Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ünnepi rohamban

JEGYZET - "Ahol a konyhaasztalra koncentrálnak, ott elmaradhat a csoda."
Nincs semmi különbség! Pedig sokan el szeretnénk hinni: a csodának nevezett karácsonyra másképpen készülünk lélekben, mint a konyhaasztalon.

Fogadkozásban persze nincs hiány. Az advent közeledtét emlegető első napon bennem is megszületett az elhatározás, hogy idén minden másképpen lesz, mint eddig volt. Mert idejekorán és tudatos vásárlóként keresek ajándékot. Mert biz' isten befelé figyelek, és nem ülök föl a reklámoknak. Aztán az utolsó adventi nap előtt rádöbbentem: nem készültem el időre semmivel. Aranyvasárnapi roham lesz – mint az előző karácsonyokon.

Vásárlási őrületről szólnak a hírek. Nem is csoda. Előredolgoztunk december 7-én. Ma is munkával készülünk az ünnepekre. Ezeken a szombatokon kevesebb időt ütemezhetünk a belső ráhangolódásra. A fél ország ímmel-ámmal dolgozik, a másik fele meg a szabadságát pocsékolja. Zavarokat okoz a munkanapok áthelyezgetése.
Nyereség viszont a hosszú év végi ünnep. Szentestétől majdnem szilveszterig piheghetünk. Emberemlékezet óta nem tervezgethettünk így.
Tán ezért is felejtik el sokan: a jövő héten azért lesz több olyan nap is, amikor a boltok nyitva tartanak. Mintha háborús készletgyűjtésbe kezdenének, akik megpakolt kosarakkal rohamozzák a pultokat: vásárolnak, vásárolnak és vásárolnak. A pénztárnál sem gondolnak arra, hogy rezsicsökkentés ide, mérséklődő infláció oda, az ünnepre összespórolt forintok pocsékba mennek, ha ez a sok kaja rájuk romlik, és a kukában végzi? Ahol csak a konyhaasztalra koncentrálnak, ott tényleg elmaradhat a csoda.

A zöldséges, a hentes meg újra és újra mentegetőzik: hónapok óta várja a vevőket, de a mostani rohamot nem győzi. Attól tart, hogy a törzsvásárlóinak és a pult alól sem tud majd szép árut kínálni a két ünnep között. Az árakat föltérképező újságíró úgy összegez: „végtelen ünnepre készülnek az emberek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiszek egy...

˝ Elhisszük, hogy varázsütésre, következmények nélkül csökkenteni lehet a rezsiköltséget. ˝ Tovább olvasom