Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Ünnepelj, ne háborúzz!

"A választópolgároknak ma már nem kellenek a – kilencvenes évekre oly jellemző – közéleti cirkuszok. Ezzel már csak a kiskorúakat lehet etetni."
Egyik reggel a magyar önkormányzatiság arra riadt fel, hogy immár nagykorú. Ebben semmi tréfa nincs. Botka László, Szeged első embere az önkormányzatiság felnőtté válásával indokolta, hogy a város rendszerváltó polgármesterét, Lippai Pált díszpolgárrá avatta. A hírre felszisszentek a jobboldalon, mert miként lehetséges, hogy a Fidesz egykori polgármesterét egy balos városvezetés tüntesse ki? Fújtak egy kicsit, de már senki sem morog: Szeged első szabadon választott polgármestere joggal vehette át a kitüntetést – gratulálunk!

A nagykorú önkormányzatiságról szóló hasonlat azonban beindította a fantáziámat. A magyar demokrácia tizennyolc lett (happy birthday). Hasonlóan azokhoz az érettségiző diákokhoz, akik tankönyvekből magolták be a rendszerváltás főbb eseményeit, eredményeit. Ezek a fiatalok még csak ezután tanulnak meg igazán szeretni – míg a demokráciát már tömegek tanulták meg utálni. Nem csoda, hisz a rendszerváltás nagy illúziói úgy párologtak el, mint a sivatagban a kaktusz tüskéjén csillanó hajnali harmat.

A hazai politikai elitnek tizennyolc év alatt sikerült úgy leamortizálnia a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat, hogy ma már a nagy többség vallja: addig volt jó, amíg Kádár élt. Sajnos – teszem hozzá sietősen –, hiszen a múltba való merengéssel senki nem lett sikeres a jelenben.

Írországban húsz évvel ezelőtt még éhezések voltak. Ma az a vidék világszerte a fejlődés iskolapéldája. Ott azzal kezdték, hogy a „füstöltlazacszagú szocialisták" és a Sinn Féin politikusai – szó szerint – letették a fegyvert, és megállapodtak abban: vita csak a parlamentben lesz. Revolverezés helyett a párbeszédet választották. Sikerült nekik, de nem azon múlt, hogy milyen színű párt delegálta a kormányfőt.

De mi hogy viszonyulunk politikusainkhoz? És ők hozzánk? Éppen tíz éve egy közvélemény-kutatás arra kérdezett rá, ha politikus lenne a szomszédja, akkor mit bízna rá? A válaszadók nagy része tíz éve azt mondta, hogy még a lakásba sem engedné be őket, de kisebb ügyek elintézését (csekkbefizetés, kutyasétáltatás) rájuk bízná. Mostanság nem kérdezték erről az embereket. Vélelmezem, sokan felkiáltanának: segítség, politikus a szomszédom! Ennyit a bizalomról.

A választópolgároknak ma már nem kellenek a – kilencvenes évekre oly jellemző – közéleti cirkuszok. Ezzel már csak a kiskorúakat lehet etetni. Ezt ismerték fel Szegeden: így fordult elő, hogy egy szocialista kitüntette az egykori fideszes polgármestert. Mert egy irányba igyekszünk. Vagy nem?

Olvasóink írták

 • 7. csapodár 2008. május 30. 07:48
  „Mégis folyamatossan etetnek benneteket,tik meg megirjátok,hogy nehogy ti is munkanélkül maradjatokNagy pöcegödörbe ülünk 9 millióan a többi meg pezsgőfűrdőzik.Ennél többet lopni már nem is tudom,hogy egy mágus hogyan csinálná!”
 • 6. kozepenallo 2008. május 25. 18:13
  „OK, ertem velemenyedet kedves joy!”
 • 5. joy 2008. május 25. 07:30
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/diszpolgar_a_rendszervalto_polgarmester/2058238/

  Olvd el a cikk hozzászzólásait!
  Jellegzetes, a mostani vezetést rendszeresen támadó, fityiszes hozzászólások is ékes bizonyíték!
  Egyébként a "körökben" Lippait is árulónak tartják, mint oly sokakat, akik föl merik emelni hangukat a Vicctoriánus személyi diktatúra, ország-nemzet gyalázás ellen.”
 • 4. kozepenallo 2008. május 24. 22:27
  „Honnan veszi Kuntstár Csaba, hogy "felszisszentek a jobboldalon" és "fújtak egy kicsit"???
  Lenne kedves alátámasztani ezt az aranyos fordulatot!”
 • 3. boka 2008. május 24. 16:24
  „Emlékszem, március 15.-én, hogy prüszköltek a fideszesek. Az egyik kávézóban egy férfi kiszolgáló a kávé mellé mindig nyom egy kis jobbos dumát is (jó fej, de elég fárasztó). Nagyon prüszkölt, hogy Lippai mondta az ünnepi beszédet. :)”
 • 2. kertesz 2008. május 24. 11:29
  „Az lenne jó, ha megszabadulnánk a politikusainktól. Sokszor miattuk fizetünk, nem beszélve arról, hogy a frakciózások teljesen megosztották az országot. Le velük!”
 • 1. szegedi lakos 2008. május 24. 05:25
  „Mi egy irányba igyekeznénk! A politikusaink is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a vesédet

"A morbid helyzetek és az életmentő szervre várók kiszolgáltatottságát jó lenne csökkenteni! Erre is… Tovább olvasom