogy a magyarok megmutatjak vegre, haogy mi az a nagy "valsag", amivel itt kuszkodunk. De ha lehetseges, akkor mi itt nem szeretnenk kikerulni ebbol a mely valsagbol.
  Mas. Sokan kerdezik tolem, hogy miert is hagytam el az orszagot, hiszen foglalkozasomnal fogva viszonylag sokaig jol eltem ott. A valaszom: valoszinuleg a megtevesztettek koze tartozom, mert az atkosbani elnyomast kibirtam, a "szabadsag" elol viszont elmenekultem.
  Vegezetul: tovabbi hasonlo cikket es tisztanlatast kivanok a cikkironak, barati udvozlettel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dátum és hely

"A 48-as márciusi, sajtószabadságos hangulatot kifejező szegedi hely a Dugonics tér." Tovább olvasom