Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Ünnep vagy te...

JEGYZET - "Öt magyar bajnoki címmel kiegyeznénk, ugye?"
Olimpia. Négyévente a sport legnagyobb ünnepe. Erre készül edző, versenyző és drukker, előre beírva a naptárba, mikor „kell" reggeltől estig a képernyőre tapadni. Akadnak, akik erre az időszakra időzítik szabadságukat, hogy nyugodtan élvezhessék a közvetítéseket, szorítsanak kedvenceiknek. Hivatalosan ma kezdődik Londonban az olimpia.

Együtt örülni és együtt sírni is jó velük. És jó hinni, olyan a világ, mint a sport. A legendás – egyébként olimpiai aranyérmes – vers, az Óda a sporthoz szerint szépség, igazságos, bátorság, tisztesség, öröm, termékenység, haladás, béke vagy te, Sport. Néhány jelzővel talán vitába lehetne szállni – de nem illik, és nem is érdemes. Viszont sorolhatunk újakat: küzdelem, harc, egzisztencia, pénz és hatalom vagy te, Sport. Az utóbbi esztendők, évtizedek politikai és doppingbotrányai ellenére valóban jó lenne, ha napi valóságunk csak kicsit, árnyalatnyit hasonlítana a mozgás világához.

Az eszme legnagyobb győzelme az, hogy még létezik. Úgy, hogy igazából nem is „foglalkozunk vele", benne élünk. Szurkolunk, izgulunk, örülünk, bosszankodunk, vitatkozunk, latolgatjuk az aranyesélyeseket – öt magyar bajnoki címmel kiegyeznénk, ugye? A piros-fehér-zöld küldöttségen belül 12 versenyző tartozik Csongrád megyei klubhoz, közülük 9 magyar, 3 légiós, de mellettük további 7 sportoló is kötődik a megyéhez. Többen eséllyel aspirálnak a dobogó legfelső fokára, például Vajda Attila, Douchev-Janics Natasa. Drukkolunk diadalukért.

Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos – ezt Ethelbert Talbot érsek mondta, az 1908-as londoni olimpia előestéjén a versenyzők számára rendezett misén a Szent Pál katedrálisban. Ezzel ma már sem szurkoló, sem versenyző, sem edző nem ért egyet. Mert siker és kudarc – és azért öröm, ünnep és béke is – vagy te, Sport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isteni dramaturgia

"Semjén a ciklus végére félmillió új magyar állampolgárt ígért – projektje sikeresnek tűnik." Tovább olvasom